Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ziekenhuispersoneel lokt zelf agressie uit.

Als een geliefd persoon een kleine operatie aan de hand moet ondergaan en je als mantelzorger mee gaat, ga dan eerst een jaar in de leer bij een boeddhistische heilige. Je gaat een dag tegemoet van angst en onderdrukte woede.

Onlangs moest een vriend van mij zijn vrouw begeleiden voor zo'n 'kleine' ingreep. De chirurg vertrouwde het hart niet helemaal en liet het verder onderzoeken.
Een cardioloog verklaarde luchthartig dat de hand operatief gecorrigeerd kon worden.
Er was wel een hartklep 'tamelijk' verkalkt, maar daar gingen ze na een half jaar wel verder naar kijken.
De operatie zou een uurtje duren.
Om 10 uur moest de patiënt aanwezig zijn. Zonder opgaaf van reden werd er gezegd dat de ingreep pas om 13 uur plaats zou vinden.
Toen mijn vriend vroeg waarom de aanwezigheid van zijn vriendin dan om 10 uur vereist was, kreeg hij een giftige blik van de zich verpleegkundige noemende heks, een kop onmogelijke smurrie; wat koffie genoemd werd kreeg hij van een andere feeks.
Na zijn intensieve training bij de boeddhistische monnik slikte mijn vriend de blik zowel als de smurrie.

Om 11.45 kon de dame de operatiekamer in. Om 14 uur vond mijn vriend dat zijn vriendin wel erg lang weg bleef en ging eens informeren bij de balie. Daar konden ze hem niets vertellen.
Radeloos sprak mijn vriend een vrijwilliger aan die best telefonisch wilde informeren. De brave man kwam vertellen dat de patiënte op de verkoeverkamer verbleef. Ze was echter nog niet geopereerd. Als mijn vriend een stoomketel was geweest zou hij gebarsten zijn. De ongerustheid werd bijzonder hevig.

Iedereen die voorbij kwam en een witte jas droeg werd vriendelijk om hulp gevraagd. Niets mocht baten.

Pas om 15.15 leidde een moederlijke medewerkster mijn dodelijk ongeruste vriend naar het restaurant en meldde dat het wel goed zou komen. Om 16 uur kon hij wel weer eens op de kamer van de geopereerde gaan kijken.
Inderdaad was zijn vriendin om 16 uur op de kamer.
De verbaasde vrouw had van de feeks te horen gekregen dat haar vriend bijzonder lastig was geweest.
Zij kende de man echter lang genoeg om te weten dat deze altijd beleefd bleef.
De feeks deelde mijn vriend mee dat hij de volgende keer beter thuis kon blijven, hij was een lastpost. Toen kreeg mijn vriend zin om het wijf in een hoop bloed en beenderen te veranderen. Hij was de hele dag beleefd gebleven en bleef dat tot zijn eigen verbazing nog steeds.
Dit alles nadat twee luie cardiologen in 2000 door onachtzaamheid zijn vrouw lieten sterven.

Mijn vriend moet een heilige zijn. Op mijn aandringen heeft hij een brief naar de directie gestuurd. Die directieleden hebben het waarschijnlijk te druk met het opmaken van hun salaris.

Nu ik me er mee bemoei zullen ze er echter niet zo gemakkelijk van afkomen.
Tijdens zo'n dag kan een begeleider met gemak een hartaanval krijgen.

Schrijver: Eelt, 13 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: woede

3.7 met 3 stemmen 284



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)