Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een moedige conflictfotografe

In de uitzending 'Fotostudio de Jong' van 19-02-2015 was de oorlogsfotografe Marielle van Uitert (1973, Kerkdriel) te gast.
Marielle studeerde in Breda aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. Daarna werd ze reisleidster. Ze volgde een vakopleiding fotografie en in 2008 studeerde ze af. Ze fotografeert in oorlogsgebieden en dan met name de underdogs, waarvoor ze een zwak heeft. De moeders en kinderen in die waanzinnige gebieden zijn haar helden. Ze walgt van alle opgevoerde, vervelende oorlogen, die meestal door mannen veroorzaakt worden. Ze is in Syrië vier uur gegijzeld door rebellen en ze kreeg daar mortierscherven in haar been.
Haar opa zat negen maanden in Kamp Vught, waar hij nooit iets over vertelde. Die zwijgzaamheid van hem kan wel eens de bron van Marielle haar fotozucht zijn.

Wilfried de Jong had een één-op-één gesprek met haar over een recente foto van haar. Wilfried doet dat overigens zeer integer. Een echte gentleman. Marielle was net terug uit Afghanistan en in Kabul maakte ze een diep ontroerende foto van een prostituee, genaamd Noeria. Noeria was uit Iran gevlucht, waar haar man door zijn opiumverslaving naar de gevangenis is gestuurd. Noeria is ook zwaar verslaafd aan de opium, wat ze dag en nacht gebruikt. Om die drug te kunnen betalen verslijt ze haar trieste dagen in een benauwd peeskamertje met wat potten en ketels. Dat kamertje bevindt zich in een vuilnissteeg. Ze ontvangt zo'n drie mannen per dag en van de 20 dollar per man moet ze 15 dollar aan de hoerenmadam afdragen. Haar sekshandelingen vinden gewoon op een vloerkleed plaats.

De ogen van de 32-jarige Noeria staan wijdopen gesperd en ze is duidelijk onder invloed van de opium. Ze verbergt haar gezicht niet achter een doek, want ze heeft niets te verliezen, zegt ze zelf. Het is een trieste foto van iemand, die ten onder gaat aan de opium en sociale eenzaamheid. Voor hoererij kun je daar vijf tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen en ze wordt door niemand beschermd. Aan de andere kant is het een zeer bijzondere foto, die uit waarlijk mededogen is genomen en dat siert de moedige Marielle, die haar leven vaak werkelijk in de waagschaal legt. Ze zegt 'Mijn drive om zulke foto's te maken, is groter dan mijn angst!'

Of Noeria door de publicatie van deze foto in Nederland en België gevaar loopt? Marielle denkt van niet, maar is dat wel zo in deze wereld, die steeds kleiner wordt? Ik neem aan, dat ze daar ook internet hebben!...

Desondanks is het een prachtige icoon, die Marielle uit haar camera heeft weten te toveren. De foto is wat wazig, maar dat past wel bij de situatie van Noeria. Het zou zo maar een schilderij van Delacroix of Gaugain kunnen zijn. Ik ben er helemaal verliefd op geworden. Marielle heeft van modder goud weten te maken. Wilfried vraag nog wat Noeria, als ze deze foto zou zien, er van zou vinden. 'Dat is een heel goede vraag!', fluistert Marielle, die even daarna resoluut antwoordt: 'Ze kijkt heel wezenloos, ze straalt niet echt geluk uit!'

Wat mij betreft krijgt Marielle voor deze sublieme foto de Zilveren Camera!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 februari 2015


Geplaatst in de categorie: fotografie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 248Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 februari 2015
Ik stuurde dit in bij de rubriek Hartenkreten, dus was ik best aangenaam verrast, dat het hier terecht is gekomen. Het is natuurlijk 'Wilfried vraagt nog wat Noeria...', maar dat kan iedereen begrijpen. Toch eist mijn perfectiedrang het van mij om dit nog te melden. Ondanks vele pogingen tot afkick ben ik blijkbaar nog steeds een onverbeterlijke perfectionist, wat mij eerlijk gezegd sterk verbaast. Een dominant deelgebied in mij wellicht, want aan de andere kanten lap ik alle perfectie aan mijn laars. We bestaan uit vele persoonlijkheden begrijp ik. Ik ben wellicht een taalkundige muggezifter om nog over die 't' na te kaarten, maar dat is dan maar zo. Ik ben wel heel blij, dat ik de bijzondere, liefdevol gedreven fotokunstenares Marielle wat extra in the picture heb kunnen zetten. Het interview met Wilfried is makkelijk te bekijken, voor wie dat wil.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)