Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vertrouwen

‘Vertrouw me maar’, zegt iemand die iets van me wil wat ik niet wil. ‘Je moet me wel vertrouwen’, zegt een ander die het niet met me eens is en mij wil overtuigen van zijn gelijk. Vertrouwen. Het is er of het is er niet. Ik kan me niet heugen dat ik ooit iemand gevraagd heb om mij te vertrouwen. Mijn vrienden vertrouwen me gewoon. In mijn werk heb ik nooit om vertrouwen van klanten gevraagd, het was er gewoon. Als ik zou merken dat het er niet was, dan zou ik vragen: wat doe je hier dan? Nee, niet om iemand te vragen om me wel te vertrouwen, maar om iemand te vragen naar zijn eigen gevoel te luisteren en op zichzelf te vertrouwen, en dus iemand anders te zoeken waar hij wel vertrouwen in heeft. Waarom zou iemand mij meer moeten vertrouwen dan zichzelf?

Ik vind het een raar fenomeen dat mensen denken beter te weten wat goed is voor een ander dan die persoon zelf. Ik geef mijn hele leven al adviezen aan mensen, zowel privé als ook voor mijn werk. Wat ik daar steevast bij zeg is dat iemand zelf altijd het beste weet wat goed voor hem is. Ik kan alleen hardop meedenken, maar nooit zei ik tegen iemand ‘vertrouw me maar, je moet dit doen’. Ik nodig mensen altijd uit om op zichzelf te vertrouwen: ‘Vertrouw jezelf maar, je weet wat je doen moet.’ Als mensen andersom mij vragen om vertrouwen omdat ze iets van me willen wat tegen mijn gevoel ingaat, dan ben ik daar altijd stomverbaasd over. Waarom denken mensen dat ze een ander volwassen mens kunnen vertellen wat die doen moet?

Ook het feit dat zoveel mensen op die manier met kinderen omgaan, vind ik onbegrijpelijk. Juist kinderen moet je leren op zichzelf te vertrouwen, zodat ze zelfstandige volwassenen worden die weten wat ze willen. Kinderen weten heel goed wie ze wel en niet kunnen vertrouwen, maar het hele maatschappelijke opvoedsysteem leert ze af om naar hun eigen zuivere gevoel te luisteren. Vervolgens moeten ze als volwassenen jaren in therapie om dat gevoel weer terug te vinden en op zichzelf te durven vertrouwen.

‘Vertrouw me maar, ik weet wat goed voor je is.’ Als iemand dat tegen je zegt, wees dan op je hoede. Blijkbaar is deze persoon niet geïnteresseerd in wat jij vindt en voelt. Er is blijkbaar een agenda die belangrijker is dan jouw welzijn. ‘Je moet me wel vertrouwen, anders kan ik je niet helpen.’ Blijkbaar kunnen sommige mensen anderen niet helpen als die ander niet doet wat zij willen. Wil jij de hulp van zo iemand?

Authenticiteit betekent voor mij dat je trouw bent aan jezelf. Naast liefde is authenticiteit datgene waar onze samenleving in mijn ogen het meest behoefte aan heeft. Dat mensen weer bij zichzelf komen, in zichzelf thuiskomen. Dat mensen weer leren luisteren, naar zichzelf. Dat mensen weer durven vertrouwen, op zichzelf. Dat mensen weer weten wie ze zijn, zichzelf.

Luister maar. Zet al die hard schreeuwende stemmen in je hoofd maar even buiten de deur. Die stemmen die jou je hele leven al vertellen dat ze weten wat goed voor je is. De stemmen die jou vertellen dat je ze moet vertrouwen. Vraag ze maar om weg te gaan. Je kunt het zelf. Luister maar. Maak je hoofd maar leeg van al die stemmen. Luister maar naar je hart. In je hart zit een zachte stem die weet wat jij wilt. Dat is je eigen stem. Luister maar naar je buik. In je buik zit een klein zacht stemmetje dat weet wat jij voelt. Vertrouw daar maar op. Vertrouw maar op jezelf. Jij bent de enige die weet wat goed is voor jou. Vertrouw daar maar op. Dan ben je thuis.

... Deze column is een bewerking van een eerder verschenen column van mijn hand in de Nieuwsbrief van 23 oktober 2011 van de Partij voor Mens en Spirit, vervolgens ook gepubliceerd in het Verenigingsblad 'In Verbinding' van de Nederlandse Vereniging Voor Transformatiewerk (NVVT), 13e jaargang, nummer 24, december 2011. Een tijdloos thema dat steeds weer opnieuw van toepassing is. ...

Schrijver: Gabriëla Mommers, 2 okt. 2014


Geplaatst in de categorie: psychologie

4,3 met 3 stemmen 210Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
27 jan. 2015
Email:
ajkuperushotmail.com
Ergens in het begin van mijn schrijf-carrière op deze site, echt jaren geleden hoor, heb ik menig schrijven van mijn hand aan (misplaatst) vertrouwen gewijd. Een gedane toezegging aan mij is destijds niet nagekomen, waardoor mijn vertrouwen (in 4 mensen) ernstig is beschadigd. Alles heb ik eraan gedaan deze kwetsing recht te zetten, maar in mijn fanatisme verloor ik toen mijn baan. (De meeste) mensen zijn beslist niet altijd wie zij lijken...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)