Inloggen
voeg je column toe

Columns

Bièrefie op bierfestival Apeldoorn

Ik bestel een Roussa bij de stand van brouwerij St-Feuillien. Ik doorzoek vijf keer achter elkaar al mijn zakken. Geen muntje te vinden. Vijf minuten daarvoor moet ik in al mijn enthousiasme vergeten zijn de gele plastic drankmuntjes van de tafel te pakken. Nog geen druppel op en nu al van de wereld. Dat belooft wat. De Belgische heeft met me te doen en schenkt me het glas. Een heerlijk biertje. Het maakt dorstig.

Binnen ons groepje van vier hebben we twee kampen: de 'verstandigen' die in het begin op de percentages letten en de 'levensgenieters' die wel zien waar het schip strandt. Ik onderstreep de bieren die ik drink op het overzicht van de brouwers. Je bent schrijver of je bent het niet. Zo kan ik ook eens een keertje zien wat de schade is na een middagje doorzakken.

Apeldoorn heeft alles mee vandaag. Het is echt schitterend zomerweer. Er wordt vrolijke muziek gemaakt en er is straattheater. Een jong meisje wordt met een plantenspuit het publiek ingestuurd. Een vrouw in een uitgescheurde jurk bereidt een vuurspuwact voor. Haar man houdt een glazen plaat voor zijn borst waar een andere man gootsteenontstoppers op afvuurt. We zien heuse 'dirndls' bij lange tafels alsof we op het Oktoberfest beland zijn. Het simpelweg mensen kijken verveelt nooit.

De bieren hebben fantastische namen als Royal Rha, Martineus de Schijnheilige, Maya, Zuster Agatha en Obama. De brouwers van Het vliegende paard hebben een bronzen medaille gewonnen met hun koffiebiertje. En inderdaad, het is een zeer bijzonder biertje. Zou je hiervan goed wakker blijven? Een mooi moment om een echte bièrefie te maken. Zou er al een hashtag voor bestaan?

We moeten steeds weer muntjes bijhalen. Onze weg gaat langs zeer smaakvolle India Pale Ales, verraderlijke Triples en haast zwarte bieren. Het mag een wonder heten dat ik nog ben thuisgekomen. Natuurlijk ben ik mijn aantekeningen ergens onderweg kwijtgeraakt waardoor ik nu met een houten hoofd mijn verhaal bij elkaar moet googelen. En ik weer niet weet waar de teller is blijven steken. Het was fantastisch.

Schrijver: René Turk, 9 sep. 2014


Geplaatst in de categorie: drank

3,8 met 4 stemmen 253Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)