Inloggen
voeg je column toe

Columns

De winter van 1963

Inmiddels weet iedereen al dat het de strengste was van de vorige eeuw. Er werd echter veel minder over geleuterd.
De gewone man had nog geen c.v. Echt warme kleding konden de meeste mensen zich nog niet permitteren. Onder de pantalon werd de pyjamabroek aan gehouden. Een lekkere warme douche hadden de mensen ook niet. Hoewel de echte armoe van het decennium er voor verdwenen was kon de kachel het in de woonkamer meestal niet warmer krijgen dan 18 graden. In de slaapkamer vroor het. Een warmwaterkruik mee naar bed was het summum van genot. Veel mensen droegen onder hun warme, door moeder zelfgebreide trui, een paar kranten, dat hield de poolwind aardig tegen.
Niemand mopperde.
De treinen reden op tijd. Files waren er niet, omdat nog niet zoveel mensen over een rijdend koekjesblik beschikten.
Er werden geen evenementen afgelast voor de kou, omdat die er nog niet waren.
Veel mensen hadden nog geen tv. Wat een zaligheid! Er werd iedere avond naar de radio geluisterd. De Bonte Dinsdagavond Trein werd nog druk beluisterd. Het nieuws om 8 uur vertelde hooguit hoeveel graden het de volgende dag zou worden. Een enkele keer durfde een weerprofeet te vertellen hoe het weer twee dagen later zou zijn.
De in dat jaar gehouden Elfstedentocht was de zwaarste van de eeuw.
Grote schaatshelden verlieten huilend het ijs. Bevroren ledematen moesten ontdooid worden. Ik heb vernomen dat er zelfs één met een bevroren geslachtsdeel was.
Toevallig zat ik bij iemand tv te kijken. Nooit zal ik het beeld vergeten van de vrij onbekende Reinier Paping, die als winnaar uit een gordijn van sneeuw te voorschijn kwam. Een ware held. De meeste rijders haalden de eindstreep niet.

Het enige gemopper kwam uit Rotterdam. Daar was het kraanwater zout geworden. Mensen die elders woonden, doch in de Maasstad werkten, brachten water mee voor de koffie.
Zoals er nu geleefd wordt moet ik zeggen: 'Jongens van de Witt, jullie zijn decadente watjes geworden.'
De Spoorwegen moeten maar weer met stoomlocomotieven gaan rijden of diesels.
Wat koester ik een verachting voor de moderne mens. Die al huilt als hij even niet met zijn mobieltje kan spelen. Speel dan op het bord 'Mens erger je niet.'

Schrijver: Eelt, 22 januari 2013


Geplaatst in de categorie: tijd

3.0 met 21 stemmen 1.499Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)