Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zelfs de remsporen in je onderbroek worden oranje

Zoals altijd wanneer iets gebeurt wat niet iedere dag plaatsvindt worden de gekken onder ons-het grootste gedeelte dus-naar hysterie gedreven. Voor de media is het een gouden tijd. Een gewone, verstandelijk middelmatige man, wordt tot koning van miljoenen idioten gekroond.
Waarom dit moet begrijp ik niet. Eens was er een prins die van een neef het nu in Frankrijk liggende prinsdom Orange erfde. Hij werd Willem van Oranje genoemd. Hij was een Duitser en was aan de koning van Spanje gehoorzaamheid verschuldigd. Hij was katholiek maar leidde de opstand van zogenaamde protestanten tegen de monarch van Spanje. Het wordt nog steeds als een oorlog om godsdienstvrijheid voor gespiegeld. Het ging echter om geld en macht. De Hollanders kwamen in opstand omdat ze geen wingewest van Spanje wilden zijn.
Oranje was graag bereid om die idealisten te leiden. Hij bleek een slechte veldheer. Hij werd vermoord door een stommeling die meende de zaak van de katholieken er mee te dienen
Niets is minder waar. De dode prins werd opgevolgd door een van de grootste veldheren aller tijden. De zoon van Willem van Oranje, Maurits voerde Nederland naar de overwinning. Zijn half broer Frederik Hendrik, de Stedendwinger, voltooide de zaak en bracht Nederland de overwinning en leidde het land de Gouden Eeuw binnen.
Toen de kleinzoon van Frederik Hendrik kinderloos stierf waren er geen wettige afstammelingen van Willem I meer in leven.
De erfenis ging naar een Friese neef een Nassau.
Niemand stoort zich daar aan en het blijft toch 'Oranje boven'.
Door de eeuwen heen waren er altijd idioten te vinden die vonden dat afstammelingen van Oranje Nassau recht hadden op de titel van stadhouder en later zelfs die van koning. Er waren altijd teveel lieden die mee aten uit de ruif en het volk gek maakten.
Nu ons onzinnige volkslied meer van toepassing is dan ooit moet er ineens een koningslied komen.
Er staat in ons Wilhelmus 'ben ik van 'Duitsen bloed'. Alleen de regel de koning van Spanje heb ik altijd geëerd' moet gewijzigd worden in 'Trouwe volgeling van Duitsers ben ik altijd geweest.' Gooi overigens al die liederen maar weg en vraag aan Elton John of hij net zo'n lied ten gehore wil brengen als na de moord op Prinses Porno. De toen zo geliefde ex van Prins Charles van Engeland.
Nooit zou ik hierover geschreven hebben, maar de grootgrutters veroorzaken met hun oranje producten dat zelfs mijn feces zich oranje kleuren. De domme media doen als altijd. Ze weten niet wat echt nieuws is en oreren druk over de kroning van een man, die als hij in een gewoon gezin geboren was alleen maar de een of andere baan in de horeca had kunnen krijgen.
Een aanzet tot een echt koningslied zou kunnen zijn: 'O wat heb ik toch een bof/door mijn geboorte ben ik geen grote sof.'
Een ander begin kan zijn: 'In de wieg gelegd op de juiste plek/ is mijn inkomen lang niet gek!'
Laat je toch niet gek maken. Organiseer een staatsgreep en vorm een regering die ook de AOW'ers een menswaardig bestaan geeft. Dit is het belangrijkste item.
Als rijk land dienen we de armoede het land uit te jagen.
Laat die Oranjes in hun sop gaar koken. Hoeft koning Bofkont ook niet meer te klagen dat zijn privacy zo in het gedrang komt.

Schrijver: Eelt, 25 april 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 7 stemmen 183Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 april 2013
'In de wieg gelegd op de juiste plek/is mijn inkomen lang niet gek', vind ik de sterkste van je twee suggesties, Eelt.

Overigens las ik je bijzondere boek over het brekende touw. Ik schrijf op termijn een impressie. Dit vanuit de optiek van een gewone lezer. Want recenseren is niet echt mijn vak.
Naam:
mobar
Datum:
25 april 2013
Het stukje vaderlandse geschiedenis in dit betoog heb ik graag gelezen.
Bij P&W is er ook een item over. En ja, al die Hollandse tradities zijn een groot commercieel theater geworden, waar iedereen een graantje van wil mee pikken, de grootgrutters, zangers, en noem maar op.
Je zou er inderdaad oranje van gaan schijten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)