Inloggen
voeg je column toe

Columns

Robotisering

"Kun je niet net doen alsof er een robot voor de klas staat?", verzuchtte mijn vader toen ik met een rapport thuiskwam waarop een vijf voor wiskunde prijkte. Het jaar ervoor had ik nog een acht, dus waarom dan nu een vijf? "Omdat die leraar niet leuk les geeft.", was mijn antwoord. Aan mijn rapport was altijd te zien wie er les gaf, en hoe er les gegeven werd. Als de docent een inspirerende persoon was die zijn lessen interessant wist te maken, dan maakte ik al mijn huiswerk, zat ik vooraan in de klas, lette heel goed op, en haalde negens en tienen. Kon de docent zijn kennis niet met de voor mij nodige inspiratie overbrengen, dan maakte ik mijn huiswerk niet, zat achterin de klas niet op te letten, propjes te schieten, grappen uit te halen, en haalde vrolijk vieren en vijven. Vandaar de verzuchting van mijn goede vader. De man zal er geen idee van gehad hebben dat hij met die uitspraak veertig jaar geleden een vooruitziende blik had.

Want het onderwijs kan gerobotiseerd worden, aldus Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, in de uitzending van De Wereld Draait Door van vandaag. De horeca niet, zo zegt ze, maar het onderwijs wel, zo meent ze. Ze heeft een leuk klein robotje op tafel staan. Dat wordt de nieuwe juf of meester. De robotisering van de samenleving gaat zo'n 2 tot 3 miljoen banen kosten, zo is de inschatting van onze regering. Maar gaat u gerust slapen, brave burger, want Jet Bussemaker weet dat er vele heel leuke banen bij zullen komen! Allemaal nieuwe banen die er eerder nooit geweest zijn, want er moet toch iemand die robots maken en ze repareren als ze stuk gaan? Gewoon met z'n allen omscholen, is zo gepiept! Alsof we zelf robots zijn!

Hoe moet dat nu met al die kinderen die, net als ik, inspirerend onderwijs nodig hebben om te willen leren? Wellicht dat daar weer iets op gevonden wordt, iets wat die kinderen dan hebben, wat nu nog geen naam heeft, maar waardoor ze straks met een etiketje op hun hoofd lekker volgestopt kunnen worden met medicijnen of vervroegd naar de psycholoog gaan. Inspirational Learning Disorder. ILD. Zoiets zal het zijn. Dat heb je als je niks opsteekt van een robot die zijn geautomatiseerde lesje voor de klas staat af te draaien. ILD kinderen, let op mijn woorden, zodra de robotisering van het onderwijs een feit is, hebben we ze. Kunnen ze fijn worden toegevoegd aan de ADHD-PDDNOS-en-noem-de-verdere-etikettenwaanzin-maar-op-lijst.

Dan zit je een hele zomer je zorgen te maken over de expansiedrift van Rusland en de terreurdaden van een stelletje godsdienstfanaten in het Oosten, en dan kan deze idioterie uit eigen land er ook nog wel bij. Als we niet ingelijfd of onthoofd worden, dan worden we in ieder geval gerobotiseerd. Robots op het kinderdagverblijf en in het onderwijs, het heeft zo zijn voordelen, want je hoeft je geen zorgen meer te maken dat er iemand ongewenst aan je kind zit. De prijs die je ervoor betaalt, met een kind dat niet meer naar school wilt, of volledig afgestompt thuiskomt als het wel gaat, dat moeten we maar op de koop toenemen. Het had immers altijd nog erger kunnen zijn.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 2 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 9 stemmen 486Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 oktober 2014
Even afgezien van het feit dat vele leraren net zo automatisch les geven als robots, is het natuurlijk zeer ernstig, dat er blijkbaar mensen als Jet Robotmaker zijn, die voor robotleraren zijn.
Nico Dijkshoorn gaf mijn gevoelens weer, door te zeggen, dat hij die robots het liefste kapot wil slaan! Het menselijk gevoelsleven telt blijkbaar niet meer mee. De maatschappij wordt steeds harder, zeggen velen. En wat doen de bestuurders, die doen er domweg nog een schepje bovenop! Als ik later als bejaarde een kopje koffie van zo'n lelijke machine krijg, dan ben ik één van de eerste robotmoordenaars! Tot drie miljoen banen zullen verdwijnen.
We worden door onverantwoordelijke, in gemakzuchtige weelde levende gekken geregeerd! Die nog niet jarige Jet en die kliek technopsychotici zijn verwende, overbeschaafde speelautomaten, die geen feeling met het gewone volk, dat nauwelijks kan rondkomen, hebben. Straks beweegt er geen mens meer om iets voor een ander te doen en worden we allemaal op onze wenken bediend door sekseloze dictators.
Ik herinner me die filmserie over robots, die de macht overnemen en killers worden.
Zeer gevat opgemerkt, Gabriëla, van die ILD leerlingen en niet eens ondenkbaar. De mensen, die aan de productie en levering van robots meewerken, zijn pure nihilisten. Die robothype komt uit Japan en China, waar het gevoelsleven op zijn zachtst gezegd nu niet erg is ontwikkeld. Allemaal doorgedraaide geldsystemen.
Goed dan, de eerste minister, die we door een robot gaan vervangen is maffe Jet!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)