Inloggen
voeg je column toe

Columns

Heerlijk die sneeuw!

Heerlijk hoor die sneeuw, een prachtig wit landschap een mooi plaatje en als er nog geen auto’s gereden hebben en de witte pracht nog ongerept op onze wereld ligt, dan is het iets om lyrisch van te worden toch? Nou niet allemaal over me heen vallen want ik heb het nu alleen maar over de mooiheid, de reinheid en het pure witte van de sneeuw, over de ongemakken heb ik het dadelijk wel eventjes, oké? Maar die witte pracht die vlokje voor vlokje naar beneden dwarrelt, ik kan er uren naar kijken, hoe zo’n vlokje ervoor zorgt dat, jawel één zo’n vlokje ervoor zorgt dat er geroepen wordt: het snééuwt, en dat die kleine vlokjes dan zorgen voor een pak sneeuw wat we al een hele poos niet meer hebben gehad. Maar ja, we wonen in Holland en in ons kleine kikkerlandje, waar je nou overigens vanwege de vorst geen kikker ziet, maar dat terzijde, kun je alle weer soorten verwachten en dus ook deze prachtige sneeuw. Ik ben er weg van jawel dat is een oprechte mededeling ik vind het prachtig en hier en daar zie je zelfs Anton Pieck prachtige prentjes te mooi om waar te zijn.

De kinderen genieten volop, dat deden ze al toen de eerste keer die witte pracht naar beneden viel, niet verwachtend dat we nog een keer werden getrakteerd op een heus pakket! Bij ons in de contreien meer dan 10 cm, das best lang geleden hoor, misschien dat ik er daarom zo van geniet!? Wie zal het zeggen, kijk het wordt natuurlijk voor anderen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn een lastige toestand, ook is het hartstikke druk bij de wegenwacht, en op de EHBO posten is het ook al POOT-AAN spelen, geinige uitdrukking wel, want er zullen best wat pootjes in het gips moeten worden gezet, er zijn nogal wat mensen ten gronde gegaan zeg maar, en tja dan breekt er wel eens wat, in de keuken doe je dat met een kopje of zo, en is de schade te overzien, maar als je buiten ten gronde gaat, tja dan moet je doorgaans in het gips, maar ach das allemaal van korte duur, net als de sneeuw.

Op het moment dat ik dit schrijf is er een heerlijk pakket naar beneden gekomen, natuurlijk niet in ene keer, nee hoor vlokje voor vlokje, gelukkig maar want als zo’n pakket in één keer naar benden komt, dan is het een heel ander verhaal en dat willen we natuurlijk niet. Er zijn nogal wat mensen in de weer, om de wegen berijdbaar te houden, er wordt wat afgepekeld, er wordt geschoven, en er wordt vanzelf ook geschoven met dienstregelingen, want tja als er geen blaadjes op de rails liggen dan is er wel sneeuw en als er geen sneeuw is, het dus gewoon alleen maar vriest, dan duvelen er platen van de nieuwste treinen af, dus das allemaal niet geinig om mee te maken, de busdiensten draaien kortere diensten en er staan nogal wat mensen te kleumen bij de haltes, das dan wel weer zielig want wachten in de kou op een bus, is niet zo tof, ik moet ineens denken aan het liedje Bussie komt zo, ja, maar in dit geval is het zo, dat het ZO niet zo snel is, want als je wanneer er sneeuw ligt niet op tijd bent bij de bus, mag je een UUR wachten, jawel een heel uur?! Je kunt beter gaan lopen, sleeën, glijden of anderszins als je aangewezen bent op de bus, want dat wachten een mens zou bevriezen! Maar waar ik echt mijn hoge hoed voor afneem is die mensen die bij nacht en ontij, in alle vroegte dus, aan de slag moeten om er voor te zorgen dat Jan met de pet, aan het werk kan en dus over de weg kan rijden!

De mensen van de strooiwagens, daar pak ik nou mijn hoed of pet van af, want die mensen zijn dus in alle vroegte al druk bezig om de wegen schoon, oké, schoon niet helemaal , maar in elk geval voor een groot deel sneeuwvrij te maken, en te pekelen om zodoende ervoor te zorgen dat de mensen relatief veilig over die wegen kunnen rijden. Schitterend toch? Das het enige jammere want het haalt wel de mooiheid en reinheid van de witte sneeuw weg, maar dat is natuurlijk logisch want mensen kunnen niet eeuwig thuis blijven zitten omdat er een decimeter sneeuw ligt in ons landje nietwaar? En zo rijden de treinen een aangepast rooster, zo rijden de bussen als ze erdoor kunnen, zo rijden wel de busjes van de schoolkinderen die op aangepast onderwijs zitten en dus op een andere wijze naar school moeten komen dan gebracht te worden door ouders, zo vliegen de vliegtuigen als alle velden vrij zijn van sneeuw en is ons land in de ban, de ban van de witte pracht. Maar dat dit ook nadelen meebrengt, tja dat is logisch, want we zouden geen Nederlanders zijn als we ook daar niet over zouden mopperen toch? Maar ik: ik vind het mooi, ik vind het prachtig en al is het glad, het haalt niks van de mooiheid af en dat wou ik toch maar even zeggen! Als het gaat dooien en het wordt allemaal weer blubber, kost het toch veel moeite om je die kleine witte vlokjes voor de geest te halen, die ervoor zorgden dat het een mooi pakket sneeuw was!

Schrijver: An Terlouw, 26 jan. 2013


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

1,3 met 3 stemmen 2.965Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)