Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oktober

Herfst; kou, regen, wind. Gekleurde bladeren dwarrelen over het asfalt. Je bent blij als je boodschappen in huis zijn en je de voordeur op slot kunt doen. Kachel aan, televisie aan. Gordijnen sluiten. Even snel een hapje eten en daarna lekker languit op de bank. Rond tienen misschien iets op Nederlands.nl publiceren, altijd de moeite waard om te proberen. Maar het is oktober 2015 en op de 17-de van deze maand gaat deze fantastische schrijtsite de toegangspoorten voorgoed sluiten, volgens de nobele dirigent Johan Mostertman, of er moet nog een wonder gebeuren, in of rondom hem. Van Franse naar Groningse mosterd.

Het tweede album van U2 'October' heb ik grijsgedraaid, met vooral het hoogstontroerende 'Tomorrow', met zinnen als 'There's a black car parked by the side of the road' en 'Will you come back tomorrow?'. Maar ook het weemoedige 'October', wat perfect past bij de stemming, die er nu heerst over Nederlands.nl. De begrafenis is aanstaande en de zwarte kleren worden alvast tevoorschijn gehaald. Met gestokte adem wordt het zwarte schoeisel gepoetst. Sommige schrijvers deinzen van de schrik al helemaal terug en durven of willen niets meer plaatsen. Fred kijkt nog even als een duveltje uit het doosje om de hoek, maar velen zwijgen al bij voorbaat. De grafstemming zit er goed in en het is dan ook een flinke klap voor de liefhebbers van de Nederlandse taal en literatuur.

Terwijl zoveel, veel mindere en sullige schrijfsites gewoon online blijven, wat de steekpijn nog erger maakt. Literaire, eerste circuit bladen hebben vaak ook een kleinere oplage, omdat kwalitatieve eruditie bij de massa nu eenmaal minder aanslaat. Daar kunnen we ook troost uit putten. We hoeven immers onze stem niet te verheffen om mooie dingen te schrijven, dat kan altijd nog anoniem in een geheim schrijfboek. Mooie gedachten vinden ook op paranormale wijze hun weg wel. Ik moet ook denken aan 'November Rain' van Guns & Roses als ik aan het aanstaande schrikbeeld denk. Of zelfs 'She's out of my life' van de jonge Michael Jackson. Ik wil maar zeggen, het voelt alsof je een liefdesrelatie moet beëindigen of sterker nog, alsof jij de bons krijgt en een blauwtje loopt na al die jaren van trouwe dienst en hart voor de zaak. Onbedoeld afgewezen en in de steek gelaten, maar toch.

Of denk eens aan 'A Different Corner' van George Michael, om op ultieme wijze in een rouwproces te verdwijnen. 'Wish we never had met, would you care?'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: afscheid

3.8 met 5 stemmen 293Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
13 oktober 2015
En toch hoop ik nog steeds, kan me niet bommen wat men zegt, ik hoop, want als ik die hoop niet had gehad, was ik er al niet meer geweest. Hmm André maar ff opzetten dus...of: ZING VECHT HUIL BID LACH WERK EN BEWONDER?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 oktober 2015
J.M., ook dit is qua je verwachtingspatroon meer dan je had gedacht, maar hoogstwaarschijnlijk mosterd na de maaltijd en stuiptrekkingenlezersaantallen inzake de onweerstaanbare ondergang. Zo zul je redeneren. Rest me je enorm te bedanken voor al je mogelijkheden, waarvan ik gebruik heb gemaakt, om zoveel mogelijk literatuur en maatschappijkritische werkstukken te publiceren!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 oktober 2015
Ik voel me helemaal niet flink. Dat is ook juist wat ik herken in het liedje van Robert Long. Je gigantisch K. voelen en dan wel flink proberen te zijn, maar dat lukt dus helemaal niet. Je wil niet weten wat ik allemaal al heb gedaan om het het grote zwarte gat van de naderende onheilspellende sneltrein die denderend als monsterdatum op ons afkomt, te bezweren.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 oktober 2015
Lieve An, 'Er staat een paard in de gang' van André van Duin bijvoorbeeld? Maar het is nu niet bepaald carnaval op onze geliefde site. Gabriëla raadt ons aan om flink te zijn, misschien kun je beter met haar een bondje sluiten, want ik leg me neer bij het ergste besluit en ik uit alvast mijn sombere emoties daarover. Wees net als ik realistisch en face it, koppen in het zand stekende struisvogels!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 oktober 2015
Herkenbare emotie. En dan proberen flink te zijn. Zoals Robert Long in zijn liedje 'Flink zijn'.
Naam:
An Terlouw
Datum:
1 oktober 2015
Jemig Joanan, je bent echt in een herfst dip beland. Niks hoor ik stop niet met schrijven maar ik moet wel bekennen dat door de berichtgeving ik van de week iets instuurde wat " teveel fouten had". Toch ben ik blijven schrijven, ook op de buur- site, gedichten.nl ik wanhoop nog niet, want er kan veel gebeuren in 16 dagen en in 15 ook en in 14 ect ect. Zet eens een vrolijk plaatje op, trek tijdens de zon de gordijnen open en lach een vrolijke lach, want wie weet....wie weet....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)