Inloggen
voeg je column toe

Columns

De abdicatie van mijn geliefde koningin

Hoewel zij haar rust verdient, doet het mij veel verdriet. Majesteit had al eerder willen aftreden, doch moest met haar schoondochter een aantal dingen regelen.

Ze wilde niet dat de Kamer een besluit nam over het bijwonen van de inauguratie van Willempie door zijn schoonvader. Een paar jaar waren nodig om de prinses zelf te laten verklaren dat haar geliefde pappie niet zou verschijnen. Onze wijze vorstin vond het niet nodig dat er weer in dat verleden gekeken werd. De gieren van de pers hadden zich er op gestort en wie weet wat er boven water was gekomen.

Toen moest de vorstin ook nog controleren of de echtgenote van haar telg in staat was om hem een capabele koning te laten lijken. Toen dit in orde bleek, sprak de koningin haar ontroerende redevoering uit. Voor iedereen begrijpelijk. Toch moesten de media het weer verzieken. Op iedere tv zender werd alles vijf keer uitgezonden. De kranten verknoeiden veel papier om foto's te tonen, die iedereen al gezien had. Waar was dat nou voor nodig?

Uiteraard heb ik al spoedig nergens meer naar gekeken. Lichtelijk onpasselijk door die zeurpieten en vol droefheid omdat ik straks mijn geliefde koningin moet missen ben ik naar bed gegaan en met het dekbed over mijn fraaie hoofd heb ik eens flink uitgehuild.
Er zijn al weer persmuskieten die koning Willem III er bij sleepten. Er moest weer eens verteld worden dat hij koning Gorilla genoemd werd.
Ik zeg echter dat deze betovergrootvader van onze Willem veel slechter wordt afgeschilderd dan hij was.
Hij wilde niet op de troon omdat Thorbecke en zijn medestanders het koningschap hadden gereduceerd tot een nutteloze poppenkast. Alleen de angst dat zijn echtgenote Sofie tot regentes benoemd zou worden lieten hem op de troon plaatsnemen. Hij had gelijk, zijn Sofie had de ondergang van Nederland veroorzaakt.

Willem III had drie zonen,die alle drie voortijdig stierven. Drie maal stierf er een kroonprins! Op zijn oude dag moest hij toen nog met een jong prinsesje trouwen.
Emma van Waldeck Pyrmont werd zeer geliefd in Nederland. Zij schonk ons land Wilhelmina. In hoofdzaak bekend door haar nutteloze ophitsende toespraken tijdens de bezetting van ons land vanuit Londen.
Over het gedrag van de voorvader van onze nieuwe koning wil ik kort zijn: Ledigheid is des duivels oorkussen. De man had niets te doen. Voor hem geen zakenreizen, maar ook geen Lockhead affaire.
Zijn leven was zwaar. Zijn moeder was een zuster van de gestoorde Alexander, tsaar aller Russen.

Met die persmuskieten en zijn vrouw in de buurt zal Willem IV braaf lintjes doorknippen en zich op Koningsdag laten toejuichen door zijn volk.

Schrijver: Eelt, 30 januari 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

2.3 met 3 stemmen 119Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)