Inloggen
voeg je column toe

Columns

Met Taal Zeg Jut Allemaal

Buigzame rietstengels vangen veel wind, terwijl wij dagelijks het ijzer smeden als het laag water is. Taalzuiverheid is je ware. Hoewel ik soms door struiken het gewas niet meer zie, kan ik taalpuristen op zich wel larderen. Zonder deze moedige taalsoldaatjes, verwordt onze mooie taal tot kluitjesvoetbal.

Hoewel ik de soep nooit te heet acht, voordat deze ook maar opgediend wordt. Want ik kwetsbaar niet graag koks en hun assistenten. Vraag de succesvolle hockeyvrouwen naar de bekende weg, die naar Keulen leidt, dan hoor je meestal Algemeen Goois Geschaafd Nederlands.

Tijdens wilde hockeyfeesten, waar drinken, eten, en flirten tot kunst op een wokplaat wordt gehesen, hoor je zelden onvertoogbare woorden. Alles even netjes geformuleerd, ook al plukt het beste jongetje van de ploeg schaamteloos aan het bloesje van een hockeyvrouw. Moet kunnen, want grenzeloos gebeest en correct vormulieren, gaan op deze partijtjes hand in hand.

En ik kan het weten. Hoewel ex-korfballer, speelde ik in bentjes, waarbij vooral de heftige feesten van hockeyverenigbaren mij zijn kond gebleven. Nee, hoe ik dit allemaal schrijf, dat maakt mij niks uit. Na de Olympische winst en de zure jaloezie van de mannen hockeyers, ging ik tussen mijn dak. Met een drankje en fijne consultaties met enkele sportieve dames.

Heerlijk was het om te ervaren, dat ook strakgesneden hockeywijfies mijn meeliger humor konden besmaken. In de verte zag ik een dikbebrilde wijsneus, die bekend zit als dwaalgewicht en verbeterjunk van uitgesproken zinnen. Komt hij in de buurt, dan gaat, na een pootje tekkelactie, meestal een compleet tiem heel even op zijn borstkas zitten.

Niet te lang, vegetaries gezien, want de ongeluksworm mag zeker overleven. Aan slachtoffers heeft niemand de wijsheid in de kan. Als de frik maar even de kool en zijn geit kan sparen. Dan is de goegemeente weer in zijn knollensas. Dan kan het feestje vrolijk doorgaan, terwijl Rome en Biggekerke toch bepaald niet op één dag zijn gebouwd.

Bij teruglezing van deze tekst, zie ik weinig bieszarre bluenders of domme spelfouten. Ook geen foutieve samentrekkingen, nevenschrikbarende zinskontstrycties of idiote steilblunders. Met mijn in stelling brengen, ben ik zo goed als onkwetsend. Taalzuivere betweters doen mij geruststellend maken.
Nooit ervoer ik nachthengsten door taalblurpen van mijn kant noch wal.

Straks ga ik uit met een hockeyvrouw naar de diskookpunt. Jazeker, want vele zielen maken alles tot één vreugd. En samensmelten, in kleine uurtjes van de nagt, is een hele Hoop voor de Toekomst.

Schrijver: Godefried Bergen, 14 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: taal

4.6 met 16 stemmen 276Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)