Inloggen
voeg je column toe

Columns

Computers lijken soms net mensen

Dag vrienden,

Lang niks van mij gehoord hé? De reden: computerproblemen! Kinderziektes bij de ene, veroudering bij de vorige. Nieuwe systemen, die nieuwe problemen veroorzaken. Hoe zat het ook al weer? Draadjes hier, kabels daar. “Laat maar lekker draaien, stop maar in je wasmachien!”, dat zong vroeger een of andere Surinaamse band. Als ik me niet vergis: Travassi! Even zoeken in You Tube of ik die zomerhit uit vroegere dagen terug kan vinden. Dan snappen jullie vast snel wat ik bedoel.

Mijn hoofd ging er af en toe ook flink van draaien! Slapeloze nachten ondanks de beste zorgen voor ‘de kleine’! Net zoals vroeger allemaal, alleen gaat het deze keer niet over een kind dat ineens 39,5 koorts heeft, maar over een computer! Je acht het niet voor mogelijk. Zie je de overeenkomsten?

Daar zit je dan als mens. Je doet je uiterste best en bent zo voorzichtig mogelijk, maar toch zet het lot je een hak. Pats boem! Eer je het weet doe je iets fout omdat je de nodige ervaring mist. Nog een geluk dat de computer geen braakneigingen krijgt, alhoewel? Gekke kuren en melige neigingen des te meer! Dan ineens, als je denkt vat op de situatie te hebben, begint ie me daar ineens een eigen leven te leiden! Nu al? Nauwelijks de kleuterschoenen ontgroeid en toch al opstandig? Ja, drie keer volmondig ja! In grote terts nog wel. Daar sta je dan met al je goeie voornemens! Het zal mij niet overkomen! Ik hoor het u denken. Zeg dat niet te vroeg, weet ik uit eigen ervaring. Wanneer een computer dat hoort slaat ie meteen op tilt! Dan gaat ie meteen een heel eigen repertoire aan onverwachte kunstjes uitvoeren. Daar helpt geen schreeuw om hulp meer tegen en daar zijn je zenuwen echt niet op voorbereid.

De 8.1 is niet te vergelijken met je ouwe trouwe XP-tje! Waarom beslisten de machtigen der Aarde toch om ons systeem niet meer te ondersteunen? Niks dan miserie! Ja, zo’n piepjonge vervanger oogt mooier en is sneller, maar hij heeft ook veel modernere kuren in zijn stalen lijf! Aiaiai! Af en toe slaan zelfs mijn menselijke systemen er door op tilt! Het zou niet mogen, maar het is! Gelukkig ben ik nogal bewaarderig van aard. Mijn oude XP-tje stond wat verdrietig in een hoekje van de kamer te wachten tot ik hem nog eens nodig mocht hebben. De lieverd! Zo trouw en dan toch nog ingeruild geworden voor een ander die jonger is! Ook daar is niks menselijks vreemd aan hé? Geloof je me nu? Ik heb hem snel weer geïnstalleerd en in dienst genomen. Hij werkt zich al heel de dag uit de naad voor mij en geeft geen kik. Dat laatste komt omdat ik, in al mijn ontroering, wellicht iets verkeerd ingeplugd heb. Kwestie van ‘geen drank, geen klank’, maar dan op z’n computers gezegd! Morgen deze situatie snel helen.

Nu eerst even naar de ‘Rode Duivels’ kijken en hopen dat zij net zo goed hun best doen op de groene grasmatten van Brazilië, als mijn XP in Huize Vandepitte! Je hoort er nog van!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 18 juni 2014


Geplaatst in de categorie: emoties

3.3 met 3 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)