Inloggen
voeg je column toe

Columns

Verbaal geweld

Zoals ik vorige week bij mijn introductie al kenbaar maakte kijk ik pas sinds kort rond op deze site.
Mij vielen meteen enkele zaken op bij de wijze waarop men elkaars bijdragen beoordeelde. Naar mijn menig uitstekende bijdragen kwamen soms niet eens boven de 6, enkele ronduit knullige betogen met soms taal- en stijlfouten naderden de 10.
Dat zijn schrijftechnische aspecten.
Wat betreft de inhoud van de bijdragen trok met name de laatste dagen een merkwaardige tegenstelling mijn aandacht.
In nogal wat inzendingen werd bezorgd geschreven over de toenemende onverdraagzaamheid en gewelddadigheid bij het voetballen en in onze samenleving in het algemeen. Ik was het helemaal eens met de zorg die sprak uit deze bijdragen. Maar bijna onthutsend en onbegrijpelijk vond ik het vervolgens dat tegelijkertijd inzendingen als 'Zwijgerman' en 'Hansje en Jeanine' vrijwel zonder enig afkeurend commentaar op de site konden verschijnen, sterker nog, ik zag diverse onverbloemde loftuitingen!
'Zwijgerman' is naar mijn mening één klont verbaal geweld. Met niet al te veel fantasie kun je de inhoud zo vertalen naar het opruiend gebrul van voetbalvaders vanaf de zijlijn: pak ‘m, die Zwagerman!
En vrijwel niemand zegt er wat van.
Dan 'Hansje en Jeanine'. Goed, het is moeilijk om lovende woorden over Hillen te spreken maar om iemand op deze wijze af te serveren vind ik niet knap, kunstig of geestig en zeker niet chic. Iemand 'minister zonder hersens' en 'dementerend' noemen gaat me te ver. Het doet me onmiddellijk denken aan schoppen, slaan en spugen op het sportveld. En dat vooral vanaf de zijlijn door toeschouwers die zelf nog geen bal ooit goed hebben kunnen raken.
En vrijwel niemand zegt er wat van.
Srebrenica, een complex en afschuwelijk drama met duizenden doden waarvan de nabestaanden en de betrokken militairen nog steeds nachtmerries hebben, zoiets gebruik je toch niet in een badinerend schotschrift? Bovendien, voor zover ik weet had Hillen er helemaal niets mee te maken, hoogstens als Kamerlid. Dat bedoelde ik met lukraak wat feiten door elkaar roeren.
En vrijwel niemand zegt er wat van.
Ronduit bedenkelijk vind ik de manier waarop de nieuwe minister als 'korporaal Jeanine' ten tonele wordt gevoerd. Die vrouw heeft nog geen enkele beleidsdaad kunnen laten zien en bij voorbaat wordt onverholen gesuggereerd dat ze wel weer volkomen onkundig zal zijn. Omdat ze een vrouw is? Omdat ze een 'Schoeversmeisje' is?
Ik heb al in een eerder commentaar geprobeerd duidelijk te maken dat ik een en ander ook zeer grievend jegens 'Schoeversmeisjes' vind.
Over vooroordelen, onverdraagzaamheid en gewelddadigheid gesproken!
En vrijwel niemand zegt er wat van.
Geweld op het veld, geweld in geschrift, ik houd er niet van.
Zo, en nou kom maar op! Ik ben al 'schooljuf Ria', 'taalkundige goeroe', 'zelfbenoemde kenner van schrijfprocessen' genoemd, er zijn vast nog een heleboel andere vleiende benamingen door vindingrijke taalvirtuozen te bedenken. Wat dachten jullie bijvoorbeeld van ‘moraalridder Ria’? Allitereert ook nog lekker. Dus zet ‘m op, ik ben er helemaal klaar voor! Maar als ik niets meer hoor weet ik ook wel genoeg.

Schrijver: Ria den Ek, 11 december 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 9 stemmen 281Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
24 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Ria, met jouw standpunt ben ik het voor een groot deel eens. Veel schrijvers, die verontwaardigd afgeven op de intolerantie van anderen, halen zelf vaak met veel sarcasme uit naar personen die ze om de één of andere reden niet zien zitten. Wat dat betreft is er sprake van heel veel hypocrisie.

Len, iemand die het niet met jou eens is, wordt door jou al snel tot mijn 'club' gerekend. Onterecht. Ik ben geen dominee, en dat weet je zelf ook wel. Verder publiceer ik 95% van al mijn inzendingen onder eigen naam. Dat ik onder allerlei schermnamen medeschrijvers een lesje leer, is dus gewoon onzin. Hilarisch vind ik jouw suggestie dat Ria een pseudoniem van mij zou zijn.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 december 2012
De stijl van moraalridder Ria wijst sterk in de richting van dominee Vlotjes uit Friesland, die, zoals bekend, alle tijd van de wereld heeft, en onder andere schermnamen op internet, graag medeschrijvers lesjes leert.

Grappig is wel dat cynische Eelt, die hier graag losjes zijn gescheld over personen en instanties loost, plots bezorgd begrip toont voor Ria haar verdriet over boze woorden van anderen. Maar dit even terzijde.

De kern is dat Ria hier, volgens mij, een fondantverhaaltje neerzet. Heldhaftige verontwaardiging over onheuse bejegening in vanillesaus. Voortaan dus alle columns graag eerst door de wringer van Ria's selectie op tolerantie, respect en nuances.
Naam:
Eelt
Datum:
11 december 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Beste Ria, verdraagzaamheid en nuchterheid zijn geen eigenschappen van de gemiddelde Nederlander. Het zijn hysterici. Kijk maar naar de Europese voetbalkampioenschappen. Tijdens deze periode schaamde ik me voor mijn nationaliteit.
Ga jij maar door met je kritische kanttekeningen.
Je reactie op de open brief aan de redactie van Hans Mooi verbaasde mij. Zijn opmerkingen over religie gingen echt te ver. Zelf ben ik iemand die zijn eigen geloof heeft. Ik ben de enige aanhanger. Dit is niet door Youp van 't Hek ontstaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)