Inloggen
voeg je column toe

Columns

Er staat een paard in de gang

Ik was op bezoek bij een goede vriend. De televisie stond aan. Ik had in geen tijden meer pulp gezien en na een tijdje herinnerde ik me dan ook waarom ik jaren geleden mijn tv van het balkon had gegooid. We kwamen uit bij de show van Paul de Leeuw. De cabaretiers zongen ‘Er staat een paard in de gang’ en ze maakten enkele grappen over het recente paardenvleesschandaal. Niets tegen Paul, cabaretiers of humor in het geheel – het mag allemaal best minder serieus overal – maar ik kon er totaal niet om lachen. Ze verwoordden in mijn ogen namelijk precies hoe het gros van de Nederlanders met misstanden omgaat. We maken een grap, we zeggen proost en morgen zijn we het weer vergeten.

Een vleesverwerkingsbedrijf uit Oss heeft paardenvlees verwerkt in haar producten en het verkocht als rundvlees. Dat kan natuurlijk niet en dit gedrag moet aangepakt worden. Maar hé, ‘Hallo!’ Is er iemand die zich afvraagt waarom dit is gedaan? Kritische vragen worden zelden nog gesteld. Het antwoord moet volgens mij heel simpel zijn. Omdat ze anders niet kunnen concurreren met goedkoop importvlees zoals bijvoorbeeld uit Argentinië. De Nederlander wil voor een duppie op de eerste rang zitten en de supermarkten spelen er handig op in. Een goed stuk vlees voor weinig. Klaar is Kees. Eigenlijk willen we in dit land dus gewoon bedrogen worden. Ik begrijp dan ook volkomen de keuzes die dit bedrijf genomen heeft, ook al valt het niet goed te keuren. Het was pompen of verzuipen.

Waar ik me bovendien verschrikkelijk boos om kan maken, is het terug laten komen van vijftig miljoen kilo rundvlees omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt! Wat? Vijftig miljoen kilo? Hoeveel kilo? Hoeveel dieren zijn dat geweest? Ik begin snel te googelen. Een licht rijpaard weegt ongeveer 500 kilo maar een Shetlander kan daar weer twee keer in. Een rund weegt ook om en nabij de 500 kilo. En hoeveel kilo vlees blijft daar dan van over? Ik kom er niet uit, maar ik ben bang dat het om een kudde dieren gaat van maar liefst zes cijfers. Simpelweg vermoord zonder dat er iets mee gedaan wordt. Helemaal niets.

Misschien is er een lichtpuntje. Wellicht dat deze dieren ons een beetje hebben laten zien waar we nu helemaal mee bezig zijn. De realist in mij denkt echter: daar gaan we weer, in polonaise, luidkeels zingend: ‘Er staat een paard…’

Schrijver: René Turk, 16 april 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)