Inloggen
voeg je column toe

Columns

Driftige zwanendrifters

Het is de taak van de mens om goed met de natuur en de dieren om te gaan en dat gebeurt in heel veel gevallen prima, maar er zijn ook criminele misstanden, die er niet om liegen.

Naast de zinloze ganzenjacht is er ook veel mis in zwanenland. EenVandaag kwam gisteren met een uitvoerige en schokkende reportage over het zwanendriften in Nederland. Ik kookte meteen van woede bij het zien van de beelden van zwanenmishandeling en zwanenhandel. De zwanendrifters zijn hondsbrutaal, terwijl dat wat ze doen, illegaal is. Ze riskeren maximaal 50.000 euro boete, maar ze denken dat dat zo'n vaart niet zal lopen en ze heulen met de politie, die de andere kant op kijkt, omdat de overheidsinstanties elkaar dekken waar mogelijk. 'De politie, je beste kameraad!', weet u nog.

Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij, waarbij zwanen worden gehouden en verhandeld. In Europa is Nederland het enige land, waar dit nog gebeurt. Het is een nationale schande! Twee bedrijven in Lopik en Nieuwerbrug hadden toestemming voor deze rare handel, maar deze malafide, criminele, dieronvriendelijke bedrijven vangen ook wilde zwanen, waarbij ze de vleugels van de jonge knobbelzwanen leewieken, zodat ze niet meer kunnen vliegen, terwijl dit sinds 1996 verboden is.

In de uitzending van EenVandaag zag ik zelfgemaakte filmbeelden van een moedige, vrouwelijke dierenarts, die de zwanenmishandelingen heeft vastgelegd, terwijl zij door een boerse zwanendrifter werd bedreigd, want hij zou haar wel eens de kop inslaan, zei hij. In enkele beelden zie je duidelijk, dat die barbaarse killer haar fysiek durft aan te pakken. Een overduidelijk misdrijf, maar de politie noemt dat gek genoeg 'onvoldoende bewijs' en raadt het indienen van een aanklacht zelfs af. Het moet niet gekker worden!

Zij doet toch aangifte van mishandeling en inmiddels moet zij voor de rechter verschijnen, vanwege vermeend stalken. Het gerechtshek is van de dam. Hier zit heel veel scheef. Politie-agenten verdienen niet echt veel, zou dat hun sympathie met die zwanendrifters verklaren? Zouden ze zelf voor wat extra's ook de wet aan hun laars lappen en wie weet doen ze dat ook? Boeven in apenpakjes, die elkaar herkennen?...

Op een gegeven moment wordt die gevolgde zwanendrifter zo kwaad, dat hij begint te vloeken en de dierenarts 'mongolisch' noemt en van 'er zitten geen gedachten in haar kop'. Iedereen ziet meteen hoeveel die botterik projecteert. Hij legt de gevangen zwanen als veevoer in zijn voertuig en er blijkt zelfs één het loodje te hebben gelegd, wat hem totaal niet deert. Zwanenvlees verkoopt ook, denkt de doorgedraaide maniak.

Al na het zien van de EenVandaag-uitzending op 2 mei 2015, verbood de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Alida Maria Dijksma (Groningen, 1971) die twee criminele bedrijven om nog te zwanendriften en wilde ze wettelijk vast leggen, dat deze dierenbeulerij niet meer een beroep kan zijn. Vanaf 2018 is er een algeheel verbod op het leewieken bij (knobbel)zwanen.

Inmiddels is er een actie gestart, waarbij iedereen Sharon Dijksma kan mailen, om haar te vragen haar belofte om een einde aan het zwanendriften te maken na te komen, het liefste zo snel mogelijk, in plaats van pas in 2018!... Klik maar even 'Zwanendriften' aan en je ziet het vanzelf.

Doe mee, want dat soort barbaarsheid kunnen we vandaag de dag niet meer in ons midden hebben!

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juli 2015


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.8 met 9 stemmen 211Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
2 augustus 2015
Helder. Ik zou er bijna een foldertje van printen om in brievenbussen te duwen. Dank voor het verslag over de rare gang van zaken.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
26 juli 2015
Hij krijgt van het NVWA een boete van 3500 euro. En het OM gaat hem inderdaad nu ook vervolgen. Eindelijk. Zwanenbeulen lusten we niet!

Bron:
nos.nl/artikel/2047608-zwanendrifter-vervolgd-voor-dierenmishandeling.html

--- --- ---

Meer goed nieuws:

Bij het zwanendriften dat door Eenvandaag was uitgezonden, zijn drie medewerkers van De Stichtse Rijnlanden betrokken die het zwanendriften als nevenactiviteit uitvoeren. Zij zijn werkzaam bij de afdeling Muskusrattenbeheer. De toestemming die de werknemers hebben om zwanendriften als nevenactiviteit uit te voeren is per 14 juli jl. ingetrokken. Dat betekent dat zo lang zij bij het waterschap in dienst zijn, zij dat niet met zwanendriftactiviteiten, wanneer dan ook, kunnen combineren.

Bron:
www.hdsr.nl/actueel/nieuws/@26661/zwanendriften/

--- --- ---

Nog meer goed nieuws:

Aantal verstuurde mails: 11821 !!

www.stophetzwanendriften.nl/
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 juli 2015
In de Goudse Post stond een artikel met als kop 'Zwanendrifter wordt vervolgd'. In kleinere letters daarboven: 'Man uit Nieuwerbrug bedreigde een 50-jarige vrouw'. De vrouw in kwestie woont in Stolwijk en de 71-jarige zwanendrifter uit Nieuwerbrug wordt verdacht van zwanenmishandeling, want leewieken mag alleen door een dierenarts gebeuren en niet met een schaar van een dierenbeul, die bovendien de wet heeft overtreden. Hopelijk krijgt die hoogst dier- en vrouwonvriendelijke bullebak een megahoge boete, waarbij hij meteen 100% verlamd raakt en niet meer kan wegvliegen. Vrouwe Justitia kan ook leewieken, mister!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
14 juli 2015
Bijna 9000 mails!

Op naar de 10.000!

Doe allemaal mee!

www.stophetzwanendriften.nl/

Ik heb ook de hartenkreet 'Zwanenleed' geschreven op gedichten.nl
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juli 2015
Merci beaucoup, dear Gabriëla en Ton! Ik kreeg een email van Hans Beck van de Werkgroep Stop het Zwanendriften en hij vertelde me dit: De staatssecretaris, mijn Groningse medeburgeres Sharon, heeft in tegendeel wat ik dacht, de twee bewuste bedrijven nog niet verboden om zwanen te vangen, ze heeft enkel de ontheffingen van de ringplicht voor oudere zwanen ingetrokken. Slappe was dus. Vooralsnog gaan die vuile smeerlappen gewoon door met hun kwalijke praktijken en houdt Shanulleke Sharonneke patattonneke hen willens en wetens de corrupte hand boven hun wrede stijfkoppen. Nogmaals, beste lezers, voer de druk op die slappe hap Sharon maar op, want die duivelse zwanendrifters moeten zo snel mogelijk gestopt worden! Hier in Gouda, zo las ik, is onlangs een zwaan gevonden, waarvan de nek is doorgesneden. Het respect voor dieren is bij sommige 'mensen' echt ver onder de maat en gezien de filmbeelden van die dierenarts zelfs ook aangaande het respect voor hun medemensen. Door het bericht van Hans ben ik nog kwader geworden en hoop ik dat iedereen, die dit leest, meteen de dringende boodschap voor veel te soft madammeke Dijksma verstuurt!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 juli 2015
Beste Joanan, Net als bij jou was mijn verontwaardiging, kwaadheid en frustratie furieus! Wat een HORKEN, zowel die barbaar als de boeren*** van de politie. Alsof die edele, gracieuze, hoogverheven, mythologische vogel-engelen vliegende VLEESKLOMPEN zijn. Hoe laag kan een mens zinken! Tot het niveau van een BEEST. Deze onwrikbaar vastgeroeste robotmensen zijn alleen te intimideren met hun eigen middelen. Een enorme belediging voor de mens- en dierwaardigheid is het ook dat onze mongolische politici zelf te LAF zijn om hun NEK uit te steken. Bang om uit het moeras van middelmatigheid te kruipen. Stelletje talking-heads!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
13 juli 2015
Dank voor deze column en de tip voor het sturen van een email naar Dijksma. Er zijn op dit moment al meer dan vijfduizend mails gestuurd!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)