Inloggen
voeg je column toe

Columns

Pesten, wanneer begint het?

Hoe het gevaar in de wereld van de kinderen komt, we denken er goed aan te doen, ze overal voor te waarschuwen, we geven ze allerlei normen en waarden mee, we zeggen, dat ze uit moeten kijken bij het oversteken, eerst naar links, dan naar rechts en vervolgens weer naar links, als er niks aankomt, dan mag je oversteken. Natuurlijk komt er altijd iets aan en het lieve gedoe begint weer van voren af aan, eerst naar links etc., etc. Dan hebben we het alleen nog maar over wanneer ze op straat zijn, als ze naar school zijn of als ze aan het buitenspelen zijn. De rest van de gevaren spreken voor ons ouderen voor zichzelf, maar voor een kind, nee, dat nog lang niet toch? Tenminste zo dacht ik tot van de week, tot er in het nieuws kwam dat een 20 jarige knul zich van het leven had beroofd, omdat ie, naar later bleek uit zijn afscheidsbrief al jaren gepest was. Voorbij het te jonge leven, voor de ouders die niets wetend voor het voldongen feit worden gesteld, voor de gemeenschap die met grote ogen en natte wangen staan te tja, staan te overdenken waar het nu mis is gegaan.



Oke, hij had misschien eerder aan de bel moeten trekken, maar er zijn genoeg mensen die alles in hun eentje willen oplossen en hij was er eentje van. Het berichtje van Tim, want iedereen weet dat ik het over hem heb, liep synchroon met het berichtje dat in het zuiden des lands een kind van acht jaar in een hysterische bui door zijn moeder van school werd gehaald er was geen land te bezeilen met het joch, compleet over zijn toeren en het enige wat eruit kwam was, dat ie gepest werd! Jawel, hij was nog in de gelegenheid om aan te geven dat ie gepest werd, zijn moeder deed er alles aan om het kind tot bedaren te krijgen, maar de opmerking van haar ging voor een groot deel langs hem heen. Het joch, want kinderen van die leeftijd mag je die naam nog wel geven, had een poos nodig om tot bedaren te komen en eenmaal thuis kwam het hele verhaal eruit.



Op die leeftijd is pesten bijna een les soort geworden, een les voor op het schoolplein dan, want wat bleek, hij werd door een aantal kinderen te pakken genomen en moest van hen antwoord geven op de vraag, of ie wist wat neuken was en hij moest vertellen hoe en wat dat was. Dit kind, van acht jaar wist niet wat het woord betekende, dit kind was nog als het ware gelukkig groen achter zijn oren dit kind, liet zich bijna in elkaar meppen omdat ie geen antwoord kon geven, dit kind was helemaal zo groen als gras. Zijn moeder ondernam actie door naar school te gaan de leerkracht aan te spreken over deze actie, en terwijl ze over het schoolplein loopt, met het joch aan haar hand, hoort ze van diverse kanten dat er richting haar kind sorry wordt geroepen. Dat gaf wel aan dat er meer mensen op de hoogte waren dat er iets erg mis was gegaan die dag.



Eenmaal in de klas aangekomen, wist de juf niet eens waar het nou precies over ging, maar dat werd haar snel meegedeeld, het joch wilde niet eens meer naar school, niet zo gek als je bedenkt dat zulke dingen gebeuren, ik zou daar als moeder zelf nog problemen mee hebben gehad. De dadertjes die in dezelfde klas zitten als het slachtoffertje dus even oud zijn, daar wilde ik eventjes wat over kwijt, want weet je, laten dat nou net kinderen zijn die vallen in de groep van en werkende ouders en gescheiden ouders, die overdag voor een belangrijk deel er niet zijn als ze uit school komen, nog los van het feit dat er tegenwoordig bij diverse gezinnen de kinderen niet alleen de sleutel hebben om zodoende wel binnen te kunnen komen, maar die ook als een van de eerste acties ondernemen door de televisie aan te zetten, en laat nou net het net opstaan waar gisteravond door de ouders naar gekeken is, doorgaans is dat niet het kindernet, maar in dit geval een zender die op zijn zachts gezegd pure rommel is en dan niet alleen voor kinderen!



Hoe komt een kind van acht jaar op seksuele vraag- en antwoordspelletjes, hoe komt een kind van acht jaar erbij een ander kind van diezelfde leeftijd te molesteren om deze absurditeit want zo mag je dit toch wel noemen, te gebruiken om zijn agressie te botvieren? Het slachtoffertje werd tegen de muur geduwd, moest antwoord geven op een vraag, antwoord wat ie niet geven kon, omdat ie gelukkig nog heerlijk groen is, maar weet je, pesten begint niet op 20 jarige leeftijd, nee dat is de leeftijd dat de slachtoffers het genoeg vinden, het verder niet meer kunnen handelen, er niet meer tegen kunnen en er voor kiezen dat leven te zwaar is te zwaar om te worden geleefd. Pesten is van alle leeftijden, en zo enorm gevaarlijk, er is geen kruid tegen gewassen, er is geen mens die er niet aan heeft meegedaan, want hoe makkelijk is het om een eventueel slachtoffer te grazen te nemen, hoe makkelijk is een eerste opmerking gemaakt? Heel snel en ook ik weet dat pesten in alle lagen van de bevolking voorkomt, ook ik weet dat pesten enorm uit de hand kan lopen, een pasklare oplossing heeft niemand, dus ook ik niet, want dat zou inhouden dat er weinig voor nodig zou zijn om pesten uit te roeien en dat zou ik graag doen! Kinderen een onbezorgde jeugd geven, of ze nou kind zijn van een eenoudergezin, of ze nou kind zijn in welke situatie dan ook, maar het mag nooit zo zijn, dat kinderen opgroeien in de denkbare wetenschap, dat pesten een vak is wat je op school leert, want dan zouden er heel veel kinderen een vette voldoende halen! En wij maar denken dat het gevaar op de hoek van de straat ligt, nou, vergeet het maar het gevaar begint in de klas!

Schrijver: An Terlouw, 8 november 2012


Geplaatst in de categorie: pesten

4.4 met 5 stemmen 525



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ditheke
Datum:
18 november 2012
Toppie moppie zeer goed gezegd
Naam:
Eelt
Datum:
8 november 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Prachtige column An. Ons land verloedert aan alle kanten. Volwassenen vermoorden elkaar om niets.
Zoals je in mijn boek hebt kunnen lezen werd ook ik behoorlijk gepest. Je weet hoe ik daar een eind aanmaakte. Laat je kinderen een vechtsport leren.
Als de tegenpartij dat ook doet, neem dan een flacon ammoniak mee en spuiten maar.
De ouders moeten goed opletten, het is aan een kind te merken als het mis is.
Ook de leerkrachten mogen hun ogen wel eens open houden.
Maar je hebt gelijk, doch alleen kinderen die timide zijn worden getreiterd.
Ik ben het echter met je eens, het is verschrikkelijk.
Naam:
els keldermans
Datum:
8 november 2012
Email:
eels_keldermanslive.nl
heftig

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)