Inloggen
voeg je column toe

Columns

Watje

In Ierland ontmoette ik een gepensioneerde militair genaamd John Walker (Everybody calls me whisky). Hij had gediend in vijf oorlogen en had even zo vele malen de hele wereld gezien. Beslist geen watje. Nu loopt hij met een stok. Van hem leerde ik de spreuk: ‘it is the old men who plan a war, it is the young men who go to war.’ Dat hij nog steeds graag wilde sterven in de armen van een achttienjarige doet niet ter zake maar tovert nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Een dankbaar treffen met een eerlijke en open persoonlijkheid.

Dit verhaal kwam dit weekend weer sterk bij me naar boven toen ik ouderwets boos werd om een uitermate smerig verhaal. De boosdoener is onze bloedeigen overheid. Ze voeren een uitermate manipulatieve campagne over de ruggen van kinderen. In mijn ogen hetzelfde verhaal als dat van de Ierse ex-militair. Het is de macht die iets erdoor drukt en hierin is alles geoorloofd. Geen haan die ernaar kraait. ‘Nodig je klasgenootjes uit om mee te gaan naar de vaccinatiedag en krijg een cool bandje!’ Degene die niet gaat, hoort er meteen niet meer bij. Als je nadenkt, wordt je vervolgens buitengesloten. Diezelfde overheid is toch ook furieus over de gevolgen van pestgedrag? Of is dat ook maar schijn?

Op de site www.ikbengeenwatje.nl worden kinderen bespeeld zodat ze in beweging komen om herhaalvaccins voor DTP-BMR en HPV te gaan halen. Een gelikt reclamebureau heeft ervoor gezorgd dat in passende jip-en-janneketaal kinderen van 9, 12 en 13 jaar hun mouwen op zullen gaan stropen voor een lekkere injectie. Omdat het hun belevingswereld nog niet kan zijn, hoeven de gevolgen van deze vaccinaties ook niet goed toegelicht te worden. Als dat zelfs ook maar mogelijk zou zijn. Geen woord over de dood van een jongen drie dagen na vaccinatie tegen DTP-BMR in 2009. Over wereldwijde slachtoffers na HPV vaccinaties is het zo niet nog stiller. Er spelen grotere belangen dan de gezondheid van onze jeugd, maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. De kinderen zijn toch immers geen watjes?

Lees meer op www.desireerover.nl

Schrijver: René Turk, 10 juni 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 5 stemmen 113Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 juni 2013
Email:
moi636yahoo.com
Mooi kritisch verwoord!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)