Inloggen
voeg je column toe

Columns

Feest

Vroeger was feest gewoon leuk. Je ging erheen zonder je af te vragen of het een feest zou worden. Feest was vroeger altijd feest.

Dat is nu wel anders.

Ten eerste moet een feest goedgekeurd worden door de gemeente waar je woont. De Burgemeester moet een krabbel zetten onder je vergunning, om er voor te zorgen dat het een feest mag worden.
Daarnaast moet je beveiliging inhuren en hekken om je terrein heen plaatsen. Dit om mensen die niet te zitten te wachten op feest, buiten te houden. Zelfs om mensen die je feest willen verstoren, buiten te houden. Want zo ver zijn we inmiddels afgegleden. Agressie maakt de dienst uit en als je wat anders wilt, moet je je daar ook tegen wapenen.
Vervolgens moet je je feest aankleden. Het moet er lounge-achtig, tropisch of anders uit zien. Er moet al een sfeer zijn op je feest, ook zonder feesters.

Koninginnedag was vroeger een feest. Na vele Koninginnedagen is het eigenlijk helemaal niet echt een feest meer. We vertellen elkaar wel dat het feest is. Maar ongedwongen en leuk vieren dat onze Koningin jarig was, is er echt niet meer bij.

Nu gaat onze Koning de troon overnemen. En daar hoort een 'feest nieuwe stijl' bij. Iedereen en alles bemoeit zich met het feest. Onze Minister-president gaat in de feestcommissie om het programma te kunnen samenstellen. De politiek gaat zich buigen over de data waarop een feest wel of niet gehouden mag worden. En het zal wemelen van de politieagenten in uniform en burger.

Feesten is niet meer wat het was. Je gaat nu naar een feest toe en vraagt je af of het feest gaat worden? Heel even schiet het door je hoofd: 'Zou ik wel veilig zijn op het feest?'

Nee, voor mij is een feest tegenwoordig hetzelfde als een dierentuin. We zetten de dieren vast, waar we eigenlijk doodsbang voor zijn.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 23 februari 2013


Geplaatst in de categorie: feest

3.6 met 5 stemmen 219



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
25 februari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Hm, ik vermoed dat in de toekomst het feestje bij je thuis meer een optie wordt dan uitgaan of het bijwonen van één of ander goedgekeurd "feest" of wat daar ook voor door moet gaan.
Zelf ben ik nooit zo weg geweest van het massale en verplichte vrolijkheid, en wat voor feest moet ik me voorstellen bij zo'n dooie makreel :)
Leuk geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)