Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jezelf voorbij lopen

De keuze in sportschoenen is zo groot dat je als leek echt niet weet waar je moet beginnen. Je hebt sportschoenen voor running, indoor en outdoor, handbal, tennis, hockey en nog vele meer.
En dan zijn er nog diverse wandelschoenen. En hierbinnen heb je nog heel veel verschillende keuzes. En als laatste schoenen zijn er de minimalistische schoen en de five fingershoes.
Dit zijn schoenen die je weer op een natuurlijke manier leren lopen. Deze lopen alsof je gewoon op je voeten loopt. Ik vind dit prettig want het heeft mij geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren. Het geeft eerder grenzen aan. Een tijdje waren deze schoenen heel hot. De laatste keer dat ik om sportschoenen ging was er nog maar een minimalistisch paar in de zaak waar ik kom te verkrijgen. Het bleek toch weer niet zo goed te zijn.

Beter kon ik er een met een verdikking bij de bal van de voet nemen.
Ik zag dit niet zitten. Ik bedoel, dan ga ik een onnatuurlijke houding aannemen omdat die schoenen mij daartoe forceren. De 'kenner', verkoper adviseerde mij dit want hij had er baat bij, had minder last van blessures. Kan het misschien zijn dat hij teveel over zijn grenzen gaat en gewoon niet zo goed naar zijn lichaam luistert? Als ik hoor hoeveel mensen soms trainen, maar door gaan, van die bikkels zijn dan verbaas ik mij niet over het feit dat zij zoveel blessures hebben.
Mijn ervaring is ook dat als je in competitie verband sport, je gemakkelijk jezelf voorbij gaat omdat je 'meegezogen' wordt in de flow van het gebeuren. Het is vaak lastiger om bij jezelf te blijven en dat maakt dan ook dat je eerder blessures kunt oplopen.

Wat betreft de five fingershoes, deze lopen onwijs maar ik heb een afwijkende kleine teen waardoor ze of te klein of te groot zijn. En dat echt alleen omdat mijn kleine teen groter is dan de gemiddelde kleine teen, dit steekt heel nauw. Ik had een paar een maat groter gekocht omdat ze goed leken te zitten maar door het dragen werden ze wat ruimer. Nu kan ik ze met 5 finger sokken gaan proberen. Dan heb ik ze in ieder geval niet voor niets gekocht want goedkoop zijn ze niet.
Ik dacht de ultieme schoen voor mijzelf gevonden te hebben maar dat werd een ontgoocheling, helaas. Ik heb er een paar dagen van gebaald.

Nu denk je misschien wat kan mij dat nu allemaal schelen wat die vrouw zegt over die schoenen. Maar dit verhaal geld ook voor de gewone schoen. We hebben zo geleerd dat een schoen een hak, een welving of wat dan ook moet hebben want dat is beter om de schok op te vangen.
Zou het niet zo kunnen zijn dat wij mensen over het algemeen teveel dingen doen die gewoon niet goed voor ons lichaam zijn. Of dat we gewoon te lang door gaan, over onze grenzen gaan?
Ik ben er van overtuigd dat luisteren naar jouw eigen cadans het allerbeste is voor het menselijk lichaam. Doen wat goed voelt voor jou.
De ademhaling en houding spelen een hele grote rol in klachten van het lichaam. Heel veel mensen zijn hier niet bewust van. Wanneer je spanningen of pijntjes hebt in je lijf, let dan eens op je ademhaling; vertraag deze en voel waar die zit. Let op de houding van je tong; waar zit die, is die gespannen? En zo zijn er tal van kleine weetjes hoe jij jezelf weer lekker in je vel kan krijgen. Maar dit houdt wel in dat je niet aan jezelf voorbij moet gaan rennen.

Een opmerking na; ik ben geen arts of podoloog of wat dan ook en deel slechts mijn visie en ervaringen. Met klachten moet je natuurlijk altijd een deskundige raadplegen.

Schrijver: jetteke, 29 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.8 met 4 stemmen 3.664Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)