Inloggen
voeg je column toe

Columns

Alle soorten van geweld

Wat een start van de week, een waar inferno op de A20 en weet je, dat er ongelukken gebeuren is normaal geworden, dat er levens mee gemoeid zijn eveneens maar die mensen, die speciaal stil staan om maar zoveel mogelijk op te vangen van de narigheid, die sporen niet, zijn bereid om zichzelf en anderen ook aan een ongeluk te onderwerpen, zijn bereid om stil te staan om maar te zien wat er voor lugubers gebeurd. Nou mijns inziens ben je dan niet helemaal van deze wereld! Maar aan de andere kant leven we in een wereld die erop gericht is om naar alle ellende van anderen te kijken, om maar zoveel mogelijk op te nemen van de rottigheid waarin anderen verkeren nietwaar? Echter als die beelden op de tv voorbijkomen, dan zappen we verder want doorgaans gaat het dan over spotjes waarin ons om een donatie wordt gevraagd! En nou moet ik zeggen, dat mij dat ook aardig tegen gaat staan, je hebt de ene bus nog niet voorzien van een geldstuk of de andere dient zich weer aan! Daar word ik wel eens moedeloos van en ik begrijp best wel dat er onderzoeken moeten worden gedaan en dus ook betaald en dat ons geld daarvoor nodig is, maar eerlijk is eerlijk, ik word er wel eens moedeloos van! U niet? Dan krijg ik ook een beetje het gevoel, van, ik doe de deur niet open, of ik zeg, als het op het winkelcentrum gebeurd, dat ik het al bij een collega gedaan heb, en dan bedoel ik natuurlijk, dat ik bij die collega al geld in de collectebus heb gedaan.

Of dit triest is of niet, ik kan ook niet uit blijven delen, zoveel is wel duidelijk! Maar waar ik wel iets aan kan doen is, als er iemand ten val komt, een aanrijding heeft of welk vervelend voorval dan ook, en er staan hulpdiensten bij, dan zal ik echt niet blijven staan om te zien, hoeveel bloed er vloeit, hoeveel gebroken botten er zijn en nog minder, hoeveel doden er gevallen zijn. Nee dat soort ramptoerisme zoals ze dat tegenwoordig zo mooi noemen, is niet aan mij besteed! Lugubere dingen gebeuren toch wel zonder dat mensen daar bij moeten staan kijken denk ik zo! En dan de brief van Napoleon, die eigenlijk de week begon, een brief die anderhalve ton opbracht, en in geheimtaal was opgezet, maar Nappie had toch maar mooi gezorgd dat de uitleg om de brief in geheimtaal te kunnen lezen, er ook nog bij was, dus niemand hoeft de boel te ontcijferen, das dan wel weer makkelijk. Er stond gewoon in, dat ie voornemens was het Kremlin te bombarderen, hoe en wat, vermeld de historie niet, maar het zette mij wel aan het denken, de bombardementen kwamen toen ook al voor, dus is niet iets expliciet van deze tijd, of van de vorige eeuw! Want je kunt dan wel geschiedenis krijgen op school, als dat vak je niet echt interesseert, dan kom je met bepaalde dingen niet echt slim uit de verf. En ik moet zeggen dat er natuurlijk veldslagen genoeg geweest zijn, dat er natuurlijk oorlogen genoeg zijn geweest, overigens ook oorlogen die nog steeds plaatsvinden, maar als je jezelf er niet echt in verdiept, dan komen er soms dingen naar voren, die ineens een soort van lampje boven je hoofd aanzetten, net als bij Willie Wortel, ziet U het al branden? Nou dat komt volgens mij bij iedereen wel een keertje voor, aan de andere kant kun je maar beter niet overal verstand van hebben, want een allesweter wordt ook vaak een betweter genoemd en dat is een term die ik niet graag hanteer.

En dan komen er ineens van die rare dingen die angstige en enge dingen voorbij die geen mens kan voorzien, alhoewel, de agressie in de sportwereld, die een man, vader en echtgenoot het leven kostte, een man, die vrijwillig in de kou, jongens begeleidde een man, die er niet om vroeg om mishandeld te worden, al helemaal niet door daders van puberleeftijd, triest, zeer triest en wat nog triester is dat het orgaan, wat KNVB genoemd wordt bij aanspreken laat weten dit liever niet ’s avonds te horen? Nee, me zolen, dit wil geen mens op welke dag dan ook horen! Niemand zit te wachten op het neerslaan, schoppen en vervolgens het overlijden van een man, vader en echtgenoot, toch? En natuurlijk worden er excuses aangeboden, maar dat is achteraf, natuurlijk heeft men spijt van die uitlatingen maar dat is met alles zo, altijd komt berouw na de zonde ik vraag me alleen af, of dit voor de daders ook geldt, want tegenwoordig is de taal die gesproken wordt maar al te vaak met handen en voeten, verbaal komt er niet zoveel zinnigs meer uit!
En de daders zijn kinderen, gasten waar nog kinderbijslag voor wordt betaald, kinderen die de term SPORT kennen maar niet weten wat ermee bedoeld wordt, kinderen die verhaal halen op dodelijke wijze, kinderen, die voetbal verwarren met boksen, ach, moet ik nog verder gaan? Voetbal is tegenwoordig een sport geworden, die men het beste spelen kan in een boksring, want het voetbalveld is te gevaarlijk geworden. Te bedenken dat er miljarden in omgaan is net zo bizar als dat we kunnen zeggen dat er levens mee gemoeid zijn. Je zult deze dodelijke dingen niet tegenkomen op het tennisveld, het zwembad of bij de fietssport, nee, die laatsten gaan meestal vanzelf wel op hun snoet, daar wordt niet bij gevochten, dat wordt alleen gedaan bij de sport waar het meeste geld in omgaat en waar de meeste slachtoffers vallen, voetbal! Wat wel mooi is, want ja hoor en zijn nog mooie dingen te melden is, dat Mohammed Ali is verkozen tot Koning van het boksen, hartstikke mooi toch? Vooral voor die mensen die voor een wedstrijd door hem gespeeld en gedanst, want dansen in de boksring kon ie als geen ander, is dit een heus leuk berichtje!

Ik had U nog veel meer willen vertellen, maar wilde het hier van de week bij laten, tenslotte is de sint ook al weer weg, staan schoenen gewoon weer in de gang, en slapen de kinderen weer gewoon, dit om subtiel af te sluiten na een stuk agressie ten gehore gegeven te hebben, ik wens u een fijn weekend en het beste is om ver van het voetbalveld te blijven, mits Uw leven U lief is!

Schrijver: An Terlouw, 8 december 2012


Geplaatst in de categorie: geweld

3.0 met 1 stemmen 180Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ingrid
Datum:
8 december 2012
Email:
famrvalkgmail.com
Ik was bijna getuige van het ongeluk op de A20 en werd daarbij gedwongen om ramptoerist te worden. Waarom, omdat er zat mensen om mij heen zaten die graag wilde kijken naar de brand. Ik niet, ik zag de ellende die ervandaan zou kunnen komen en zat met manlief aan de telefoon. Schat, als hij ontploft dan weet je waar ik ben..........
Nee, die sukkels die dan zo graag willen kijken, mogen dat van mij doen, maar geef de andere weggebruiker de ruimte om er niet naar te hoeven kijken.
Verder een goede column
Naam:
Ria den Ek
Datum:
8 december 2012
Met meer dan 1000 woorden helaas ook weer een te lang betoog. Een nodeloos grote hoeveelheid tekst doet afbreuk aan de zeggingskracht van het geheel. Een halverwege gevoelde behoefte tot scrollen om te kijken hoeveel er nog komt is in het algemeen geen goed teken.
Jammer dat er tot 3 keer toe een t ontbreekt achter de stam bij derde persoon enkelvoud.
Naar perfectie streven we allemaal, foutloos schrijven is daarbij toch wel de eerste vereiste als je publiceert.
Als het betoog bedoeld is om afkeer van geweld en de gevolgen daarvan tot uitdrukking te brengen ben ik het van harte met de schrijfster eens.
Techniek: 5
Inhoud: 8

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)