Inloggen
voeg je column toe

Columns

Make-over

Voor het vierde jaar op rij til ik de emmer met onze gehavende dennenboom uit de tuin. En elk jaar denk ik; 'Ze haalt 't niet.'
Kalend en steeds armetieriger trotseert ze door het jaar de elementen, hier en daar nog een triest toefje verdwaald engelenhaar tussen het dorre bruin. Een verlepte courtisane met uitgelopen mascara en ladders in haar nylons.

Maar middenin de zomer, als de container lonkt, verschijnen er plotseling lichtgroene uitschieters aan sprieterige takken die ik qua naalden al had opgegeven.
En waar ze het van doet is me een raadsel, overgeleverd aan de grillen van de seizoenen krijgt ze extra water noch mest en staat daar maar wat te overleven, weggestopt in een achteraf hoekje als een afgedankte bruid. Maar vastbesloten om weer te stralen als haar tijd is aangebroken. Nog een keer voor het voetlicht, opgemaakt als Miss Havisham uit Grote Verwachtingen van Dickens. Ruim over de houdbaarheidsdatum maar gehuld in oude glimmers die de herinnering aan glorieuze tijden doen herleven.

Nadat ik de doos met ballen, klokken, linten en strikken uit een kast heb opgedoken begint de make-over. Ik bekleed haar met glanzend zilver, tover met extensions, wikkel haar in witte linten, en drapeer 80 ledlampjes in haar oksels.
Van een afstandje check ik de compositie en schud haar hier en daar nog eens op.
Dan, als de avond valt en het doek opent, komt ze op in twinkelend licht dat weerkaatst en schettert in de glanzende bollen.
Haar publiek kijkt ademloos toe hoe de oude diva, misschien wel voor de laatste keer, haar rokken lift.
En al mijn bezwaren tegen het obligate kerstfeest verdwijnen als sneeuw voor haar zon.

It's ..Showtime!

Schrijver: trawant, 24 december 2013


Geplaatst in de categorie: kerstmis

3.7 met 7 stemmen 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)