Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lang leve geweld!

We zijn dol op spanning en geweld! Althans in films en op televisie. We lezen er graag over in boeken en tijdschriften en schieten in games met veel plezier mensen, zombies en ander tuig aan flarden. Heerlijk! Effe ontspannen. BAM! daar gaat weer een gemeen kijkende nazi! Regisseur Alfred Hitchcock, the master of suspense, omschreef het mooi. Eén van de eerste dingen die we spelen met baby's is 'Kiekeboe'! En de baby giert het uit van de pret. Oorlogje spelen was vroeger één van mijn favoriete spelletjes met mijn vriendjes.

Zorgt al dat geweld ervoor dat mensen ook zin krijgen om in het echt rond te gaan schieten? Nee, daar geloof ik niet zoveel van. Heb gisteren genoten van de film John Wick. Hondje van een gepensioneerde huurmoordenaar wordt bij een overval de nek omgedraaid door maffiafiguur. Einde pensioen. Op stilistisch prachtige wijze wordt vervolgens als wraak een paar dozijn slechte mensen afgeschoten. Daarna ben ik gewoon naar bed gegaan.

Slechte voorbeelden worden in het echt wel door mensen nagedaan. Denk aan de vele schietpartijen op scholen die voornamelijk in Amerika plaatsvinden. Maar die mensen hebben al een kronkel in hun hoofd. De drempel om zelf los te gaan wordt alleen wat verlaagd door al die voorbeelden. Als zij het kunnen, kan ik het ook. Maar het begint met die kronkel!

Politie zwaarder bewapenen met automatische geweren. Politieagenten die in hun vrije tijd hun wapen overal mee naar toe mogen nemen. Beveiligers ook een pistool geven en ook maar meteen leraren, zodat ze bij een schietpartij op hun school als een revolverheld uit het wilde westen meteen beslissend kunnen optreden. Sommige, en misschien wel veel mensen vinden dit goede oplossingen. Ik denk dat de kans op onschuldige slachtoffers alleen maar toeneemt met meer wapens in de maatschappij. Leraren zullen bij een schietpartij eerder de neiging hebben om samen met de leerlingen te maken dat ze wegkomen!

Schrijver: Nico Vinkenman, 26 januari 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 112Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 januari 2015
Blinde Vinkenman, je 'gelooft er niet zoveel van' dat geweld in films en games aanzetten tot geweld, maar dat is slechts ten dele waar, daar er genoeg mensen zijn, die fictie niet van de realiteit kunnen onderscheiden en denken dat al dat geschiet de normaalste zaak van de wereld is. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. Ik zag ooit een kind tegen een volwassen vrouw schreeuwen, dat ze niet met hem moest sollen, want hij was Tony Montano en 'Don't fuck with me!'.
Je onschuldigmakerij van fictief geweld is mij te naïef en slappetinusachtig. Juist films zijn zeer beïnvloedend. Aan de andere kant wil je een vermindering en het liefste afschaffing van wapens in de echte wereld en om die mening prijs ik je.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)