Inloggen
voeg je column toe

Columns

Overbehandelen

Verontrustende berichten, in het nieuws dan natuurlijk, want wat te denken dat men ineens op het briljante idee komt dat de zorg zo duur is omdat er onterechte en niet echt levensbedreigende operaties worden uitgevoerd, wat te denken over de zogenaamde “overbehandelingen” die behandelingen zijn dan met recht teveel van het goede, want zo staat er bijvoorbeeld geschreven, dat er bij kanker, een bepaald traject moet worden gelopen, variërend van operaties, een of meerdere, bestralingen, afhankelijk van de goedaardig/ of kwaadaardigheid wordt het aantal berekend, jawel dit staat allemaal vast, als men weet of je kanker hebt.

En dan na die bestralingen die best het een en ander van je vergen, krijg je of te maken met chemokuren of je mag aan de pillen, die zoals artsen zeggen, niet alleen voor de duur van vijf jaar geslikt moeten worden, maar tevens een soort van medicijn zijn die eventuele achtergebleven kankercellen op het verkeerde been zetten, cq vernietigen. Best wel knap, dat is tenslotte allemaal al uitgedokterd.

In deze gevallen kan het echter ook zo zijn dat er al sprake is van overbehandelen, dat is geen term die ik bedacht heb nee hoor, daar komen de artsen zelf al mee, je kunt tenslotte ook teveel ellende aan je lijf hebben en in het geval van kanker, is alles wat er binnenkomt teveel! Nou weet ik ook wel dat men alles goed om levens zo lang mogelijk te laten duren, maar ook weet ik inmiddels dat het leven er niet bepaald fijner op wordt, wanneer je alles krijgt wat men je aanbied oftewel voorschrijft, en natuurlijk weet ik dat je dingen weigeren kunt, maar tja, dan gaan er weer mensen stuiteren, want je wilt toch zo lang mogelijk leven en van het leven genieten?

Jawel hoor ik al zeggen, maar het moet dan wel genieten zijn, het moet wel waardevol zijn en het mag niet zo zijn, dat het leven een last wordt, een last in de vorm van, oh dan heb ik een afspraak bij die dokter en nee, dan moet ik foto’s laten maken, oh nee, dan kan ik niet want er moet bloed worden geprikt, je leven staat op zijn kop, als je ziek bent, en de uitspraken van de artsen die zeggen dat er geen verschil is tussen goed en kwaadaardige kanker, nou die zitten er mooi naast, daar wil ik nog wel een discussie over aangaan, want zeg nou zelf, als je mijn vriend bekijkt, die huidkanker heeft, dan wordt daar dus dat nare ding weggesneden, moet ie nog een keertje op controle komen en hoort dan: over een jaar terugkomen, wat te denken van patient nummer twee, die een gezwel moest laten weghalen, zo groot als een baby, gezwel weg, probleem weg, niks geen bestralingen, niks geen pillen geen chemo niks van dat al, dan kan ik zo een aantal mensen opnoemen, die weliswaar met kanker zijn opgezadeld maar er zonder noemenswaardige kleerscheuren zijn afgekomen, en dan wordt er nog steeds gesproken over goed en kwaadaardig, daar is geen sprake van, nou dat is er wel degelijk, want al die mensen die aan de chemo moeten, al die mensen die vijf jaar pillen moeten slikken waarbij je hondsberoerd wordt van alle bijverschijnselen die je geheid krijgt, al die mensen die na het bestralen eventueel aan de zuurstof therapie moeten elke dag voor twee uur per zitting, al die mensen die dus, omdat je dat niet mag zeggen, maar aan de verkeerde kant van de diagnose zaten, die hebben dan dus eigenlijk geen geluk gehad, of zeg ik dat eigenlijk verkeerd?

Want ja, kanker is kanker en er is geen sprake van goed- of kwaadaardig, alhoewel ik moet zeggen dat het woord kwaadaardig me een beetje vreemd in de oren klinkt, want het is kwaad en het is aardig maar ik heb toch een ander idee bij kwaadaardig. Afijn en nu is er in het nieuws dat er teveel wordt behandeld, tussen de 3 en 6 miljard, da’s helemaal niet verkeerd, eigenlijk is dat hartstikke mooi, want dan kan de premie weer omlaag, dan kunnen er mensen naar het uitzendbureau, want dan zijn er dus teveel mensen in de ziekenhuizen aan het werk? Zou het echt?

Zouden al die mensen in witte kleding een teveel aan behandelingen uitvoeren? Ik betwijfel het, maar ik mag er ook aan twijfelen, alleen als men gaat praten over teveel aan behandelen, dan zou daar wel eens een kern van waarheid in kunnen zitten, want dat is tenslotte net zo als met medicijnen, je krijgt een doosje van 30 stuks en na 10 stuks heb je de rest niet nodig, tja dat is teveel van het goede, maar zo zijn er sinds de apothekers samen zijn gegaan wel meer van dit soort dingen die niet kloppen, want een computer die aangeeft dat iemand 60 pillen moet hebben voor zijn maag bijvoorbeeld, en de verpakkingen zijn niet anders dan 90 per doosje, dan kan dat ding niet rekenen en krijg je dus twee doosjes en dat is dan weer teveel, maar ik heb het opgegeven om erover te bellen, want men blijft de fouten laten voor wat ze zijn.

Ik kwam erop, omdat men wil bezuinigen in de zorg en op zich was dit geen echt nieuw nieuws, maar het kwam wel tegelijk met het nieuws dat Nederland Spaanse vrouwen aan wil nemen voor in de zorg, en dan, ja dan gaat er bij mij wel een belletje rinkelen, of zijn dat nou de centen die ik hoor, omdat er aan de hoogte van de premie niks veranderd?
Wordt vervolgd!

Schrijver: An Terlouw, 11 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.7 met 3 stemmen 1.080Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ivan Grud
Datum:
15 augustus 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Nee, An er bestaat geen goedaardige Kanker,
het gaat echter wel om de gradatie ervan, a.b.c ook weer onderverdeeld in a.b.c, wat de medicatie betreft, is en blijft het goed om van deze de ervaring van andere patienten te lezen via intern bijv. Mocht het graag lezen.
Naam:
J.de Groot
Datum:
13 augustus 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Ja, An, er komt in de wereld van kanker heel veel kijken.
Maar volgens mij, zijn er goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren.
Als men spreekt van kanker is het altijd kwaadaardig. En de ernst van de kanker hangt af van de mate/snelheid waarmee de tumoren zich al dan niet verder uitzaaien. Daarom is de ene kanker de andere nog niet.
Maar het blijft altijd een vreselijke ziekte.
En om een goede afweging te maken, hoever ga ik met een/de behandeling is ook altijd vreselijk moeilijk. Klopt.
Naam:
Eelt
Datum:
12 augustus 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Goed gezegd An! Ik ken iemand die dikke darm kanker had. Na de operatie werd ze naar huis gestuurd. Alles was in orde. Een week later kwam er een oproep van het ziekenhuis. Er moesten nog chemokuren gedaan worden. 'Preventief' laat me niet huilen. Nu, na bijna zeven jaar, loopt de stakker met beschadigde zenuwbanen in de benen. zo goed en kwaad als het gaat.
Zonder vragen werd er meteen een scootmobiel en rollator verstrekt.
Nog steeds regelmatig controle. Een zenuwbehandeling in een pijnkliniek veroorzaakte een hernia. Nu wordt die weer behandeld.
Laat dokters maar metaalbewerker worden. Dat is een eerzaam beroep.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)