Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gemijmer

Zoon en ik zitten aan tafel. Het bordspel ‘Dolfje Weerwolfje’ staat tussen ons in. Ik vind het een waardeloos spel. Teveel regels, teveel wendingen. Zoon loodst ons er doorheen. Hij spreekt me af en toe streng toe. Ik speel liever ‘Mens erger je niet’. Daar hoef ik niet bij na te denken. Dan kan ik ondertussen mijmeren. Mijmeren doe ik graag.

Mijn gedachten dwalen af naar mijn vader. Ik zie hem geconcentreerd staan voor de spiegel om zijn stropdas te strikken. Hij had er meerdere. Mijn moeder strikte ze meestal voor hem. Zo hingen ze vast klaar voor gebruik om een hangertje (knaapje), om stress te voorkomen op de vroege ochtend. ‘Gestrest’ dat woord gebruikte je toen niet, je sprak over 'gespannen' of nog mooier: zenuwachtig.
Zodra hij thuis kwam van zijn werk, ging zijn pak uit, zijn stropdas af. Dan kwam hij beneden in zijn spijkerbroek. Hij droeg zijn spijkerbroek graag, het gaf hem een gevoel van vrijheid, vermoed ik. De spijkerbroek stond voor ‘vrije tijd’.

T. heeft nog nooit een stropdas gedragen. Misschien één keer. Een zwarte leren, bij een wit colbertje. In de tijd van de serie Miami Vice. Zijn vader droeg ze ook niet. ‘Heb jij weleens een vrachtwagenchauffeur met een stropdas gezien?’ gaf hij me terug. T. draagt altijd een spijkerbroek. Ook onder werktijd.

Zelf heb ik een periode ook dassen gedragen. Van die smalle, op een overhemd van mijn vader. Niet zijn goeie, dat kon ik vergeten. Ik droeg daarover een herenvestje, liefst op een spijkerbroek. Een herenvestje scoorde ik op de markt of in een tweedehandswinkel. Ik schrijf ‘scoren’ maar dat woord gebruikten we toen niet. Je zei ‘dit heb ik op de kop getikt’ of ‘ik ben goed geslaagd in deze winkel’. Het was een tijd waarin dat het hoogtepunt van de dag was. Het enige, waar je je druk om maakte. Ik had een bos enorme krullen (rood) en droeg megagrote oorringen. ‘Mega’, ook een woord dat nog niet bestond. Hoewel, dit is een misverstand. Het woord bestond wel, maar niet als cult onder jongeren. ‘Mega’ betekent groot, dus het is dubbelop. In dit geval betekent het geweldig groot.

Vroeger sprak je over ‘een misverstand’. Inmiddels heeft iedereen de mond vol van ‘communicatiestoornissen’. Zelf gebruik ik het woord ook. Dat stoort me weleens. En wat dacht je van de zin: ‘Hij heeft het nog niet gecommuniceerd naar ons’. Het is managertaal. Manager, dat is pas een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. ‘Ik ben accountmanager’. Oh ja, wat betekent dat? 'Ik ben verkoper van een aantal producten en diensten en onderhoud nauw contacten met mijn ‘accounts’, klanten dus, ik ben van a tot z betrokken bij het verkoopproces'. Zeg dat dan.

Klinkt hier weemoed in door? Ik ben bang van wel. Gelukkig bestaan er nog ‘Ganzenborden’ en ‘Mens erger je niet’, die spelletjes zijn onverwoestbaar. Als zoon in een goede bui is, zegt hij met zijn liefste stem: Mama vooruit, dan doen we speciaal voor jou ‘Mens erger je niet’ en legt hij manmoedig zijn favoriete spel opzij. Dit is nog maar kinderspel. Binnenkort tuurt hij waarschijnlijk vaker dan me lief is naar een computerscherm om te ‘Videogamen’. Oftewel ‘spelletjes te doen op de computer’. ‘Dolfje Weerwolfje’ is inmiddels afgelopen. Ik blijk te hebben gewonnen.
Ik las een gedichtje op de Loesjekalender:

Getemde tijd

In ons huis vindt
menig klok zijn thuis
De tijd is ons huisdier
ons huisdier dat niet bijt
mijn vader zei:
’Tijd moet je temmen’
De tijd is ons huisdier
ons huisdier dat niet gromt
hij kan ons niet meer afremmen

Het volgende moment zit zoon geestdriftig achter de net aangeschafte I-Pad. ‘Nee mama, het is een Tablet’. Oh ja, een Tablet. Gekocht via Internet. Uiteraard.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique louis, 9 november 2014


Geplaatst in de categorie: taal

4.8 met 5 stemmen 214Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Marije hendrikx
Datum:
7 december 2014
Heerlijk herkenbaar verhaal!
Naam:
An Terlouw
Datum:
11 november 2014
Heerlijke column. Hou ook van mens erger je te pletter, hihi. Men verwijt me, dat ik de regels aanpas. Ach, alles mag toch?
Ik ga nu even een wordfeud-woord neerleggen middels de iPhone en zodoende een spel spelen!
Naam:
mohair
Datum:
11 november 2014
Ha ha, geestig Günter;-)
Nog zo'n woord (waar we vroeger nog nooit van hadden gehoord).
Naam:
Günter Schulz
Datum:
9 november 2014
Een verademing om te lezen, zeker wanneer ik net met mijn betere wederhelft aan het "brainstormen" ben geweest over welke warme maaltijd we morgen zullen eten :)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)