Inloggen
voeg je column toe

Columns

Radijsjes

Het is vrijdag. Vandaag zijn er geen voetbalwedstrijden, het WK heeft een rustdag. Dus je verwacht een dag met andere programma's op de beeldbuis. Maar nee, op het moment dat je een film verwacht te zien, begint vrolijk een praatprogramma over het voetbal. Want er was gisteren voetbal, en morgen is er weer voetbal. Dus er valt een boel te bepraten. Over voetbal.

Zeven mannen schuiven aan, aan een tafel in een gerenommeerd Schevenings hotel aan zee. Het publiek bestaat overwegend uit mannen, met een enkele barbie-lookalike 'hot babe' om het programma op te leuken. De mannen praten over de verdediging van Oranje. Vijf spelers, of toch beter niet. Over van Gaal die over zijn eigen schaduw heen is gesprongen met een nieuwe voetbalstrategie. Over aanvallend voetbal of reactief. Gaan we voor het resultaat of voor het voetballen. Ideologie en moraal in de sport.

En dan opeens zie ik wat er niet klopt in het plaatje: radijsjes. Er staan radijsjes op tafel. Dit is geen grap. Er staat een wit lieflijk kommetje met frisgewassen versrode heuse radijsjes op tafel. Ze roepen hun omstanders toe: neem mij, ik ben gezond, ik ben lekker, proef mij, ik lever vitamientjes en antioxidantjes, ik ben goed voor jullie, neem mij, proef mij, ik ben een lekker ding en nog gezond ook! Maar de mannen zien de frisrode groenteballetjes niet. Ze hebben andere balletjes aan hun hoofd: voetballetjes.

Ik vraag me af wat de redactie van het programma gedacht heeft, toen ze de radijsjes op tafel zette voor dit programma. Misschien had het hotel nog een kommetje over van de lunch en leek het qua kleur wel een aardige decoratie. In dat geval is de opzet geslaagd. Want je weet dat de radijsjes in dit geval niet zullen worden gegeten. Want aan een tafel met enkel mannen die over voetbal praten worden géén radijsjes gegeten. 'Echte' mannen eten namelijk géén radijsjes. Ze eten ook geen marsepein. Maar zelfs oranje marsepeinen hartjes op tafel had meer logisch geleken dan de frisgewassen radijsjes. Ze kunnen roepen wat ze willen, de radijsjes. Ze zullen niet gegeten worden. Borrelnootjes waren er geheid ingegaan. Pinda's ook. De handen zouden gretig gegraaid hebben.

De radijsjes zullen moeten wachten. Waren ze bij de lunch al overgeslagen, nu maken ze zeker geen kans. Maar morgen is er een nieuwe dag. Morgenochtend heeft de plaatselijke vrouwendieetclub de ruimte afgehuurd om de leden te wegen en de beste voedingsstrategieën te bespreken. En dan gaan die radijsjes erin als koek.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 28 juni 2014


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.5 met 10 stemmen 193Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)