Inloggen
voeg je column toe

Columns

Free Nelson Mandela

Madiba Nelson Mandela, zoon van Afrika is heengegaan, op weg naar absolute vrijheid. Hij is uitgestreden en laat een onuitwisbare indruk achter bij velen, ook bij mij.

Swaziland was onze thuisbasis in 1994, het jaar van de eerste democratische verkiezingen in buurland Zuid Afrika, waarbij Nelson Mandela president werd. Een voorrecht om het verschil voor en na de verkiezingen in Zuid Afrika te mogen aanschouwen. Zwarte Zuid Afrikanen leken na de verkiezingen trotser, vol hoop, verlangen en vertrouwen. Het nieuwe volkslied werd vol vuur gezongen, ook in Swaziland.

De vrijlating van Nelson Mandela in 1990 staat bij mij nog als de dag van gisteren op mijn netvlies. Huilend zat ik voor de televisie. Triomfantelijk hield hij zijn hand omhoog, zittend op mijn bank deed ik hetzelfde. Op dat moment had ik nog geen vermoeden dat ik vlak naast zijn thuisland zou wonen toen hij president werd. Ik zat nog vol met herinneringen aan een Zuid Afrikaanse dominee, die wel eens bij ons in de kerk kwam en achteraf bezien toch wel denigrerend over de zwarten sprak. Mijn hart liep over bij de gedachte dat wij in Nederland aanhangers van het apartheidssysteem steunden. Het idee dat in Zuid Afrika mensen achtergesteld werden, terwijl ik net op de middelbare school geleerd had over de gruwelen tijdens de tweede oorlog, vond ik vreselijk.

Nooit meer, dat was en is nog steeds mijn overtuiging. Nooit meer een tweede wereldoorlog, nooit meer de drama’s als in voormalig Joegoslavië, als in Rwanda, als in Zuid Afrika en nu in Syrië. Dat moeten we voorkomen, bestrijden en uitroeien met man en macht. Dat deed Nelson Mandela ook op zijn manier, maar dat is niet waarom hij mijn held is.

Hij wilde vergeven, verzoenen, samen werken aan een Zuid Afrika voor iedereen. Hoe vaak komt dat voor? Als iedereen op deze planeet met die intentie zou leven, wat een geweldige wereld hebben we dan!

Madiba Nelson Mandela. Je hebt genoeg gestreden. Ga in vrede, wees vrijer dan ooit! Net als vroeger zing ik: Free Nelson Mandela!

Schrijver: ellis van atten
Inzender: @EVATAALzaandam, 7 december 2013


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.4 met 7 stemmen 190Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 december 2013
Mandela wordt al te zeer vergoddelijkt, terwijl iedereen net als hij is of kan zijn, want Christus wist ook dat iedereen als Hem kon zijn en dat superstatus onnozel is, want in de kern is niemand meer waard dan een ander mens, juist dat inzicht maakt iedereen goddelijk en beminnelijk.
Iedereen is een te aanbidden uitzondering.
Niet slechts de theatraal opgevoerde, zogenaamd heroïsche buitenbeentjes!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)