Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ondernemend

Neef Willem is een ondernemende knaap, hij werkt voor een jaar op een boerderij in Australië. Via de social media doet hij regelmatig verslag van zijn tegenvoetig avontuur.
De boerderijen zijn daar wat anders dan hier. De baas van Willem beheert een gebied van zo'n 30 bij 30 kilometer, een kleine 100.000 hectare dus. In dat natuurgebied zwerven zijn vele honderden koeien in min of meer verwilderde staat rond. Willem heeft voor zijn werkzaamheden de beschikking over een terreinwagen en een crossmotor, de baas inspecteert regelmatig per helikopter zijn domein. Behalve van kangoeroes is er veel overlast van verwilderde geiten die een groot deel van het toch al schaarse gras opvreten.
De boer heeft een hond, Leila.
Laatst was Willem ergens op het grote gebied aan het werk, Leila was met hem meegegaan en plotseling zag Willem de hond weglopen en in de wildernis verdwijnen. Aan het eind van de middag was het beest er nog niet weer en Willem meldde bij thuiskomst bedremmeld zijn baas het verdwijnen van Leila.
Don't worry, zei de boer laconiek, die komt wel weer terug.
Een dag later hoorden ze 's avonds buiten een bescheiden geblaf.
Leila returned, zei de boer, kom maar es mee.
Ze gingen het erf op en daar stond Leila, voor het geopende hek van een omheinde ruimte waarin ze zo'n 40 wilde geiten had gedreven.
Grinnikend sloot de boer het hek en vertelde dat de hond dit kunstje regelmatig en geheel op eigen initiatief een paar keer per jaar uithaalde: in d'r eentje erop uit, een groep wilde geiten verzamelen en die kudde vervolgens naar de inmiddels speciaal daarvoor bestemde ruimte bij de boerderij drijven.
Een veehandelaar koopt de geiten op, de boer vangt zo'n 20 dollar per stuk. Kassa!
Australië, nog steeds een land van onbegrensde mogelijkheden, zelfs een hond maakt er fortuin.
Dus, niet tevreden met uw koopkrachtplaatje? Geen vertrouwen in het Haagse Bruggen Slaan? Helemaal uitgekeken op dat genivelleerde kapsel van Samsom? Schoon genoeg van die draaipraatjes van Rutte? Weg uit die stagnerende kwakkelpolder van ons?
Emigreer naar Australië en neem vooral dan uw hondje ook mee.
Wie weet wordt ie daar ook zo’n Golden Retriever!

Schrijver: Gea Loret, 8 december 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 2 stemmen 448Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ria den Ek
Datum:
8 december 2012
Leuk verhaaltje, Gea, maar een beetje Libellelief.
Je 'Hufters' vol zelfspot vorige week vond ik beter. Puntigheid, spot, cynisme zonder platte schopperigheid, daar hou ik in een column wel van.
'Ondernemend' vind ik wat zoetig.
Cijfer: 6
Inhoud: ?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)