Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kleur

Of ik wil helpen met foto's maken in het winkelcentrum? Tegen goede vrienden zeg je blind 'ja!'. Hij haalt me op met zijn grote groene bus waar 'Party-Tour.nl' op prijkt. Deze bus bracht ons al naar alle uithoeken van het land. Zijn hoofd vol mimiek buigt uit het raampje. Wat is het toch een prachtvent. We beleefden al de gekste avonturen. Ik weet nu al dat ook deze dag aan ons markante lijstje kan worden toegevoegd.

Op de parkeerplaats laat hij me de cartoons zien die hij getekend heeft. Keurig geplakt op grote plakkaten. Goed gedaan. Ik heb echter nog steeds geen flauw benul wat de bedoeling is. We dragen het bloemenmeisje, de nar, de clown, de vrouw met de krans, de olifant en de beren het centrum binnen. Allemaal in opvallende felle kleuren. Winkeliers kijken nieuwsgierig om zich heen. Wanneer je iets doet wat niet verwacht wordt, heb je meteen alle aandacht.

We lopen langs lege etalages. Het kwartje valt. Beter gezegd, hij bleef steeds vaker in de knip. De zwarte etalages bieden een trieste aanblik. Er valt genoeg te pimpen. De één zijn dood, is de ander zijn brood. Een sprong in het gat dat crisis heet.
Ik poseer met een beer en een nar voor een donkere etalage. Mijn maatje neemt steeds stelling om goede foto's te maken. Het is vervolgens aan de ondernemers en beheerders of ze dit plan zien zitten. Wij geloven er in ieder geval in. Sommige mensen durven te vragen wat we aan het doen zijn. 'Wij brengen kleur in de wereld!', roep ik spontaan. Ze vinden het prachtig. Een eigenaresse van een kledingwinkel reageert ad rem met een krachtig: 'ik ook!' Dat moet een collega zijn.

We vieren deze mooie momenten met een goede kop koffie en een stuk vlaai. De eigenaar van deze ijswinkel houdt ook even een bord op om op de kiek te komen. 'Waarom houd je hier geen kinderfeestjes?', vraag ik. 'Geef ze workshops in hoe ijs wordt gemaakt!', vul ik aan. 'Sluit maar achteraan in de rij, ideeën genoeg, de Arbo, hè?', antwoordt hij tamelijk rustig.
Ik reageer furieus met een welgemeend 'Arbah!' Vele dingen in Nederland kunnen nog een flinke lik verf gebruiken.

Schrijver: René Turk, 17 mei 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)