Inloggen
voeg je column toe

Columns

Grootgraaiers en voedselbanklijers

De balkenendenorm bedraagt 130% van een ministerssalaris.

Per 1 januari is het wettelijk geregeld dat bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen. Minister Plasterk vindt zelfs dat op termijn de norm naar 100% moet en dus geen cent meer mag zijn dan z’n eigen salaris. Waarom vindt de minister dat? Mogen ze niet meer verdienen omdat het ze niet gegund is of omdat het onmogelijk is een prestatie te leveren die een hoger salaris dan een ministerssalaris rechtvaardigt? Of is het wellicht niet meer dan een geruststellend gebaar naar het klootjesvolk om ze in deze zware crisistijd tevreden te houden. Met klootjesvolk bedoel ik dan de grote middenmoot. Klootjes in de zin van kluitjes net als bij klootschieten. Allemaal op een kluitje zonder grote verschillen. Grootgraaiers en voedselbanklijers hebben nu nog hun eigen kluitje. Maar het is crisis en dus moeten we solidair zijn.

Als het grote nivelleren dan echt moet worden doorgevoerd dan zou dat niet alleen voor het inkomen moeten gelden vind ik. De aanspreektitel ’excellentie’ (uwe voortreffelijkheid) voor een minister is veel te onderscheidend. Partijlid, medemens, kameraad of broeder voelt al een stuk beter. En ook die hoge hoed moet zo snel mogelijk de kast in. Zo’n hoge hoed is een fallussymbool. Het maakt je groter. Je zegt daar eigenlijk mee ‘kijk eens mensen wat voor een enorme lul ik ben’. Napoleon met z’n fraaie steek en de Paus met z’n enorme mijter zijn daar ook duidelijke voorbeelden van. Natuurlijk bedoel ik niet lul in de betekenis van lulletje rozen- of wijwater nee ik verwijs naar het opgerichte lid dat buitengewone kracht, macht en potentie moet uitstralen en in tijden van nivellering is dat uiteraard zeer ongepast. Hooguit een alpinopetje zou ik zeggen. Het beste is iedereen een gratis staatsalpinopetje zodat we ons broederlijk verbonden weten op hetzelfde kluitje en in hetzelfde schuitje. Een alpino collectief. Iedereen wordt in het vervolg automatisch als dubbeltje geboren en niemand zal ooit nog een stuiver of kwartje worden.

Vaart de huidige middenmoot hier uiteindelijk wel bij kameraad Plasterk? Ik vermoed van niet. Het klootjesvolk wil omhoog en omlaag kunnen blijven kijken. Het volk wil zich ongeremd druk kunnen maken om de inhoud van het kerstpakket voor de voedselbanklijers en de kerstbonussen voor de grootgraaiers. Aan de ene kant het gevoel 'we hebben het nog niet zo slecht' en aan de andere kant 'maar het kan altijd beter'. In crisistijd koesteren we onze helden en antihelden. Je moet het volk z’n brood en spelen niet ontnemen. ‘Brood en spelen’ staat in Nederland synoniem voor ‘zeuren’. En zeuren is opium van het volk zoals een goed socialist dient te weten. Pak het af en de revolutie staat voor de deur.

Broeder Plasterk, wees op uw hoede, nivelleren is niet goed...graaien zit ons in het VOC bloed.

Balkenende wist het wel.

Schrijver: Nico Noorman, 16 januari 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 4 stemmen 189Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
18 januari 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
OK. Bedankt voor je uitleg. Lijers klinkt beter naast graaiers vond ik. Verder geen extra betekenis. Ik besef dat er veel mensen zijn die moelijk kunnen rondkomen.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
18 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Nee hoor; ik schrijf alleen dat ik me erger aan het woord voedselbanklijer en waarom.
Als je het werkelijk wilt weten; je schrijft goede columns, ik lees kritisch, misschien soms té.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
17 januari 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Je pikt er een stukje uit Monique en betrekt dat op jezelf en maakt er je eigen verhaal van en denkt vervolgens dat ik wat op voedselbanken tegen heb. Het tegendeel is waar.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
16 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Het zijn niet alleen mensen die door eigen schuld bij de voedselbank terecht komen, zelf voel ik me zwaar aangesproken door het woord "voedselbanklijer" zo wil ik dus niet genoemd worden.
Ik heb een schuld van 10.000 euro te wijten aan het misplaatste vertrouwen dat ik had in twee mensen. Verder zijn er tig vrouwen bij, dankzij een ex-man die alimentatie weigeren te betalen. Maar er zijn meer mensen die een foute indruk hebben over de voedselbank.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)