Inloggen
voeg je column toe

Columns

Onderzoek naar destructieve activiteit in de maatschappij

Vanwege recente bijdragen over Scientology op deze site, plaats ik nu het internetdebuut van deze oude column van mij. Het werd als column “Te pas en te Onpas”, in september 1999 gepubliceerd in Driftig! 1.4 (issn 1566-1776):


Laatst zat ik wat in kranten, post en papieren te rommelen toen ik ineens mijn ideale baan tegenkwam. Tussen de vacatures stond die voor een ‘Social reform officer’ een functie met zo’n naam trekt toch altijd mijn aandacht dus begin ik de functieomschrijving te lezen:
‘Het doen van onderzoek naar destructieve activiteiten in de samenleving; het opzetten van groepen die deze activiteiten gaan bestrijden en; het actief houden en laten groeien van deze groepen’.

Ik leek tegen mijn eerste verwachtingen in toch aan te mogen sturen op de sociale hervormingen die zo hard nodig zijn. Ik begon mijn CV al op te stellen: reeds jarenlang actief met het kritisch volgen van de samenleving; van dichtbij betrokken geweest bij de oprichting en voortgang van verschillende actiegroepen; aantoonbare bemoeienis met acties tegen negatieve activiteiten als racisme, militarisme, milieuvervuiling, uitbuiting en uitsluiting. Als referenties had ik de Politie Informatie Dienst (PID), de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) en het Ministerie van Justitie in gedachten. Je ziet het, ik had mijn sollicitatie brief al helemaal in mijn hoofd.

Verstuurd heb ik hem echter nooit. Dat had namelijk naar de ‘Office of Special Affairs’ van Scientology® gemoeten. Laat ik deze club nu toevallig tegen gekomen zijn in mijn eerdere ‘onderzoek naar destructieve activiteiten in de samenleving’. Het betreft een sekte die gelooft in psychische genezing door toepassing van Dianetics®. Deze ‘spirituele genezingstechnologie’ maakt gebruik van een Electropsycho-meter®; een op een spanningszoeker gelijkend hulpmiddel dat je in staat stelt ‘te zien in de duisternis van het reactieve verstand zodat u het kunt uitwissen’ bedoelt voor ‘pastorale counseling’en bij Scientology® te koop is voor maar liefst Fl 1625,-.

Daar komen we meteen tot de kern van het Scientology® gedachten goed; alles draait erom zo spoedig mogelijk een ‘Clear’ te worden. Dat wil zeggen ‘een wezen dat geen eigen reactief verstand meer heeft’. Onder reactief verstand verstaat men ‘het gedeelte van het verstand dat functioneert op basis van stimulus-respons’ waar hier vooral emoties mee bedoeld worden (ook wel gedefinieerd als ‘wat de ziel het lichaam aandoet’).

‘Clear’ kun je worden via het kopen van video’s, trainingen, boeken en cursussen die uiteraard uitsluitend door Scientology® worden aangeboden ( een standaard ‘Clear Training Pakket’ kost je bijvoorbeeld Fl 41.000,- (ledenprijs)).

Have I been clear enough? Voor zo’n club aasgieren wil ik niet werken. Nu niet, nooit niet; laat een ander maar rijk worden van dit soort vuilspuiterij.

Harm.

(Alle citaten en definities zijn afkomstig uit uitgaven van de Scientology kerk Amsterdam. Alle met een ® gemarkeerde termen zijn dienst- en handelsmerken in het bezit van Religious Technology Center en worden hier nadrukkelijk zonder toestemming gebruikt. Als het je niet bevalt, val dood of doe me een schadeproces aan de broek. Daar zijn ze namelijk erg goed in want ik citeer weer; slechts ‘50% van de winsten die je in Scientology kan behalen komen van trainingen’ de rest moet kennelijk uit schadevergoedingen komen.)

Schrijver: Harm van der Veen, 10 juli 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.4 met 7 stemmen 140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)