Inloggen
voeg je column toe

Columns

Activeren van latent ondernemers gen

De afgelopen dagen ging het vlammetje een beetje uit bij me. Toen ik voor de tweede keer het advies kreeg iets met 'De Broekriem' te gaan doen, was dit een duidelijk teken aan de wand. Actie! Ik schreef me meteen in en meldde me aan voor twee evenementen. Mijn eerste ochtend heeft het thema: Activeren van latent ondernemers gen.

Ik ontmoet de gastspreker van deze ochtend, Oscar van der Noll, in de hal. Ik ken hem van een 'open coffee' in Arnhem. Hij is de oprichter van Samken.nl. Een soort relatieplanet voor ondernemers, zoals hij het zelf noemt. Alleen dan wel gericht op werk. Ook herken ik iemand onder de aanwezigen van een avondje 'gave dingen doen.' Dat werd toen overigens ook in buurtcentrum 'De Lommerd' gehouden, net als nu. De wereld blijkt weer klein. De event manager, Francis de Greef, houdt een inleidend praatje en vraagt wie er een stukje wil schrijven over vandaag. Spontaan steek ik mijn hand omhoog. Hoewel ik een beetje twijfel, ben ik trots dat ik mezelf steeds meer durf te laten zien. Oscar komt naar voren en begint zijn betoog vol enthousiasme en humor. Hij betrekt ons meteen bij zijn verhaal. Dat doet hij heel goed.

Iedereen mag in het kort iets over zichzelf vertellen. Prachtige verhalen. Wat zit er toch ongelooflijk veel talent thuis! Ik ben benieuwd naar 'meer van iedereen.' Wanneer ik aan de beurt ben, ga ik bewust voor de groep staan. Ik wil namelijk graag verder groeien in het presenteren. Ik vertel over mijn idee: Waarom staat Holle Bolle Gijs niet in heel Nederland? Vol passie voeg ik toe hoever ik inmiddels ben gekomen. Dat ik veel te danken heb aan een 'waarmaakdag' in Eindhoven. Leuk om te zien dat deze tip weer door mensen in de zaal wordt opgeschreven.

Oscar vertelt over zijn ervaringen en de beren op de weg die iedereen heeft. Met zijn doelgerichte vragen brengt hij ons bij onze harten, bij onze kinderdromen, bij onze verlangens. We krijgen opdrachten. De groepsenergie neemt toe. Er ontstaat veel interactie. De conclusie is duidelijk: Ondernemerschap is geen eenzaam bestaan. Niemand kan alles alleen. Je hebt anderen nodig om 'compleet' te zijn.

Na de pauze vraagt Oscar of we een praktijkvoorbeeld hebben waarin we laten zien een competentie te bezitten volgens de Star-methode (situatie, taak, actie, resultaat). Ik ga weer voor de groep staan en ik vind het geweldig. Oscar gaat verder met zijn boeiende verhaal. We hangen aan zijn lippen. Concurrerende ondernemers zoeken elkaar juist op in een winkelstraat. De kunst is je te onderscheiden. De kosten te verlagen. Waarde toe te voegen. Met dit in ons achterhoofd mogen we in kleine groepjes gaan brainstormen. Ons clubje kiest voor het pimpen van een discotheek. De gekste dingen komen naar boven. 'Buiten naar binnen halen' vanwege het succes van de festivals. Een arts om je gehoor te laten testen. Eerder open gaan voor de oudere jongeren. Een disco in een bedrijfspand dat na kantoortijd toch leeg staat. De campagne 'Red de Matrix in Nijmegen' ontstaat spontaan. Samenwerken is geweldig. Eén plus één is drie. Ik word door mijn groepje naar voren geschoven om het plan te presenteren. Het gaat heel natuurlijk. Heb ik deze ochtend een nieuwe passie ontdekt? We praten nog lang na in 'De Lommerd.'

Schrijver: René Turk, 26 jun. 2014


Geplaatst in de categorie: werk

4,3 met 3 stemmen 1.839Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
26 jun. 2014
Sfeervolle beschrijving van een trainingssessie, welke in tijden van crisis vast regelmatig over heel het land plaatsvinden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)