Inloggen
voeg je column toe

Columns

In de speelgoedwinkel.......

De etalage van het kleine buurtwinkeltje in de volkswijk toont een gevarieerde doch bescheiden collectie theepotten, huishoudelijke artikelen, vazen en speelgoed. Als ik de deur open, stormt het fragiele hondje met de witgekrulde vacht en het bruine kopje naar voren, keffend met een agressiviteit die in het geheel niet in verhouding staat tot de nietigheid van het diertje.

Daar zie ik een uitstalling van baby- en barbiepoppen, die mij herinneren aan mijn verre, voorbije jeugd; poppen die je in bad kunt doen en kunt opmaken en waarvan je de haren kunt borstelen en voor de jongens; een replica van een Harley Davidson en miniatuurvrachtwagens en sportauto's. Op de toonbank liggen twee netjes met de bontgekleurde ballen waarmee wij stuiterden op de straten en tegen de grauwe bakstenen van de huizen. Het late, gesluierde licht van de septemberavond verleent ze een glans, die ze geschikt maakt voor een stilleven.

Met oma ben ik hier, met moeder, die twee lijstjes zoekt voor de vrolijke afbeeldingen die de slaapkamertjes van haar kleinkinderen moeten gaan sieren. De andere oma begroet haar vriendin. Ze heeft twee lijstjes in de aanbieding: een van Euro 7,50 en een van Euro 5,- dat ze opdiept uit een lade en dat ze speciaal gereserveerd had voor de vriendin. Beide lijken van geschikt formaat voor de kleurige prenten die oma in petto heeft.

Ons wordt koffie aangeboden. Ik manoeuvreer de rolstoel, met daarin het zware lichaam met de opgezwollen benen en voeten door het smalle, duistere gangetje niet zonder moeite naar de keuken. De wederzijdse herkenning is een verrassing voor de beide vriendinnen.

"Ik heb elke avond tot de Heilige Antonius gebeden en ik heb de dokter gevraagd: "Het is de vervuiling, hè? Het is Tsjernobyl", zegt de vriendin, die sinds ons vorige bezoek is vermagerd tot een uiterst fragiele, breekbare gestalte.

Zoals zo vaak slaat het duivelse noodlot toe in het hart van de tedere liefheid.....

Schrijver: I. Broeckx, 18 juli 2014


Geplaatst in de categorie: ziekte

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 78Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
René Turk
Datum:
18 juli 2014
Mooi geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)