Inloggen
voeg je column toe

Columns

Waarom schrijft een auteur?

Het is voor mij een raadsel. Hij weet diep in zijn hart dat hij er nimmer een stuk brood mee zal verdienen. Schrijvers als Multatuli, Mulisch hebben eigenlijk alle andere publicaties overbodig gemaakt. Nu heb ik het alleen nog maar over de Hollanders, als ik er buitenlanders bij ga halen rent ieder verstandig mens bij zijn computer vandaan. Behalve de twee die ik opnoemde hebben we nog de bijzonder amusante Maarten 't Hart en Ernest van der Kwast.
Van de zeer veel verkochte oestrogeen thrillers vind ik alleen Simone van der Vlugt redelijk. De rest schrijft bijzonder voorspelbaar.
Waarom schrijven zoveel kreukels op deze site? Waarschijnlijk omdat zij zich diepe denkers wanen. Er zijn overigens ook een paar hele goede auteurs op deze site. Die worden dan vaak heftig aangevallen door de mislukte lintwormen.
Waarom schrijf ik zelf? Dat is heel eenvoudig. Mijn vrienden zeurden aan mijn kop. Ik moest mijn cynisme en galgenhumor gebruiken voor een boek. Welnu, na een paar whisky's heb ik toegegeven. Zo ontstond het boek: 'Als ik me ophang breekt het touw.' Daarna kwam de strijd om erkenning. Zonder de gedachte te hebben dat ik het boek van de eeuw heb geschreven, beweren mensen die het gelezen hebben dat het een goed boek is. Een geraffineerd mengsel van humor en tragiek. Het begint nu aardig te verkopen, maar ik verdien nog niets. Gelukkig ben ik er niet afhankelijk van.
Columns schrijven en aan mijn tweede boek werken vind ik niet leuk, maar ik ben domweg verslaafd geraakt. Als ik een dag helemaal niet schrijf begint er iets te knagen. Ik moet en kan zo toch opschrijven wat mij opvalt of dwarszit.
Fijn vind ik het echter niet de kritiek, die velen als reactie geven, lees ik consequent niet meer, dit geeft mij een intense bevrediging. Als er een reactie is van iemand wiens mening ik wel respecteer krijg ik er een mail over en geniet van de lof.
Verder zijn de meeste auteurs narcisten of masochisten. Wie gaat er nu zonder beloning zo hard werken? Dat doet een normaal mens niet. Mij kun je niet rekenen, ik ben verslaafd! Voor elke verslaving zijn afkick klinieken. Niet voor mij.
Toch zal ik eens de kracht vinden om te stoppen, maar eerst moet mijn tweede boek klaar zijn.
Zenzibel, Dorknoper en andere fanatieke gifspuiters, de groeten ik zal niets meer van jullie gewauwel lezen.
Wie er zin in heeft om blind te worden mag zich er blind op staren.
Leve de vrijheid van meningsuiting!

Schrijver: Eelt, 21 september 2012


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 21 stemmen 179Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Dorknoper
Datum:
27 september 2012
Ik ben er niet zeker van of zelfs grappig cynisch gewauwel van een Eelt wel als literatuur gezien mag worden. Ik ga er gelukkig niet over. Indien Eelt de Nobelprijs voor literatuur wint, ben ik in ieder geval eenmaal genoemd als 'gifspuiter'. Wel een grappige typering van een man, die door zijn vrienden is aangespoord om zijn, soms raak beschreven, bitterheid over ons allen uit te sproeien.

De discussie over hetgeen literatuur is, is een lastige. Maar ik lees graag pogingen van anderen. Daarbij heb ik het akelige gevoel, dat ook op deze mooie site minder echte literatuur te vinden is, dan je zou verwachten. Uiteraard is het prima, en ook wel lollig, dat sommigen elkaar voortdurend fijne veertjes op de hoed steken. Maar dat biedt nog geen echte duiding voor literair werk.

Aardig is het overigens niet om andere schrijvers op deze site als 'lintwormen' te betitelen. Sowieso is het scheldrepertoire van Eelt beperkt en niet overduidelijk verheffend of origineel. Op dit punt laat hij zich snel kennen. Jammer, want Eelt heeft dat echt niet nodig, dacht ik tot voor kort. Verder zal het mij een worst zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)