Inloggen
voeg je column toe

Columns

Beschaafde natuur?

Als ik zo eens buiten loop op deze heerlijke herfstdag, blijf ik mij verbazen.
Tijdens mijn wandeling in de natuur kom ik dingen tegen die ik dagelijks zie en toch steeds weer anders kan aanschouwen. Op een donkere dag ziet het er anders uit dan wanneer de zon schijnt.
Ik zie de bomen en struiken in hun herfsttooi komen, prachtig om te zien. Vooral die met de bessen zijn mijn favoriet. De zon die de bessen laat glimmen en het contrast met de bladeren, maken dit een prachtig kunstwerk, gemaakt door moeder natuur. Zij heeft geen copyright op haar kunstwerk, zoals mensen wanneer zij iets creëren. Nee, zij is gul en hoeft er niets aan te verdienen. Wij allen mogen het kunstwerk aanschouwen, gratis en voor niets.

We hebben mensen die het aanplanten en onderhoud bijhouden en ook mensen die de rotzooi van anderen opruimen. Maar het zou eerlijker zijn als mensen gewoon hun eigen rommel opruimen. Dit lijkt mij een kleine moeite voor alle schoonheid, rust en ontspanning die het brengt.
In de lente is iedereen weer blij wanneer de zon meer warmte brengt en het groen weer aan de bomen komt. Of wanneer ze zomers weer in zwembroek in een park of aan het strand kunnen liggen. Of gewoon genieten van een wandeling in een park of bos

Teveel wordt alles als vanzelfsprekend ervaren. Zoals bijvoorbeeld het uitlaten van een hond. Dat die zijn behoefte overal maar doet. Het doet mij denken aan de Middeleeuwen toen de mensen hun behoeften nog overal deden. Die tijd ligt gelukkig achter ons maar van honden vinden velen baasjes dit nog een normaal iets.
Het is toch heerlijk om vrij op een grasveld de aarde onder je schoenen of voeten te voelen zonder dat je steeds hoeft op te letten of je in uitwerpselen stapt?

Dat vind ik nu zo mooi aan de natuur, de rust die het mij brengt en dat het gratis is. Maar het is natuurlijk wel zo dat aan dat gratis een prijskaartje hangt als de natuur verwaarloosd wordt. En dat het heel belangrijk is, dat wij haar moeten helpen om gezond en schoon te blijven. De natuur heeft geen handen en armen en benen, om voort te bewegen, om dingen op te kunnen pakken. De wind kan wel dingen wegblazen maar dan verplaatst het slechts. Dus denk ik wel dat wij nodig zijn om haar te helpen.
Is dit teveel gevraagd?

Schrijver: jetteke, 17 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

3.8 met 6 stemmen 132Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
20 oktober 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ja dieren mogen dan wel gewoon poepen wanneer dat nodig is, maar ik hoef nog niet in de poep van andermans hond te stampen als ik ergens op de stoep loop.
En dat heeft verder niets met de natuur te maken, er is ook niets natuurlijks aan het verschijnsel huisdier.
Mooie bijdrage van de schrijfster!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 oktober 2013
Dieren poepen gewoon, wanneer dat nodig is en dat is goed voor de natuur. Mensen zijn ook dieren, maar ontkennen dat en hebben hun poepgedrag tot een taboe vernederd. Geef mij die mensen uit de middeleeuwen maar, want die stonden dichter bij de natuur en dat is juist de toverformule voor een duurzame aarde. Niet die door synthetische kalkverwijderaars en akelige spuitbusgeuren verdoezelde geuren, die nu juist zozeer onze aardse verbondenheid weergeven. Rozengeur en maneschijn, haha! Ik krijg nog steeds een kick van dampende koeienmest! Is mij vele malen liever dan de stompzinnige aanblik van een mensendier, die met een poepzakje achter een beschamend beschaafd huisdier aan sjokt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)