Inloggen
voeg je column toe

Columns

Als je nog een beetje geld overhoudt naar de bank ermee

Eindelijk zijn op Cyprus de verhoudingen duidelijk gesteld. Parkeer je geld op de bank en je moet betalen. Hoe is het mogelijk dat zo'n logische stap niet eerder is genomen. Dat banken zo gek waren om rente te betalen. Zelfs vroeger nog over de betaalrekening. Daar moet je nu eindelijk ook voor betalen.
Die banken bewijzen je een grote dienst. Zolang zij het in handen hebben kun je het niet uitgeven aan allerlei zaken die je uiteindelijk niet nodig hebt. Als je het in huis bewaart kan het gestolen worden of bij brand geheel teloor gaan.
Als een van de kinderen het vindt vouwen ze er vliegtuigjes en pijltjes van. Zo gaat het geld het raam uit.
Bovendien moet je ook aan andere mensen denken. De directeur kan zijn bonus niet missen. Hij voert nu eenmaal een bepaalde status. Zoiets kun je niet makkelijk veranderen. Zijn dure huis is onverkoopbaar. Bovendien, hoe moet de stumper bijkomen van alle zorg die jouw pecunia hem bezorgen als hij niet een huis heeft in het buitenland.
De arme kinderen van de geruïneerde bankier moeten het ook ontgelden. Zij moeten het paardrijden opgeven, tennis en zelfs hockey. Mensen wees niet zo harteloos! Zulke rampen zijn de stakkers niet gewend.
Denk aan de vele helden, die in het verleden gesneuveld zijn. Hun leven gaven voor de zelfstandigheid van ons land. Zij deden wat de Staten van Holland van hen eisten. Zelfs al wisten zij vooraf dat het hen het leven ging kosten.
Michiel de Ruyter c.s. hadden nu gezegd: 'De boven ons gestelden hebben besloten dat Europa nu ons vaderland is, dus als het nodig is geef ik er mijn leven voor.'
Jij denkt dat het nog lang niet zover is. Vergeet het maar. Denk aan die zogenaamde Burgeroorlog in de negentiende eeuw in de VS. In een brief van Lincoln is duidelijk gesteld dat de oorlog alleen gevoerd werd om de Unie in stand te houden. Door de technische ontwikkelingen was de slavernij te duur geworden, die was dus toch wel afgeschaft.
Elk land dat zich van het Verenigd Europa afkeert wordt tot puinhoop gebombardeerd. Precies zoals Sherman met Atlanta deed en South Georgia ook nog leeg roofde.
De rijken hebben de macht. Dat is weer bewezen. De ouderen met een aanvullend pensioen worden vreselijk bestolen. Ze hebben teveel. Vergeten wordt dat de mensen jarenlang veel geld hebben betaald om voor hun dood nog een beetje te leven.
Natuurlijk weet ik dat ik dit in veel columns heb geschreven. Neem echter een voorbeeld aan een groot man is mijn credo. De grote Romeinse staatsman Cicero zei na elke prachtige redevoering, waar die ook over ging: 'Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.' Hij kreeg zijn zin.

Ik zeg nu: 'Overigens ben ik van mening dat Samsom en Rutte naar Rottummeroog verbannen moeten worden.'
Het komt anders nog zover dat je moet betalen om zestig uur per week te werken.

Schrijver: Eelt, 20 maart 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 15 stemmen 167Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
22 maart 2013
Ook in Amerika is de feitelijke macht veel vaker in handen van grote en rijke multinationals. De vraag rijst zelfs of de vlot sprekende Obama geen marionet is van grote concerns, zo denken kritische Amerikanen. De zorg voor ouderen is daar ook uiterst minimaal. Toch heel wat anders dan steen en been klagen over extreme hoge bijdragen op basis van eigen vermogen. Overigens draaien notarissen overuren om deze vermogens weg te sluizen, zo melden de kranten. Maar goed, ik wil in antwoorden niet jouw verhaal dunnetjes overdoen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
21 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Eelt, treffend laat je zien hoe de rijken meedogenloos hun macht laten gelden en de pijn van de economische crisis afwentelen op allen die minder gefortuneerd zijn, met name de ouderen. Wie straks naar een verpleeghuis moet, raakt zijn complete vermogen kwijt vanwege de extreem hoge eigen bijdrage die hij voor zijn verpleging en verzorging moet betalen. Geen wonder dat je het illustere duo Samsom en Rutte naar Rottumeroog verwenst.
Zelfs het IMF merkte onlangs op dat Nederland doordraaft bij het doorvoeren van idiote bezuinigingen. Als zelfs deze strenge rekenmeesters het kabinet op de vingers tikken, hoeft niemand eraan te twijfelen dat ze in Den Haag de weg kwijt zijn geraakt.

Wat ik in jou waardeer is de consequentheid waarmee je voor je standpunten opkomt. Je neemt geen plotselinge draai van 180 graden, maar blijft onder alle omstandigheden jezelf. Bij jou zie ik geen listige tactiek om anderen onderuit te schoffelen, maar een authentieke mening die zich niet laat ompraten. Mijn complimenten!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
20 maart 2013
Rijken hebben inderdaad de macht. Niet altijd ben ik een liefhebber van je teksten. Maar ik blijf een zwak houden voor je cynisme. Publiek geslijm laat je tegenwoordig achterwege, dat is een stuk frisser. Volgens mij ben je veel origineler dan menig veelschrijver hier. Ook al verval je af en toe in rommelig en chaotisch getier.

Ook toon je een 'straight' gedrag op de site. Ik bedoel, je zit niet dag en nacht achter de computer om je succes te meten. Of te bezien wie je nu weer kunt terugpakken. Op welke wijze dan ook. Ten slotte een schokkende mededeling: ik kocht via internet je boek over dat brekende touw. Je merkt wel, ik geraak zo langzamerhand in een wonderlijke fase. Nu nog lezen en er een sympathieke, maar eerlijke reflectie over schrijven. Had je vast niet gedacht, Eelt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)