Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voorrang "nemen"

Regels en wetten zijn er om te worden nageleefd en toch wil ik het even hebben over de onbegrijpelijke wetten die voor absurde situaties zorgen. Want verkeer van rechts heeft voorrang, verkeer op een voorrangsweg eveneens en fietsers voetgangers en bromfietsers vallen allemaal onder de noemer “beschermd verkeer” en nou begrijp ik best wel dat je als voetganger niet veel begint tegen een auto die met snelheid op je afkomt, en dan praat ik nog niet eens over de voetganger die tracht via de legale zwart- wit strepen over te steken, want je moet van goeie huize komen om ervoor te zorgen dat automobilisten stoppen, maar dat terzijde.

Neen, waar het me om gaat is dat er ook een lichting mensen is die voorrang néémt en met némen bedoel ik dan, dat ondanks dat het niet kan, niet uitkomt, of erger nog niet logisch is, men toch alle zeilen bijzet om voorrang te némen. En dat kan gaan om een voetganger, een fietser of iemand op een brommer.

Een ongeluk zit in een klein hoekje: nou dat kleine hoekje is een groot fenomeen geworden want omdat al het verkeer van rechts voorrang heeft, denken de meeste mensen, wat zeg ik denken ze allemaal dat uitkijken niet meer nodig is, gewoon doorkachelen dus, zonder op- of om te kijken, zonder de regels van toen in acht te nemen, van eerst naar links en rechts te kijken, zonder na te denken gewoon voorrang nemen.

Tja je rijdt op een voorrangsweg en hebt dus voorrang en je zult dat nemen ook, al moet dat ten koste gaan van een noodstop van een ander.
En hoe kom ik op dit verhaal? Nou, ik heb toch wel iets moeite met de regels en wetten zoals die in ons land gelden, want wanneer er een dame voor een rood stoplicht staat te wachten, heel netjes nog, het licht op groen springt, zij langzaam optrekt en wél naar links en rechts kijkt, niets ziet aankomen, als het volgende wat ze dan meemaakt een misselijkmakende klap is, de auto compleet in de kreukels ligt, zij met diverse breuken uit het vehikel komt, ze ook nog uit kan brengen dat de persoon die haar in de kreukels reed door ROOD ging, en het licht voor haar op groen stond, ze dan te horen krijgt, dat ZIJ de schuldige is, dan snap ik niks meer van de wetten!

HIJ reed door rood, maar HIJ reed op een voorrangsweg en HIJ had dus ALLE recht om HAAR in de kreukels te rijden? Omdat ie op een voorrangsweg door ROOD reed, mocht ie alle rechten in eigen auto nemen! Waar ie overigens behoorlijk prat op gaat, want de laatste berichten op Facebook en diverse andere media, die ik niet volg gaat ie er nog prat op ook, hij reed alleen door rood met alle desastreuze gevolgen van dien!

Ik vraag me alleen het nut af van een stoplicht, als je er toch gewoon doorheen kunt rijden, welke kleur het ook is, want als je op een voorrangsweg rijdt, kun je nooit worden beschuldigd van een foute aanrijding, hoogstens een prent voor de overtreding, van rijden door rood! Maar zij, zij zit in de kreukels en is nog schuldig ook!

Met deze regels en wetten vallen er dus doden en dat soort dingen begrijp ik niet.

Schrijver: An Terlouw, 23 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.7 met 7 stemmen 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)