Inloggen
voeg je column toe

Columns

Watersnood 1953 - Vliegtuigramp 2014

In 1953 waren er meer dan 1800 slachtoffers. Hele gezinnen waren in het kolkende water verdwenen. Ouders verloren hun kind, kinderen misten hun vader en moeder. De schade was enorm. De overlevenden waren vaak dakloos. Veel huizen waren verdwenen. Ik stop met het schetsen van de omvang van de ramp. Wie het nu nog niet begrijpt loopt achter.
Gingen de mensen geweldig zeuren en zaniken? Nee! Er was nog geen massa communicatie. De meeste inwoners van ons land hadden nog geen tv. Wat een zegen! Twee of drie keer per week werd er door de latere kwelling van ieder zinnig mens iets uitgezonden. De meeste inwoners van ons toen 10 miljoen tellende land bezaten een radio. Er was nog radio distributie, die de nog volop in leven zijnde PTT voor een luttel bedrag verhuurde.
Kortom er was geen kans voor de persmuskieten om de ellende te exploiteren.
Er werd een radioprogramma uitgezonden waarin Jules de Korte het aardige liedje zong, waarvan ik me een zin herinner: 'Zolang de tijden nopen tot beurzen open en dijken dicht.'
Er werd door bijna iedereen gul gegeven.
Het Rampenfonds bulkte van het geld en ieder slachtoffer kon ruimschoots van nieuwe spullen voorzien worden. Veel mensen bezaten na de ramp meer dan ze ooit hadden. Zelfs mijn moeder had ineens een elektrisch strijkijzer en andere
spullen.
De verloren dierbaren, van de echte slachtoffers konden niet terug gehaald worden, maar de overlevenden werden geholpen zonder eindeloos getreiter van mensen met fatsoen in hun lijf.
Nu, in 2014 is het gezanik over de ramp van alweer een paar weken geleden.
voor een aantal mensen niet te harden. Velen worden depressief gemaakt.
De Gier vijzelt door medeleven zijn populariteit flink op. Welwillend wil ik nog opmerken dat ik geloof dat zijn medeleven oprecht is. Maar hij brengt het goed en zinloos.
De Kaalkop mist een schot voor open doel. Is hij nog achterlijker dan ik dacht? Misschien stiekem opgevreten door de Gier?
Laat ik ophouden! Veel mensen zullen wel op mij schelden. Ik laat de kans lopen om wat meer aanhangers te krijgen.
Vriend en vijand, doch vooral de achterblijvende vrienden en familieleden van de slachtoffers wens ik veel sterkte.
Uiteraard, want Eelt is geen zeurpiet.

Schrijver: Eelt, 29 juli 2014


Geplaatst in de categorie: woede

3.0 met 2 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)