Inloggen
voeg je column toe

Columns

De angst niet laten regeren

Het valt mij op dat de mensen zich als tolerant bestempelen maar dat dit veelal beperkt blijft tot toestaan en het liefst niet in zicht.
Ik heb vandaag en gister wat zitten googlen op Islam en kwam een artikel tegen over een wijk die men in Rotterdam wil bouwen waarvan ik dacht, wow, dat ziet er goed uit. Het belang van zorg voor ouderen meegenomen in het plaatje wat een vernieuwend resultaat oplevert. Helaas kwam hier felle tegenstand als reactie op vanuit u raadt het al; angst.
Bang dat het een complete moslimwijk wordt, bang voor de overmacht die de moslims wellicht zullen krijgen.
Bang dat vrouwen wellicht hoofddoekjes moeten gaan dragen, mochten zij de macht overnemen.
Bang voor.....?

Het is niet vreemd dat er angst is want we weten zo weinig van de cultuur en de mensen. Veelal is het wel zo dat culturen naar elkaar toetrekken en de gewoonte hebben op een eilandje te gaan zitten wat niet ten goede komt aan het samengaan van alle inwoners. Als het handig is voor zaken of iets moeten van de ander is de toegang er wel maar verder blijft dit ook beperkt.
Nederlanders doen dit ook in andere landen als Canada, Nieuw Zeeland en Australië.

Afgelopen herfst bezocht ik een open dag van een kleine plaatselijke moskee van de Turkse gemeenschap, wat zich voornamelijk buiten afspeelde. Er was een aantal autochtone Nederlanders, een Poolse heb ik gezien en verder weet ik niet of er nog andere culturen aanwezig waren. De thee was lekker, verdund; anders is deze loeisterk en niet te drinken. Nu kon het zonder suiker. Ze hadden allerlei lekkere hapjes en kebab en dergelijke. Er was een springkussen voor de kleintjes en buiten de poort is een speelplaats. Het was een mooie dag. Het was gezellig en ik heb een paar mensen gesproken.
Het leuke contact dat ik met een van de vrouwen had, we hebben samen eens een werkplek gedeeld, resulteerde in een uitnodiging om een keer in de avond langs te komen. Ik houd niet zo van in het donker weg te gaan als het niet hoeft dus op een zondagmiddag besloot ik even aan te wippen.
Zij was aan het werk en een van haar kinderen deed open. Ik heb een visitekaartje achtergelaten zodat zij contact met mij op kan nemen om eens af te spreken maar tot op heden heb ik nog niets gehoord van haar.
Wat ik hier mee wil zeggen is dat er vaak verwijten komen dat wij hen niet tegemoet komen maar dat er van hun kant ook weinig of geen initiatief bestaat om tot elkaar te komen.
Het is nog niet zo eenvoudig als het lijkt of dat er gezegd wordt. Wij hadden wel een raakvlak; zij is met reiki bezig en zelf ben ik betrokken met het werken met energieën.

De kleine moskee die zij nu hebben zien zij graag vervangen worden door een grotere. Er was in het verleden een leegstaand schoolgebouwtje met gymzaal eraan maar door een brand is deze verwoest. De lege plek zou ook zeer interessant zijn voor het bouwen van een compleet nieuwe moskee. Ik hoor in de politieke partij waarin ik vertoef al tegengas. Nee hoor, ze moeten blijven waar ze zitten en daar nieuw bouwen. Eigenlijk zitten ze best op een achterafje. Zo van je mag er wel zijn, als wij het maar niet zien. Deze mensen zijn in Nederland binnengelaten om de economie op te vijzelen. Zij hebben hier een bestaan opgebouwd. Nieuwe generaties zijn hier inmiddels geboren. Ook zij hebben recht op hun religiebeleving of wij het daar nu mee eens zijn of niet. Het is de religie die het snelst groeit. De christelijke kerken hebben aan terrein verloren en die hebben ook hun bestaansrecht. Of je mensen nu een moskee geeft of niet; het ontneemt niet de religie. Ik durf te zeggen dat ook zij een verandering ondergaan in geloof net als hier de christenen. Ik sprak een vrouw die zei dat zij luistert naar de Imam en dat zij er uit haalt wat zij kan gebruiken. En dat is ook wat men bij een preek doet.

Wij verschillen in wezen heus niet zo sterk maar het is de angst die regeert. Ik denk dat het beter is om deze medelanders te omarmen en toe te laten en projecten aan te laten pakken dan er tegen in verzet te gaan. Dan speel je juist dingen in de hand.

Elk nadeel heeft een voordeel zei Johan Cruijff zo mooi. En ik denk elk voordeel ook een nadeel.
Laat dingen zich ontvouwen en wellicht valt het reuze mee wat er gaat gebeuren en worden we verrast door wat het in beweging heeft gezet.

Schrijver: Jetteke, 22 december 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 4 stemmen 110



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 december 2013
Tederzacht madeliefje, honingzoete naïeviteit leidt naar rampzaligheid!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)