Inloggen
voeg je column toe

Columns

Durf jij?

Subtitel: pseudologica phantastica

Titel: De kleine blonde dood
Auteur: Boudewijn Büch (1948-2002)


Dédé


Als gevolg van de val van een trap, komt Mickey, de zoon van dichter Valentijn, in het ziekenhuis terecht. Daar blijkt dat zijn zoon in een coma is geraakt. Hierop besluit de poëet Valentijn zijn zoon te redden, te bevrijden, hem uit zijn lijden te verlossen. Ellen ten Damme speelt in 'De kleine blonde dood' de rol van Dédé. In het boek met de gelijknamige titel heet zij geen Dédé, maar Fleurette. In deze ruim anderhalf uur durende film die gaat over het verliezen van een geliefde persoon, speelt Ellen ten Damme een bescheiden rolletje. Antonie Kamerling en Olivier Tuinier zijn de hoofdrollen toegekend. Naar het boek 'De kleine blonde dood', is het script geschreven. Naar de mening van de auteur zelf wijkt het scenario van de film behoorlijk af van het oorspronkelijk verhaal. Boudewijn Büch had dan ook bijzonder weinig affiniteit met de verfilming van zijn bestseller.

Grotere bekendheid is Ellen ten Damme gaan genieten als het hulpje Joosje in de advocatenserie 'Pleidooi'. Haar filmografie is indrukwekkend, hoewel zij als muzikant haar sporen heeft verdiend. Wie herinnert zich niet 'Durf jij?', dat de Gouden status heeft bereikt? Weliswaar een prijs die puur op commercieel succes is gebaseerd, maar vaak is dit inherent aan de kwalitatieve waardering, hoewel dit weer niet in alle gevallen opgaat...!

De blik in 'De kleine blonde dood' is gericht op de dichter die zonder God of gebod zijn leven doorkruist. Slechte ervaringen uit zijn jeugd door onder meer een despoot van een vader hebben Valentijn zelfzuchtig en 'het laat mij Siberisch' gemaakt. Hij maakt zijn kleuterjuf van vroeger zwanger en tot zijn ongenoegen besluit zij het kind, dat Mickey is genoemd, te houden.

Is het feit of fictie? Was Büch een verteller van de waarheid of een pathologische leugenaar en/of fantast? Veel van zijn verhalen en beweringen werden natuurlijk met bewijzen gestaafd, maar hij zal ongetwijfeld ook wel eens dubieuze beweringen hebben gedaan, waarbij toehoorders gniffelden bij hun fantasie die zij erop los lieten. Misschien is er soms gerede twijfel betreffende de waarheid aangaande Büchs proza tussen de kaften. In zo'n geval spreken wij over fictie in plaats van feit... .

Om het tij te keren, komt een auteur dan vaak met een 'deus ex machina'; in 'De kleine blonde dood' is dat het heengaan van 'de kleine blonde'. Na een onverwachte val van de trap komt Mickey in het ziekenhuis terecht. Als blijkt dat 'de kleine blonde' in een coma is terechtgekomen, comateus is geraakt, besluit Valentijn hem niet langer te laten lijden...

Schrijver: Annejan Kuperus, 21 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.3 met 3 stemmen 181Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 oktober 2014
Boudewijn Büch verzon zijn dramatiek om er financiëel op vooruit te gaan, zodat hij alsmaar nieuwe, dure, unieke boeken kon kopen. Maar ergens was hij best een literair wonder, al pushte hij teveel en te populair. Ellen ten Damme is op zich weergaloos top met haar 'Durf jij?', dat staat buiten kijf. Büch staat daarbij in haar schaduw, zelfs incluis zijn gehele oeuvre!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)