Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zorg 2015

Je zult in dit kleine landje maar de klos zijn om lichamelijk wat te mankeren, je zult dus maar gehandicapt zijn, nou dan ben je wel zo verschrikkelijk de sigaar, niet een bolknak die je in de fik kunt steken, en dikke rookpluimen uit kunt paffen, nee je bent de sigaar, de klos, je bent aan de beurt, hoeft geen nummertje te trekken om een stap naar voren te doen, je bent gewoon de lul vergeef me mijn minder nette uitdrukking maar man of vrouw, als je in ons heerlijke landje wat mankeert, dan ben je de klos- sigaar- aan de beurt en de lul.

Niet alleen omdat je wat mankeert, nee hoor, DAT komt er nog ff bij. Je wordt al gepakt, te grazen genomen door iemand van daarboven, daarbuiten, daar aan de overkant of van waar dan ook, omdat je wordt opgezadeld met een handicap maar nu word je ook nog eens extra aangepakt door de mensen die denken er allemaal heel erg veel vanaf te weten en ZORG zoals die nu wordt gegeven, toe te bedelen aan ja, aan wie eigenlijk?

Weet je, het probleem zit 'm in het feit dat mensen wat mankeren, maar met die mensen is mondeling niks mis, kunnen zich prima mondeling verweren maar; met je mond sop je geen kastje, met je mond verschoon je geen bed, met je mond kun je niet stofzuigen, nee hoor echt niet. En ik kan het weten want voor ik dit schreef ben ik me in bochten gaan wringen die je op een rotonde nog niet tegenkomt en ik heb pogingen gedaan om bovenstaande dingen met mijn mond te doen. NEE dus.

Lukt niet, gaat niet! En dan zitten er mensen in een rolstoel met allerlei aanpassingen van dien: dingen die nodig zijn, omdat bepaalde acties nou eenmaal niet gaan met je mond. En dan komen er van die mooi gejaste mannen met die dure maatpakken wel eventjes vertellen hoe of zíj erover denken, vanaf hun ergonomische stoel, zittend aan een ergonomisch bureau, met een ergonomisch toetsenbord, tenminste voor zover ze niet een file aan secretaresses hebben vanzelf, want dan heb je al die ergonomische toestanden niet nodig. Maar afijn, men beslist over hoe, wanneer, hoe vaak, hoe logisch en wanneer er niet iets moet worden gedaan.

De meest voor de hand liggende dingen worden besproken, de meest logische handelingen en daardoor de meest voorkomende ook, worden in alle documenten aangevoerd als zijnde; ze moeten zo makkelijk mogelijk gedaan worden en; het mooiste zou zijn als het zelfreinigend was, jazeker, want dan hoef je volgens de ergonomie niks te doen, nietwaar?

Alle activiteiten die echt met 'de hand' gedaan dienen te worden, moeten worden aangepast, maar het mooiste is wel, om ze te verwijderen, dan heb je er geen omkijken meer naar! Het gekke in dit verhaal is, dat wanneer er een ouder van een tv persoon een probleem heeft met het ophouden van haar plas, dan worden die zaken meteen groot uitgemeten in het nieuws, dan wordt er actie ondernomen, dan worden alle zeilen bijgezet, dan worden tehuizen onder de loep genomen, moeten er dingen verbeteren want anders zijn de rapen gaar!

Dan komt men "onder toezicht" onder curatele zeg maar! Jawel want DAN kan er wel worden gekeken, dan is er wel een oplossing dan, is het probleem van de plas niet op kunnen houden ineens een landelijke aangelegenheid! Maar ik kan je wel vertellen dat de plas van de mensen die nu zijn aangewezen op thuiszorg, de overheid een zorg zal zijn, welnee, het zal de overheid niet boeien dat mensen die hulp krijgen, nu al te horen krijgen, geen kleding kopen die gestreken moet worden, want strijken, gaat uit het pakket!

Ramen mogen niet meer worden gezeemd en het allermooiste is toch wel, dat de thuiszorg instanties hun stinkende best hebben gedaan om "de gemeente binnen te halen". Want de gemeente is een goeie klant, dachten ze, maar de gemeente dacht: we gaan snijden in de uren en dat is die thuiszorginstanties nu opgebroken, die kunnen het hoofd niet boven water houden, die moeten nu personeel ontslaan, jawel u leest het goed!

Ze hebben een fout gemaakt door te veronderstellen dat de gemeente garant staat als zijnde een goede klant, maar die klant ging aan het snijden in de taart en tja, je kunt maar een X aantal stukken uit een taart snijden, dan is ie echt wel op. Met als resultaat: als je geen bekende tv persoon in je kringetje hebt, en je kunt ook je plas niet ophouden, dan mag je wat de zorg in ons land betreft afgezeken worden en het bekijken!

En dan beweren dat de ouderen "zo lang mogelijk in hun eigen huis moeten blijven wonen" tja, dan moeten ze het wel droog houden want er is niemand die klaar staat om de druppels op te vangen!

Schrijver: An Terlouw, 12 februari 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 4 stemmen 187



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
20 februari 2015
Raak geschreven. Er zitten nog steeds veel mensen elke dag hun tijd te verdoen met computerspelletjes en social media tijdens werktijd.
Tevens komen er banen te kort waar deze dringend nodig zijn. Laatste twee alinea's.....!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 februari 2015
Kortom, de zorgverlening snakt zelf naar zorgverlening en door de zorg in handen van de gemeenteraadsleden te geven, is zorgverlening bij voorbaat ten dode opgeschreven, want gemeenteraden beloven van alles, maar weigeren steevast en bedotten je met kleine lettertjes op zogenaamde, officiële paperassen. De gewone burger wordt brutaal uitgekleed en kortgehouden. Het is de hoogste tijd voor een variant op de Franse Revolutie, namelijk de Nederlandse Revolutie!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)