Inloggen
voeg je column toe

Columns

Leve de OV chip kaart

Wat mogen we toch blij zijn met die nieuwe chipkaart: kostte bijna een miljard Euro. Maar dan heb je ook nog eens wat.
Eén kaartje voor bus, tram, metro en trein.
Wat een verbetering met die oude strippenkaart kon je alleen maar reizen in de bus tram metro en een enkele treinlijn.

Nee, het is eenvoudiger geworden. 'Niet voor iedere vorm van openbaar vervoer een ander kaartje' zeggen zij die de OV chip promoten.
Nee, de OV chip is de oplossing voor alle problemen. Niet dat de strippenkaart en de treinkaart voor de gebruikers een probleem vormden.
Voor onze minister zou het een probleem zijn geweest als de Kamer onverhoopt het OV-chip-plan had afgekeurd. De arme minister van verkeer en geld uitgeven, zich moeten verantwoorden dat er een miljard was uitgegeven voor een kaartje waar we niet op zaten te wachten.
Gelukkig voor de ministers was de Tweede Kamer zo sportief om die OV chip goed te keuren.
Na een moeizame introductie verdween dan ook de strippenkaart definitief. Een woord in ons geheugen en in het woordenboek na dertig jaar trouwe dienst, dat was het.
Nederland en vooral het openbaar vervoer is nu eenvoudiger geworden. De passagier hoeft nu alleen bij instappen zijn kaartje in te lezen, bij het uitstappen uitlezen (checken): veel eenvoudiger dus dan die papieren kaart.

O wee de ongelukkige die vergeet uit te checken en de bus rijdt nog enkele uren door.
Weg tegoed, geen geld meer op je kaart voor de terugreis, het zoeken van een oplaadpunt. Iedere regio streek dorp heeft zijn eigen puzzel. Hoe kom je in die bus met een negatief saldo op je kaart. Daar rest je het kopen van een veel duurdere kaartje bij de chauffeur. Het is net als het kopen van een kaart voor het gezin, mensen die niet dagelijks of wekelijks met die bus of trein reizen. Ze zijn te koop. Waar? Bij de sigarenboer, waar vind je die?

Gelukkig er zijn verbeteringen. Bij overstappen van de ene trein op de andere hoeft men niet meer uit te checken en weer in checken: nu kan men voldoen bij inchecken bij aanvang van de reis en uitschenken bij eindpunt station.
Wat een verbetering bij die oude papieren treinkaartje. Waar men een papiertje kreeg waarop stond dat er was betaald voor een retourtje Roodeschoo - Roozendaal.

Ja, het is eenvoudiger geworden alleen voor wie:
voor de buschauffeur die nog dagelijks vele losse kaartjes verkoopt en lang mag wachten tot alle passagiers zijn uitgecheckt.

Voor de niet dagelijkse reiziger die een dure ov-chip-kaart moet kopen en zorgen dat er steeds voldoende saldo op dat stukje plastiek staat. Voor de tien keer per jaarreiziger die het hele jaar een dure kaart met saldo in zijn portemonnee meesjouwt.

Voor het milieu: geen papieren bus- of treinkaart maar een van plastiek.

Voor de overheid die weet nu weet wie waar en wanneer heeft gereisd.

Dat is een hele verbetering

Dat kostte een miljard Euro.

Schrijver: Dwars Dwaas, 1 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

3.5 met 2 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)