Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wat eigen geneesmiddelen tegen de nieuwe griep

Jarenlang geen griep gehad. Nu wel. Meteen raak ook, want tegen dit nieuwe griepvirus bestaat nog geen geneesmiddel. Alleen Paracetamol tegen de koorts, zei de dokter. Goed uitzieken, veel rusten en binnen blijven. Een week of twee. Drie?

Bij dergelijke berichten ga ik meestal grommen. Zij betekenen voor mij namelijk afspraken afzeggen. Ik stel niet graag mensen teleur, zeker eenzame mensen niet, die vaak naar een bezoekje snakken. Deze keer moest het echter, om diverse redenen. Ten eerste is mij geleerd om tot nut van het algemeen te denken en daarnaar te handelen. Niemand is er bij gebaat dat ik anderen infecteer met mijn griepvirus, zeker oudere medemensen niet.
Ik was al geruime tijd aan rust toe, dus riep mijn eigen lichaam mij een halt toe. Kijk! Wanneer ik dit laatste ineens besef, dan is er van gegrom meteen geen sprake meer. Dan wil ik tijdens deze rustperiode positief blijven denken. Dan probeer ik eerst alle huismiddelen uit die ik in voorraad heb. Paracetamol. Sterke anti hoestsiroop met dennenknoppen en honing. Groene thee met munt en anijssuiker tegen de maagklachten. Bij griep heb ik geen honger, dus dat is een meevaller. Dorst echter wel, veel meer als anders. Bij koorts moet je uitkijken voor uitdroging, dus nog meer thee. Dan te weten dat ik anders een echte koffieleut ben! Tijdens ziekte verdwijnen koffie en eten vrijwel meteen spontaan van mijn menu. Het gekke was, dat mijn maag ondanks dat gezwollen aanvoelde, alsof ie elk moment kon barsten! Oei! De vijfde dag heb ik de huisarts gevraagd om even langs te komen. Alle symptomen op een briefje neergepend en gehoopt dat er iets sterkers dan Paracetamol bestaat. Nop! Niënte! Zucht. Moet voor een huisarts ook niet leuk zijn om zoiets te moeten zeggen tegen je patiënten. Een machteloos gevoel, terwijl je zo graag mensen beter wilt maken. Hij leerde mij trouwens wel iets bijzonders!

Dat een mensenmaag elke dag twee liter maagsap produceert. Dit sap gebruikt ie om je eten mee te verteren. Wanneer je echter niet eet, dan raakt je maag dat sap niet goed kwijt, terwijl het er wel uit moet. Dit verklaart dus de misselijkheid en/of het braken tijdens deze griep. De verschrikkelijke hoofdpijn is te wijten aan de spieren die in je hoofd ook zitten. Aha! Dat verklaarde dus de barstende hoofdpijn. Als dat geen goeie info is dan weet ik het ook niet meer.
Kijk van zulke huisartsen hou ik. Goeie uitleg vermindert meteen al een deel van de zorgen!
Ok, Paracetamol dan maar weer en rusten. Mijn lichaam is blijkbaar ook toe aan een grote voorjaarsschoonmaak, dacht ik na het drinken van de zoveelste kop kruidenthee. Een alternatieve sap-kuur? Misschien een kop soep als avondeten? Even in de koelkast kijken, wat daarin nog te vinden is. Bah, bah, bah, allemaal niet lekker als je griep hebt. Maar, wat zag ik helemaal achterin staan?Op de bovenste rij nog wel en helemaal vergeten, dus een jaar over datum. Niet getreurd! Bella Ginger Drink, zo heet dit West-Afrikaanse pittige gember-limoendrankje. Van de naam alleen al werd ik zomaar ineens een beetje blij. Ik herinnerde mij ineens dat dit een zeer goed middel is tegen luchtweginfecties en dus ook tegen griep! Ondanks duizeligheid toch even de pc geopend. Uitleg gezocht en gevonden, zelfs een filmpje over hoe je dat moet maken! Gewoon googelen naar Ginger drink. Wat hoort er in? Verse gember, verse limoen, zwarte peperkorrels, rietsuiker en wat water, c.q. ijs. IJs doe ik er echter niet in. Gewoon koud uit de koelkast is voor mij koud genoeg. Hoeveel drink je daarvan per keer? Laat ons zeggen een borrelglaasje. Niet bang zijn hoor, er zit totaal geen alcohol in! Kinderen zou ik dit echter niet laten drinken, tenzij je er de peper uit laat. Nog meer goed nieuws? Er bestaat ook gemberthee. Kan je ook vers maken met gember en limoen. Kan je meteen de warme versie proeven, zonder de peper. Het helpt goed. Proberen?
Het pakje rundvleesbouillon, dat ik gisteravond uitprobeerde viel me tegen. Waterachtig, verkeerd gedoseerd. Ik vergaf het mezelf. Wie ziek is mag een foutje maken. Vandaag ook voor dit euvel een oplossing bedacht. Wat rundergehakt, twee uitjes en wat gekookt witlof er aan toegevoegd. Dit alles wel een half uur doorgekookt en even in de pc gezocht wat er zo goed is aan witlof. Toen viel ik zowat van mijn stokje. De oude Romeinen wisten al hoe geneeskrachtig deze groente is! Ik niet, nu wel dus. Een bron van vitamine C, Kalium en nog een en ander. Vanavond probeer ik dit brouwseltje dus uit, want het bestrijdt ook maagklachten en neemt gifstoffen weg uit de lever!

Kijk, al ben ik geen Tante Klazien, ik hoop toch dat vele mensen gebaat zijn met mijn bevindingen. Dan is er toch al een beetje een mogelijk geneesmiddel gevonden tegen de nieuwe griep hé! Van harte beterschap allemaal!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 31 januari 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 2 stemmen 170Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
31 januari 2015
Hartelijk dank heren! Voor de vriendelijke woorden en de goeie raad. Kruidenborrel heb ik ook nog ergens ja. Kreeftensoep en kogelbiefstuk mag je brengen.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
31 januari 2015
Ha wat een nuttige en opwekkende tips!
Ik ben gek op gember en huisrecepten.
'k Zal je goede raad meteen testen.
Met plezier gelezen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 januari 2015
Bij ernstige griep moet je inderdaad zoveel mogelijk drinken en het liefste bronwaters als Evian, Spa, Chaudfontaine en Bar-le-Duc. Ook al heb je dan vaak geen honger, het is beter om wel wat te eten, gezien de weerstand. Gun jezelf dan juist een lekkere kreeftensoep en een flinke kogelbiefstuk en wat Almhof-yoghurt met L. acidophilus, wat ook in die plastic miniflesjes Yakult zit, waar je bij griep best een liter van mag innemen. Naast bedrust en veel gifstoffen uitzweten is het ook aan te raden om een aantal kruidenborrels te nemen, zoals beerenburg of Jägermeister. Alcohol ontgift namelijk ook en de hoeveelheid kruiden doen ook hun genezende werking. Bovendien ga je van die borrels lekker lang onder zeil en dat is ook bijzonder geneeskrachtig. Daarnaast moet je natuurlijk heel veel fruit nuttigen, in originele of vloeibare vorm, want vitamine C blijft een enorm anti-griep-middel. Liefst in C-1000 vorm en slik dan maar vele pillen, want dat kan geen kwaad. Hopelijk ben je inmiddels al opgeknapt en anders moet je er maar iemand op uit sturen.
Beterschap, lieve Laurine!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)