Inloggen
voeg je column toe

Columns

Menselijkheid en mededogen

Ik geloof

Ik geloof in God, ja ik geloof in Jehova, ik ben Islamiet en ben bijna net zo dik als Boeddha, Bhagwan met mijn vrienden en als ze reggae draaien rasta, ja ik geloof in God, ja ik geloof halleluja.

Dit is het refrein uit een lied van een punkband uit de jaren '80 afkomstig uit Emmen. Een lied dat mij liet glimlachen omdat ze de geloven een beetje bespotten.
Wat dacht u van deze tekst, het ging ongeveer zo; vroeger was ik een heiden, een zondaar en een dronkenlap, nu heb ik bij menig BV een vinger in de pap.

Provocerende teksten en een vingerwijzing naar gelovigen die zeggen goed te doen maar voor geld in wezen totaal aan de menselijkheid voorbijgaan.
Ik sprak van de week de dominee uit mijn kerk en ging met haar dit gesprek aan over mijn idee dat geld in wezen geen waarde heeft maar dat het ons opgedrongen wordt om het als waarde te zien. Haar reactie was dat je het wel nodig hebt.
Ja, omdat het ons opgedrongen is maar in feite heeft het echt geen waarde. Deze uitspraak verbaasde mij eerlijk gezegd een beetje.
Geld maakt dat mensen voorbij gaan aan de menselijkheid waardoor het nooit waardevol kan zijn. Iets wat waardevol is komt de mensheid ten goede.

Menselijkheid

Dan kom ik terug op de menselijkheid. Onze regering pretendeert menselijk te zijn maar de wet- en regelgeving is zo onmenselijk dat het normaal gevonden wordt dat wanneer mensen vast lopen in onze maatschappij door alle druk, verwachtingen en verplichtingen dat men medicatie moet slikken om zich aan te kunnen passen. Veel mensen in Nederland gebruiken drugs, alcohol, antidepressiva of wat dan ook omdat het de druk verlicht. De een wat meer dan de ander, sommigen tot verslaving aan toe.
Als je dan met instanties in aanraking komt wordt dit heel gewoon bevonden. Er wordt niet gekeken hoe het anders kan om zonder medicatie staande te kunnen blijven. Nee men blijft mensen onder druk houden en je moet meegaan tot een bepaalde hoogte, anders heb je een probleem; geen inkomen. Die heb je wel nodig voor een dak boven je hoofd, je voeding en kleding; om te overleven.

Aaan het feit dat antidepressiva, zoals seroxat, zo verslavend als wat kunnen zijn wordt totaal voorbij gegaan. Degenen die ik ken die hier mee in aanraking zijn gekomen, kunnen niet meer zonder. Wel verminderen maar niet meer zonder.

En hier komt de dominee weer om de hoek kijken die het volgende tegen mij zei: 'ze zouden gewoon wat seroxat in het water moeten doen'. Hier had ik echt niet van terug in de zin dat ik niet wist wat mijn oren hoorden, behalve dat het voor mij niet hoefde. Zelf ben ik een voorstander van homeopathie waar ik baat bij heb.

UWV artsen moeten dit gedogen omdat het vergoed wordt vanuit de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Verder ook psychologen en therapieën die onder het alternatieve circuit vallen.

Deze week was ik bij een verzekeringsarts van het UWV en we kwamen op het punt dat alleen de inbreng van het GGZ serieus wordt genomen terwijl hun kennis niet volstaat, en men daar weinig speciale kennis heeft van dingen die buiten de DSM vallen.
Het zou voor ieder mens beter zijn als de kennis, de specialismen zich bundelen ten goede van ons allen, regulier en niet regulier.

Verder zou er veel leed voorkomen kunnen worden wanneer ingezien wordt dat de mensen ziek gemaakt worden door voeding, medicatie, stress en wat al niet meer.

En ook dat UWV, psychiaters en andere specialisten mensen klein houden door ze steeds naar hun 'tekortkomingen' te verwijzen. Punt is dat de mens veel complexer is in samenhang en werking dan welke arts, psychiater of psycholoog ooit zal begrijpen. De mens is ontleed op velerlei gebied maar de precieze werking van lichaam en geest is en blijft voor een ieder toch een raadsel.
Een mens kan ook niet vergeleken worden met een ander want we zijn en blijven allemaal uniek.

Schrijver: jetteke, 1 december 2013


Geplaatst in de categorie: individu

4.7 met 3 stemmen 118Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
1 december 2013
Email:
worldpoet546live.nl
'Laat jezelf kennen en er is geen enkele godsdienst nodig!'

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)