Inloggen
voeg je column toe

Columns

Run fatboy run

'Als je dit grafiekje bekijkt, dan zie je direct dat je cholesterol dus veel te hoog is.' Oef toch even schrikken! Mijn bloed was onderzocht in het ziekenhuis en nu zat ik bij de huisarts voor de uitslag. Er zijn goede vetten en slechte vetten. En inderdaad, in het grafiekje stond bij de slechte vetten een veel hogere waarde dan bij de goede vetten. Ze keek nog eens naar me: man van 1.80 meter en 65 kg. 'En het is aanleg' Oftewel, bedankt familie! Er kwam nog een grafiekje tevoorschijn. 'Op jouw leeftijd is er nog niets aan de hand, maar als je die lijn doortrekt naar 10 of 20 jaar verder, dan heb je een probleem.' Hart- en vaatziekten schoten me te binnen. Conclusie, ik moet dus wat gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Lijkt me allebei geen ramp.

Ik zie tegen de huisarts dat het wel jammer was dat ik met chips en vette snacks moest minderen omdat ik juist wat wilde aankomen. 65 kg vind ik toch wat weinig, 70 lijkt me beter. Daar was ze het absoluut niet mee eens. Nog een grafiekje. Volgens de heilige BMI, die meet of je goed op gewicht zit, zat ik prima in het midden met mijn 65 kg. Ze werd er bijna kwaad over. 'Jij bent niet te dun, de meeste mensen zijn te dik!' De cijfers over overgewicht liegen er inderdaad niet om.

Het deed me denken aan een foto die ik vorige week zag staan in de krant. In New York was een politieagent doodgeschoten. Op zijn begrafenis sprak burgemeester De Blasio van New York de verzamelde menigte toe. Bijna allemaal politieagenten. Een groot deel daarvan vindt dat de burgemeester te weinig doet om agenten te beschermen. Tijdens zijn toespraak had een groot deel zich daarom omgedraaid als protest.

Een flink deel van de agenten op de foto was te dik. Ik moest meteen denken aan voor de hand liggende grappen: Zo zijn ze natuurlijk wel een makkelijk doelwit! En zo moeilijk is het niet om weg te komen als crimineel wanneer deze mannen achter je aan komen gerend! Zeker in een gewelddadige stad als New York moeten agenten natuurlijk goed worden beschermd. Spreekt voor zich. Maar misschien kan de burgemeester ze nog wel betere bescherming bieden op de lange termijn, door ze op dieet te zetten.

Schrijver: Nico Vinkenman, 22 januari 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 82Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 januari 2015
Aan de andere kant is het wel begrijpelijk dat politie-agenten de opgedane spanningen tijdens hun werkzaamheden afreageren door het weg te eten en vooral weg te drinken. Door hun volgestouwde werkuren komen ze vaak niet aan koken toe en nemen ze liever snel even een vette hap bij de snackbar. Ik heb ze dat vaak zien doen om daarna weer snel op boevenjacht te gaan.

Ik geef het je maar te doen. En daarbij ook nog uitgekafferd worden door je superieuren. Ga er maar aan staan. Tijdens hun opleiding als politiemannen krijgen ze wel allerlei fysieke trainingen, zoals karateles en overlevingsacties, die de grenzen van hun uithoudingsvermogens testen. Blijkbaar zakt het merendeel na een dienstbaan in en heeft niet iedereen de puf om na werktijd nog in een sportschool te gaan trainen of om te gaan joggen. Ze moeten net als iedereen ook hun nare ervaringen zien te verwerken. Plus het feit dat zij in hun beroepsbranche overwegend meer ellende mee maken dan de gemiddelde burger. Dus een beetje meer respect voor hun corpulente postuur is ook op zijn plaats, lijkt mij.

De voedselcultuur met zijn Mc Donalds en Wimpie's heeft ook een groot aandeel in de overgewichten. Laten we wel zijn, wat is er heerlijker om je tanden in een Big Mac te zetten, nadat je een gevaarlijke crimineel hebt opgepakt of een diefstal hebt verijdeld? We weten allemaal dat de zelfbeloningssystemen niet echt gezond voor ons zijn, maar de verleidingen zijn ook te lekker om er niet voor te zwichten. We moeten een streep zetten door onze ideaalbeelden van onszelf en de medemens! Leren accepteren dat iedereen onvolmaakt is, maar juist schitterend en eerbiedwaardig in diezelfde onvolmaaktheid! Een dieet voor die trouwe dienders is niet de oplossing, want ze hebben juist een dikke huid nodig om niet door hun zware werk te worden verslonden.

Overigens generaliseer je de dikte bij de cops, want er zijn tevens genoeg flikken in de omloop, die wel een modellijn hebben. De politie is dus een normale afspiegeling van de rest van de aardlingen. Niks mis mee.

Je huisarts heeft je voorgelogen, want je bent een veel te dunne lat voor je sekse, lengte en leeftijd. Ze heeft je alleen gebruikt voor haar frustratie jegens het algemene overgewicht van haar patiënten. Je kunt maar het beste zo snel mogelijk naar Ladage rennen om een reuzenfriet met mayonaise en drie kroketten met mosterd te bestellen en te verorberen. En om en passant de politie-agent, die net voor je met eenzelfde bestelling weg snelt, eerzaam en empathisch te groeten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)