Inloggen
voeg je column toe

Columns

Adieu Sociaal Democraten

Naarmate de verkiezingen naderen word ik radelozer.
Wat moet ik in godsnaam stemmen? Veertig jaar lang stemde ik PvdA maar de partij heeft al jaren geen gezicht meer. Groen links legt voor mij een te zwaar accent op groen. De PVV valt natuurlijk af. Ik ben voor het accepteren dat ook Moslims gewone burgers zijn en geen vijfde kolonne.

D66 is een partij die links praat en als het er op aankomt rechts handelt.
En tot slot…ik ben niet gelovig, dus alle religieuze partijen vallen af.
Ik ben voor Europa. Ik vind dat we de hypotheekrente aftrek moet aanpakken en dat de AOW leeftijd omhoog moet. Maar het meeste zorgen maak ik me over een lang geleden ingezette tendens om allerlei taken waarmee voorheen overheidsbemoeienis was over te hevelen naar de markt.

Ik trek daarbij een simpele scheidslijn: de markt is er voor alle terreinen waarop “echte” concurrentie is. Ik kan naar een andere winkel gaan als het me niet bevalt; ik kan een andere telefoonfirma nemen als mijn eigen aanbieder te duur is of te slechte service levert. Alle instellingen waarover het publiek met de voeten kan stemmen kunnen overgelaten worden aan de markt. Dat geldt ook voor artsen, accountants en andere dienstverleners.
Dat kan dus niet met het openbaarvervoer. Daarvoor verlenen het rijk, gemeenten en provinciale overheden concessies. Het grote publiek kan niet stemmen met de voeten, maar is overgeleverd aan ministers, wethouders en provinciale bestuurders die vervolgens niet echt aansprakelijk zijn voor de keuzes die gemaakt worden. Het gedonder met de NS bewijst dat dat geen goed model is.
Maar het meeste zorgen maak ik me over de dreigende verzelfstandiging van ziekenhuizen en het onzalige idee om leraren in geld te belonen als ze goed presteren. Hier rukt de markt op in terreinen die tot dusver niet bedreigd waren.

Bij de specialistische gezondheidszorg ben ik gebonden aan het aanbod van ziekenhuizen in mijn stad. Voorzover het de keuze van het ziekenhuis en de dokter betreft wil ik dan wel vrij zijn en niet afhankelijk van de een of andere verzekeraar. Kwaliteit van een ziekenhuis is voor mij überhaupt moeilijk te beoordelen. Laat dit in godsnaam niet aan commerciële partijen over.
Ik wil een goed werkende gezondheidszorg waarin de mensen behoorlijk beloond worden en de inspectie de macht heeft om in te grijpen als er iets mis is. Dat mag geld kosten!
We moeten de gezondheidszorg niet aan de markt overlaten. Dan gaat het maken van winst het belangrijkst worden.

Bij onderwijs is de bedreiging door marktpartijen nog niet zo aan de orde. Maar recht in de leer zijnde liberalen liggen op de loer. Ook hier is de kwaliteit van het grootste belang. Stop er geld in, creëer arbeidsomstandigheden waarin leerkrachten plezier in hun werk kunnen behouden, maar doe dat niet door een hogere of lagere geldelijke beloning te geven. Ik geloof niet dat bij een goede leerkracht een paar centen meer de doorslag zal geven en voor de onderlinge verstandhouding in een docententeam is het desastreus als er ongelijk beloond wordt op grond van wat niet anders kan zijn dan een persoonlijk oordeel.

De partij die ik het meeste zie zitten op het gebied van onderwijs en zorg is de SP. Ik vind hun standpunt op het gebied van arbeidszekerheid en op dat van Europa angstig en verouderd, maar ik neem aan, ik hoop in ieder geval, dat ze – eenmaal in een coalitie – op deze punten moeten toegeven.
Als de PvdA niet verzot was geraakt op het marktdenken zou het voor mij de ideale partij zijn. Nu moet ik ze in de steek laten. Adieu Sociaal Democraten.

Schrijver: melvijn, 25 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 3 stemmen 159Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 augustus 2012
Welkom bij de enig ware partij, die een sociaal gezicht heeft! Het zal je niet ontgaan zijn hoe Rutte de socialisten heeft verguisd en op de brandstapel heeft gegooid, met een opgeblazen arrogantie, die blaakt van hoogstverwende zelfoverschatting en hondsbrutale volksverlakkerij! Denkend aan Victor Hugo zullen we ooit als linkse, arme intelligentsia zegevieren! en zullen de voordeelrollen omdraaaien! De valse positivo's capituleren! Zal werkelijke, menselijke gelijkheid een feit zijn!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)