Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oerwoudgeluiden

Wat zijn oerwoudgeluiden? Toch niet het gejoel dat fanatieke voetbalsupporters uit hun kelen laten ontsnappen. Bij oerwoudgeluiden heb ik een ander associatie. Een oerwoud vol geheimzinnige, mooie geluiden. De roep van exotische vogels en het gezang van insecten in de zwoele avonduren bijvoorbeeld. De oerwoudgeluiden waarvan de kranten bol staan duiden echter op de roep van apen of andere primitieve voorgangers van het menselijk ras kan ik uit de commentaren opmaken. En wat is er mis met dat geluid. Er is niets mis met dat geluid er is iets mis met de koppeling tussen dat geluid en donkere mens. Zijn die geluiden geuit op de tribunes dan ook een uiting van racisme? Ik denk het niet of zeker niet in die mate waarin het ons wordt voorgeschoteld in de media.

Ik probeer me te verplaatsen in de gedachtegang van een fanatieke supporter van een voetbalclub. Hoe kunnen we de tegenstander eens lekker op stang jagen. Fluitconcerten worden al snel eentonig en het maken van koeien- of zeehondengeluiden als er een blanke speler aan de bal is missen elk effect. Maar gelukkig zijn er de oerwoudgeluiden en die worden door praktisch iedereen gekoppeld aan de mens met een donkere huidskleur. Als je oerwoudgeluiden maakt bij een blanke speler dan snappen de tegenstanders er niets van dus deze geluiden maak je bij voorkeur als er een donkere speler aan de bal is. Ik vermoed dus dat het meer ligt aan het gebrek aan fantasie en doelmatige wapens die de supporter ter beschikking staan waarmee ze de boel eens lekker kunnen opruien dan aan een diep geworteld racisme. Er is een vijand en dat is de tegenstander of bij een sterk opgelopen achterstand kan dat natuurlijk ook de scheidsrechter zijn die je dan met z’n allen een - hi ha hondelul - toewenst.

Blijft natuurlijk de grote vraag waarom we blijkbaar collectief besloten hebben dat oerwoudgeluiden beter bij de donkere mens dan bij de blanke mens passen vanwaar anders die ophef.

Zou dat iets met racisme te maken hebben?

Schrijver: Nico Noorman, 31 januari 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 6 stemmen 124



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
31 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Hahahaha moest ook vreselijk lachen toen ik er iets over las elders op internet. Weer mooi verwoord!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)