Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wat eten we vandaag?

Het is crisis. Zware crisis. De broekriem moet steeds verder worden aangetrokken.Gelukkig ontstaan er onder de oppervlakte talrijke mooie initiatieven. De crisis zorgt immers voor veel creativiteit. Er zijn bijvoorbeeld al gezinnen die samen doen met één auto. Het Repair Café Zevenaar mag een groot succes genoemd worden. Er zijn koffiehuizen in de regio waar je kunt bijbetalen voor uitgestelde koffie zodat een minder bedeelde later aanspraak kan maken op een gratis kopje. Er zijn diverse dorpen in Duitsland en Engeland waar de inwoners gratis groenten mogen oogsten dat groeit op openbaar terrein. Weggeefhoeken op Facebook. Kortom, verhalen waar je blij van wordt.

Laatst hoorde ik van een prachtig initiatief dat zich als een olievlek over Nederland uitbreidt, zo ook over de Liemers. Het concept is simpel. Je kookt meer dan je die avond eet en je biedt wat je over hebt aan op de site www.thuisafgehaald.nl. Een ieder kan zo een gezonde warme maaltijd krijgen voor slechts een paar euro. En zo helpen we elkaar. In het geven zit het ontvangen verborgen. Een mooie beweging waarin we weer iets voor elkaar over hebben. Letterlijk in dit geval.

Vandaag is de bewuste dag. Na een lange drukke week met niemand thuis, is de verleiding groot om naar een snackbar te gaan. Ik heb echter op de site al een mooi adresje gevonden waar ik voor weinig, ratatouille met couscous kan bemachtigen. Het gerecht klinkt veelbelovend. Van de foto’s loopt je het water al in de mond. En zo rijd ik vanuit mijn werk een blokje om met een tupperware-bakje onder de snelbinders. Ik word hartelijk ontvangen in een rustige Duivense wijk die ik maar nauwelijks ken. Van de geur alleen al krijg ik stevige trek. Het ziet er werkelijk prachtig uit en bovendien krijg ik ook nog een stukje broccolitaart mee. Een warme ontmoeting.

Ik nestel me op mijn balkon. Het is een heerlijke dag. Ik vul mijn glas en ik breng een toost uit op de kokkin. Wat een bord vol! Ik eet mijn vingers erbij op. Deze service zou wel eens een begrip kunnen gaan worden. Nog even een bedankje schrijven op de site. Kleine moeite, groot plezier. Wat eten jullie vandaag?

Schrijver: René Turk, 10 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 6 stemmen 197



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)