Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Tijdmachine

Misschien denkt U er ook wel eens aan, zo van: was ik maar een paar jaar jonger, was ik maar 30 of 40 of iets in die trant, gewoon, was ik maar…denkt U dat ook wel eens?
Of bent U een van die mensen die qua leeftijd niks te vragen heeft, en daardoor niks te klagen? Niet dat ik nou wil klagen, nee hoor, maar de tijd, die tijd, die gaat zo onnoemelijk hard,het lijkt wel een TGV in de trant van die snelheid moet je denken, voor je het weet is de week voorbij, waarvan je in het begin nog denkt, oh gezellig het is maandag, laat die gedachte even los en het is weer zaterdag.

En eigenlijk geldt dat voor alle termijnen, naar mijn gevoel heb ik de Kerstboom net beneden gebracht en nu mag ik hem weer naar boven halen.
Ligt dat aan mij? Vast niet en ineens moet ik denken aan de tijdmachine een apparaat wat natuurlijk niet bestaat maar in mijn verbeelding wel en stel je dan eens voor dat je in zo’n geval zou kunnen stappen en een paar jaar terug in de tijd een jaar of tien of zo en dan hoeven we niet eens te weten wat we toen anders hadden kunnen doen, nee hoor, maar gewoon een jaartje of tien terug twintig mag natuurlijk ook en als we dan toch bezig zijn, kunnen we ook een enorme stap maken en ineens een jaartje of honderd terug gaan, niet dat ik nu al zo oud ben, maar stel je nou eens voor, honderd jaar geleden.

Er was amper radio, er was geen tv, er was geen telefoon er was geen, tja we kunnen eigenlijk alleen maar praten over wat er niet was, maar we kunnen weinig zeggen over wat er wel was. Er waren voor een groot deel zwart wit posters die overal tentoongespreid werden om een beetje reclame te maken, in Nederlands Indië werd de Indische partij opgericht door Eduard Douwes Dekker de schrijver van Max Havelaar
in Nederland trad op 1 september de nieuwe auteurswet in werking, die ter vervanging diende van de oude en die dateerde weer van 1881,
in een tijdmachine stappen en je komt gewoon terecht in tijden, waar je zelf nog van kunt leren,want wist U bijvoorbeeld dat er toen op 11 september het Nederlandse Olympisch Comité werd opgericht?

En dat dit toen als opmerking meekreeg dat dit was als doel ter bevordering van lichaamsoefening in alle vormen? Dat heb ik nou nooit geweten U wel? En dat er 100 jaar geleden de Rolls Royce een echt rally kanon was jawel, daar kun je nu niks meer bij voorstellen, maar het was echt zo dat de auto, die nu alleen maar is weggelegd voor de rijkeren onder ons,die er trouwens steeds minder zijn, maar dit terzijde, de Rolls van toen is niks meer vergeleken bij de Rolls van nu, compleet met livreier kompleet met een stoet aan personeel,tenminste daar denk ik aan als ik aan een Rolls denk, maar ik dwaal af…want net zo goed is het meer dan 100 jaar geleden dat de Titanic verging en zo stap ik de tijdmachine maar weer in,want 200 jaar geleden, leek me wel wat hebben, 100 jaar geleden net zo goed en nu, zitten we in 2013 vliegt de tijd als een razende Roeland aan ons voorbij en wilde ik afsluiten met een kort stukje van Kinderen voor Kinderen:

En over honderd jaar als ik niet meer besta,
dan boeken we vakantiereisjes rustig naar de maan,
dan flits je in een half uur van Londen naar Japan,
dan is er niets meer dat er niet meer kan.

En zo is het en veranderen doen we er niks aan, want de tijd, die hou je niet tegen.

Schrijver: An Terlouw, 7 juni 2013


Geplaatst in de categorie: tijd

3.0 met 3 stemmen 156



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)