Inloggen
voeg je column toe

Columns

Doe maar water

Gisteren zat ik in een café na te denken over het nieuws. Ik lees elke dag de krant en bij momenten van bezinning komt de gelezen informatie vaak weer terug. Zulke momenten helpen me bij het vormen van een mening en helpt me persoonlijk ook om mijn eigen doel in mijn leven vorm te geven.
Tot een paar weken terug de Krim in het nieuws kwam. Zo'n eigenaardig gebied redelijk ver weg van hier. Blijkbaar een strategisch gebied want er is ruzie. Niet om een echte reden maar om gezichtsverlies te voorkomen. U merkt, het het helpt inderdaad om een mening te vormen.
Na een paar dagen vroeg ik me toch af wat ik me verder bij de 'Krim' moest voorstellen. Via wikipedia las ik dat het gebied tot de Tweede Wereldoorlog over en weer is gegaan tussen verschillende volkeren. Wel in een paar eeuwen tijd trouwens. In 1954 is het door Chroestsjov's Rusland geschonken aan de Oekraïne, vanwege het Vriendschapsverdrag dat er tussen beide landen is gesloten. Vriendschap heeft er dus ooit bestaan tussen de twee landen. Nu lijkt het meer een verdrag geweest om Oekraïne aan het lijntje te houden en invloed te kunnen blijven uitoefenen op de besluiten die er genomen moesten worden. Een vriend stoot je immers niet tegen het zere been moet Rusland gedacht hebben. Want niet de Oekraine is de baas in de Krim, maar Rusland trekt het gebied naar zich toe. Poetin doet alsof zijn neus bloed en neemt ondertussen de boel gewoon in. Daar lijkt het momenteel heen te gaan. Want de trage Europeanen gaan Rusland er echt niet van weerhouden dit gebied in te nemen. En de VS hebben net weer een economie die aantrekt. Oorlog voeren zou wederom een terugval en recessie betekenen. Dan zijn er nog de Verenigde Naties. De VN spreekt nu van 'schandalige escalatie'. Poetin taal dus. Maar gaan de blauwhelmen oorlog voeren waar zij altijd vrede willen bewaken?
Dan is er ook nog een reisorganisatie op Texel die ook De Krim heet. Het 'Lammetjes arrangement' kost er last-minute €199,-. Net als ik me afvraag of Poetin dit zou weten, hoor ik ineens een stem:
'Wilt u iets drinken?'
Verschrikt keek ik op. Een blondine van voorin de twintig met een sloof om glimlachte vriendelijke naar me. Ik ging recht zitten en hoorde mezelf mompelen:
'Doe maar water.'

Schrijver: Gustaf Kreuz, 16 maart 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 97



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 maart 2014
Beste Gustaf, ik begrijp het niet, waarom bestel je water, terwijl er op Texel heerlijk bier en kruidenbitter voorradig is? Is het omdat je vindt, dat de Russen oorlog voeren op hun algemene benzine de wodka?... Water als protestwapen?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)