Inloggen
voeg je column toe

Columns

Koning Winter, deze vorst verafschuw ik

Het is al weer korter licht. De herfst heeft al voor storm en wateroverlast gezorgd. Deze voorbode van het afgrijselijke seizoen moesten we terug in zijn smerige hok kunnen trappen.
Wie vindt het prettig om in een kilometers lange file in zijn auto naar de sneeuw te moeten kijken, vaak urenlang. Of wachtend op de trein te staan bevriezen?
Kortzichtige gemeente ambtenaren besluiten altijd om alleen de doorgaande wegen met zout te bestrooien. Het grootste gedeelte van de bebouwde kom verandert in een ijsbaan.De mensen vallen en breken hun botten. Dan kan er tenminste weer eens geklaagd worden dat de kosten van de gezondheidszorg zo snel stijgen.
Weerloze oude mensen zitten rillend bij hun radiator, die niet warm wordt omdat zij de verwarming niet hoog genoeg durven zetten. Het is veel te duur.
De regering beseft maar niet dat het aardgas van elke inwoner van dit land is. In Koeweit begrijpen ze het veel beter. Tenslotte gaan de mensen maar met honger naar bed. Iedereen is te bedonderd om die paar boodschappen voor de stakkers te doen.
Dan krijgen we ook nog dat gezeur van die twee aan elkaar gekoppelde vrienden.
Iedere dag horen we van dat gezeik. Besluiten doen ze niets om elkaar niet op de lange tenen te trappen. We zijn rijk gezegend met een regering die twee tegen gestelde belangen vertegenwoordigt. De crisis ettert door. Wat kan ik terugverlangen naar de tijd van Joop den Uyl, Hans Wiegel en de prachtig het Nederlands sprekende Van Agt. Die vlogen elkaar nog ouderwets in de haren. De minima konden nog leven. Nu alleen maar vegeteren en wanhopig bidden dat er verstandige en aardige mensen komen om hen uit de nood te helpen.
Het ergste van alles vind ik het gezever van de media, die bij vier graden boven nul al beginnen te zeuren over een Elfstedentocht. Alsof die kou een pretje is.
De mensen worden hysterisch als de ijsmeesters gaan onderzoeken of het ijs al dik genoeg is. Zo wordt de hele boel verknoeid. Omdat er teveel dwazen mee willen doen zal het ijs nooit meer dik genoeg zijn voor de tocht.
Voorlopig hoop ik op een zachte winter, een strenge veroorzaakt teveel narigheid.
Dan noemt de mens zich de kroon der schepping. Wat een onzin! Veel dieren houden een winterslaap, dat kunnen mensen niet. Wat zou dat heerlijk zijn. Eind november de wekker op april en lekker het warme bed in. Raken de fossiele brandstoffen niet zo vlug op en de minima hoeven geen honger te lijden.
De tv hoeft geen shit uit te zenden. Wat waren de besparingen groot als we maar in staat waren om een winterslaap te houden.
Al jaren speel ik met de gedachte om naar een land te gaan waar het altijd mooi weer is. Dat kan echter niet meer. Mijn fans kan ik niet zo maar in de steek laten. De lieden, die zich aan mij ergeren kunnen helemaal niet zonder Eelt om hen af en toe een spiegel voor te houden.
Voorlopig bid ik om een zachte winter. Dan maar zonder Elfstedentocht.
Koning Winter mag wegblijven. We hebben een goede koningin, die op Prinsjesdag door anderen geschreven onzin voorleest, zonder zelfs haar voorhoofd te fronsen. Moge zij nog lang onze vorstin blijven.

Schrijver: Eelt, 28 september 2012


Geplaatst in de categorie: humor

3.6 met 32 stemmen 425Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
zenzibel
Datum:
5 oktober 2012
Pas echt treurigmakend zijn lieden die geen oog hebben voor de schoonheid van ons klimaat, voor de variatie in weertypen, voor de dynamiek van de seizoenwisselingen.
Grenzeloos oppervlakkig zijn de lieden die onafgebroken 'mooi' weer willen, die geen oog hebben voor de pracht van de winter,voor de meedogenloosheid van barre kou met in zich de belofte van nieuw leven. De winter die kan zorgen voor fascinerende landschappen, voor diepe rust van de natuur.
Wat een zegen onze seizoenen: de prille bloei, de volheid van de zomer, het afsterven, het duistere dal van de winter waar alles even stil lijkt te staan. En dan de verstilling van januari, het scherpe licht, het lengen van dagen... Wat een geluk daarvan te kunnen genieten.
Wat een geweldig iets dat de natuur ons tóch nog in iets de baas kan zijn en het leven kan 'ontwrichten'.
En wat een merkwaardige slothommage aan het maffe feodale instituut vorstenhuis met een monarch die deze functie alleen heeft gekregen op grond van haar enige verdienste, namelijk dat ze geboren is.
Naam:
Dorknoper
Datum:
2 oktober 2012
Tobberige Eelt, ook de huidige herfst is op zich al een somber en treurigmakend seizoen, maar onze overheid gooit er inderdaad nog een kitje kolen op, vooral door de hogere prijs van huisbrandolie. Te gek voor woorden, vind ik. Toch wordt deze roofpremie van Rutte, ondanks eerdere bespiegelingen, niet aan burgers teruggegeven. Al mis ik het inzicht in de gevolgen daarvan.

Maar ik heb nog een lesje voor lezers. Al zijn die wellicht al lang op de hoogte. Het hoge btw-tarief is verhoogd tot 21 procent, alsof je een emmer ledigt. En ook de eigen bijdrage in de zorg is fors aangepast. Hoe fors, dat weet ik niet. Maar geloof mij maar, dat is fors. Veel mensen, burgers dus, kunnen door al die maatregelen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Deze zegswijze gebruik ik graag. De werkelijkheid is uiteraard killer dan die bewuste 'eindjes'.

De mix van al die maatregelen, ik praat even de krantjes na, zal ervoor zorgen dat de komende herfst en winter voor veel mensen, zoals jij en ik, erg somber en onbehaaglijk zal worden. Geen prettig vooruitzicht! Ja, ik zet er even een uitroepteken bij, anders komt de boodschap slecht bij de lezers over. Sterk uitgedrukt van mij: 'Geen prettig vooruitzicht'. Welnu, daar kunnen de lezers van deze mooie site het even mee doen.

Wat een diep bezonken beschouwing schreef je weer. Wanneer wordt ook het slechtste van jouw schrijfwerk ooit gebundeld ? Want al het goede van jouw literaire werk, daar zit straks al een kaft om. Ik bedoel dit niet grappig.
Naam:
Hendrik
Datum:
30 september 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste Eelt, de winter is op zich al een heel somber seizoen, maar onze overheid gooit er inderdaad nog een schepje bovenop. De energieprijzen zijn belachelijk hoog, vooral de olieprijs. Toch wordt het 'kwartje van 'Kok' ondanks eerdere beloften niet aan de burger teruggegeven. Het hoge btw-tarief is verhoogd tot 21 procent en de eigen bijdrage in de zorg is ook fors aangepast. Veel mensen kunnen door al die maatregelen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. De combinatie van al die maatregelen zal ervoor zorgen dat de komende winter voor veel mensen erg somber zal worden. Geen prettig vooruitzicht!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)